Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Popa, demisia: cu 14% nu poţi conduce!“ Marea bubuială din PSD a ajuns de ieri şi la Iaşi

GALERIE
Maricel Popa
  • Maricel Popa
- +

La fel ca la nivel central, PSD Iaşi stă pe un imens butoi cu pulbere. Scorul dezastruos din muncipiul şi judeţul Iaşi a stârnit deja răfuieli interne. Deocamdată, sunt doar câteva voci care contestă liderii, unii în spaţiul public, alţii în culise. Dar tensiunea e maximă. Dintre contestatari, se remarcă un primar de comună care a solicitat ieri demisii, în timp ce ceilalţi stau la „pândă“ şi aşteaptă semnale de la centru. Cert este un lucru: PSD Iaşi a adunat sub 15% dintre voturi în municipiul Iaşi, scor electoral care aproape îi exclude pe social-democraţi din calculele pentru alegerile locale din 2020. Dar, aşa cum ne-a spus ieri un lider PSD Iaşi, „toată lumea din PSD a pierdut“, iar debarcarea unor lideri este pusă sub semnul întrebării. 

Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, a evitat ieri dialogul, însă, într-un comunicat, l-a criticat pe primarul de la Schitu Duca (Mihai Mihalache), cel care i-a cerut demisia în mod public, într-o conferinţă ţinută la sediul partidului. „PSD Iaşi a intrat în insolvenţă“; „Decontăm înţelegerile cu mafia imobiliară“ - acestea şi multe alte remarci amare s-au auzit ieri în partid. Cum ar putea evolua însă lucrurile este total imprevizibil.

„Cei care au pierdut alegerile, să-şi asume acest lucru, să se retragă în mod onorabil. Fac referire la preşedintele Maricel Popa“, a spus primarul din Schitu Duca. „În PSD Iaşi nu mai este nevoie de ură şi dezbinare. Vrem să formăm o echipă cu toţi cei care sunt interesaţi de binele partidului, şi nu doar de bunăstarea personală“, a răspuns Maricel Popa. Departe de acest scandal, liderul organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc, descrie plastic actuala situaţie din PSD: „Acest partid a intrat în insolvenţă“. Alţi membri cu influenţă din organizaţie evită să se pronunţe tranşant la nivel public. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a avut şi el câteva comentarii ieri despre PSD, afirmând că o reve­nire a lui în acest partid este exclusă („deocamdată“). Edilul şef al Iaşului l-a sprijinit la alegeri pe George Simion (candidat independent), care a reuşit să obţină sub 4.000 de voturi în municipiul Iaşi.

Cazul Tudor Ciuhodaru

Singurul ieşean care a ajuns în Parlamentul European este Tudor Ciuhodaru, candidat pe lista PSD. Primarul din Schitu Duca a cerut ieri invalidarea acestuia în contextul rezultatului slab obţinut de PSD la Iaşi. Surse din Capitală declarau pentru G4Media că acesta ar urma să se retragă de pe lista PSD, în favoarea lui Victor Negrescu, candidatul de pe poziţia 9, care a devenit neeligibilă. „Intimidări. E fake news“, a replicat, sec, Ciuhodaru. Mihalache a continuat, cerând demisia liderului PSD Iaşi, Maricel Popa, şi a susţinut că are sprijinul altor şefi din filială, deşi a venit singur la conferinţa de presă de la sediul PSD. În acelaşi timp, Popa spune că are susţinerea celorlalţi membri din conducerea filialei. „PSD se va duce în locul PNŢCD. Fac apel la colegii din Iaşi, la scorul de 14% în Iaşi, aceşti doi oameni (Popa şi Ciuhodaru, n.r.) trebuie să-şi dea demisia“, a spus Mihalache. Maricel Popa nu a răspuns ieri apelurilor telefonice, dar i-a răspuns primarului comunal prin intermediul unui comunicat. „Oamenii s-au săturat de circ şi scandal politic. Dacă îmi aduc bine aminte, primarul de la Schitu Duca este recomandat mai degrabă de acest gen de comportament, fiind în permanent conflict cu toţi cei care au condus la un moment dat această organizaţie“, a comentat Maricel Popa. Alţi lideri ai PSD Iaşi spun că trebuie făcute „analize amănunţite“ privind rezultatele de la alegeri. „Acest partid a intrat uşor-uşor în insolvenţă, are nevoie de un judecător sindic care să-i gestioneze şi să-i calibreze direcţia pentru a nu intra în faliment“, a declarat liderul organizaţiei municipale, Marius Ostaficiuc.

Vicepreşedintele PSD Iaşi Cristian Stanciu spune că rezultatele de la Iaşi arată că „aşa-zişii derbedei invocaţi la mitingul de la Iaşi“ (trimitere la o declaraţie a lui Liviu Dragnea care i-a catalogat pe protestatarii de la Iaşi drept „derbedei“) au câştigat alegerile. „Este evident că toate mitingurile au fost o greşeală. Consider că organizaţia Iaşi trebuie să intre într-o perioadă de reconstrucţie fundamentată pe meritocraţie, şi nu exclusiv pe legăturile cu şefii de la Bucureşti. Din păcate, acum, plecarea domnului Dragnea nu este suficientă, iar realitatea ne-a arătat că tot ce a făcut bun PSD a fost umbrit de acţiunile unui singur om“, a spus Stanciu. El a adău­gat că PSD trebuie să-şi reconsidere poziţiile politice şi administrative în strictă relaţie cu cetăţenii. „Dacă mai dorim să contăm la următoarele runde de alegeri“, a completat Cristi Stanciu, unul dintre liderii influenţi ai PSD Iaşi. În acelaşi timp, Stanciu a făcut apel la unitate şi decizii raţionale în filială „fără ipocrizie şi demagogie“. „Corect ar fi să se facă o analiză amănunţită astfel încât să reparăm ce poate fi reparat, să învăţăm din ce am greşit şi să ne apucăm serios de treabă pentru că urmează alegerile prezidenţiale şi cele locale. Să arătăm cu degetul spre un vinovat nu cred că putem, pentru că nu este cazul. Ar trebui să tragem o linie şi să vedem «contribuţia» fiecăruia la acest final electoral“, a spus, la rândul ei, Mihaela Ivancia, şefa femeilor social-democrate din PSD Iaşi.

Dintre parlamentari, singurul care a vorbit de rezultatele PSD este deputatul Silviu Macovei. „Orice am spune, rezultatul PSD la aceste alegeri este unul dezastruos, şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Cred că strategia pe care partidul, de la centru, a îmbrăţişat-o s-a dovedit falimentară. Depărtarea de electoratul nostru, radicalizarea discursului contra UE şi strategia de comunicare agresivă sunt cauzele clare pentru acest eşec. (...) Pentru a supravieţui pe scena politică, PSD are nevoie să se întoarcă la social-democraţia adevărată, moderată şi puternic argumentată ideologic. În caz contrar, PSD va pierde toate alegerile următoare. Vom pierde pe mâna noastră, cu toate atuurile guvernării, ale preşedinţiei Consiliului European, ale creşterii economice. Este nevoie de un suflu complet nou, să nu ne îmbătăm cu apă rece!“, a spus parlamentarul.

„Decontăm înţelegerile cu mafia imobiliară“

Un alt social-democrat, Ovidiu Laicu, şef al Direcţiei Regionale de Drumuri, a criticat în special scorul înregistrat în municipiul Iaşi de PSD. „Decontăm acum lejeritatea cu care am tratat înţelegerile subterane ale unora dintre aleşi din Consiliul Local cu mafia imobiliară patronată de primarul Mihai Chirica, dar şi lipsa de reacţie a noastră, ca partid, în privinţa abuzurilor şi incompetenţei de la vârful Palatului Roznovanu. Nu cred că e neapărat nevoie de tăieri de capete şi de căutare de vinovaţi în rândul filialei. Cred însă că o analiză la rece a rezultatelor acestor alegeri şi, mai ales, a luării unor măsuri organizatorice la nivelul activului nostru de partid se impun de urgenţă“, a spus Laicu. La rândul lui, Maricel Popa a precizat că vor fi efectuate analizele necesare, vor fi trase concluziile de rigoare şi vor fi punctate soluţiile pentru ca PSD să meargă mai departe. „Sigur că scorul politic obţinut nu ne mulţumeşte, dar să nu uităm că Iaşul va avea un reprezentant la Bruxelles. Mesajul meu este să avem răbdare, să rămânem uniţi şi să continuăm procesul de reconstrucţie a PSD Iaşi, partid care a trecut prin nenumărate momente dificile în ultimii trei ani“, a declarat Maricel Popa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri