„Popa, demisia: cu 14% nu poţi conduce!“ Marea bubuială din PSD a ajuns de ieri şi la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

„Popa, demisia: cu 14% nu poţi conduce!“ Marea bubuială din PSD a ajuns de ieri şi la Iaşi

GALERIE
Maricel Popa
  • Maricel Popa
- +

La fel ca la nivel central, PSD Iaşi stă pe un imens butoi cu pulbere. Scorul dezastruos din muncipiul şi judeţul Iaşi a stârnit deja răfuieli interne. Deocamdată, sunt doar câteva voci care contestă liderii, unii în spaţiul public, alţii în culise. Dar tensiunea e maximă. Dintre contestatari, se remarcă un primar de comună care a solicitat ieri demisii, în timp ce ceilalţi stau la „pândă“ şi aşteaptă semnale de la centru. Cert este un lucru: PSD Iaşi a adunat sub 15% dintre voturi în municipiul Iaşi, scor electoral care aproape îi exclude pe social-democraţi din calculele pentru alegerile locale din 2020. Dar, aşa cum ne-a spus ieri un lider PSD Iaşi, „toată lumea din PSD a pierdut“, iar debarcarea unor lideri este pusă sub semnul întrebării. 

Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, a evitat ieri dialogul, însă, într-un comunicat, l-a criticat pe primarul de la Schitu Duca (Mihai Mihalache), cel care i-a cerut demisia în mod public, într-o conferinţă ţinută la sediul partidului. „PSD Iaşi a intrat în insolvenţă“; „Decontăm înţelegerile cu mafia imobiliară“ - acestea şi multe alte remarci amare s-au auzit ieri în partid. Cum ar putea evolua însă lucrurile este total imprevizibil.

„Cei care au pierdut alegerile, să-şi asume acest lucru, să se retragă în mod onorabil. Fac referire la preşedintele Maricel Popa“, a spus primarul din Schitu Duca. „În PSD Iaşi nu mai este nevoie de ură şi dezbinare. Vrem să formăm o echipă cu toţi cei care sunt interesaţi de binele partidului, şi nu doar de bunăstarea personală“, a răspuns Maricel Popa. Departe de acest scandal, liderul organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc, descrie plastic actuala situaţie din PSD: „Acest partid a intrat în insolvenţă“. Alţi membri cu influenţă din organizaţie evită să se pronunţe tranşant la nivel public. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a avut şi el câteva comentarii ieri despre PSD, afirmând că o reve­nire a lui în acest partid este exclusă („deocamdată“). Edilul şef al Iaşului l-a sprijinit la alegeri pe George Simion (candidat independent), care a reuşit să obţină sub 4.000 de voturi în municipiul Iaşi.

Cazul Tudor Ciuhodaru

Singurul ieşean care a ajuns în Parlamentul European este Tudor Ciuhodaru, candidat pe lista PSD. Primarul din Schitu Duca a cerut ieri invalidarea acestuia în contextul rezultatului slab obţinut de PSD la Iaşi. Surse din Capitală declarau pentru G4Media că acesta ar urma să se retragă de pe lista PSD, în favoarea lui Victor Negrescu, candidatul de pe poziţia 9, care a devenit neeligibilă. „Intimidări. E fake news“, a replicat, sec, Ciuhodaru. Mihalache a continuat, cerând demisia liderului PSD Iaşi, Maricel Popa, şi a susţinut că are sprijinul altor şefi din filială, deşi a venit singur la conferinţa de presă de la sediul PSD. În acelaşi timp, Popa spune că are susţinerea celorlalţi membri din conducerea filialei. „PSD se va duce în locul PNŢCD. Fac apel la colegii din Iaşi, la scorul de 14% în Iaşi, aceşti doi oameni (Popa şi Ciuhodaru, n.r.) trebuie să-şi dea demisia“, a spus Mihalache. Maricel Popa nu a răspuns ieri apelurilor telefonice, dar i-a răspuns primarului comunal prin intermediul unui comunicat. „Oamenii s-au săturat de circ şi scandal politic. Dacă îmi aduc bine aminte, primarul de la Schitu Duca este recomandat mai degrabă de acest gen de comportament, fiind în permanent conflict cu toţi cei care au condus la un moment dat această organizaţie“, a comentat Maricel Popa. Alţi lideri ai PSD Iaşi spun că trebuie făcute „analize amănunţite“ privind rezultatele de la alegeri. „Acest partid a intrat uşor-uşor în insolvenţă, are nevoie de un judecător sindic care să-i gestioneze şi să-i calibreze direcţia pentru a nu intra în faliment“, a declarat liderul organizaţiei municipale, Marius Ostaficiuc.

Vicepreşedintele PSD Iaşi Cristian Stanciu spune că rezultatele de la Iaşi arată că „aşa-zişii derbedei invocaţi la mitingul de la Iaşi“ (trimitere la o declaraţie a lui Liviu Dragnea care i-a catalogat pe protestatarii de la Iaşi drept „derbedei“) au câştigat alegerile. „Este evident că toate mitingurile au fost o greşeală. Consider că organizaţia Iaşi trebuie să intre într-o perioadă de reconstrucţie fundamentată pe meritocraţie, şi nu exclusiv pe legăturile cu şefii de la Bucureşti. Din păcate, acum, plecarea domnului Dragnea nu este suficientă, iar realitatea ne-a arătat că tot ce a făcut bun PSD a fost umbrit de acţiunile unui singur om“, a spus Stanciu. El a adău­gat că PSD trebuie să-şi reconsidere poziţiile politice şi administrative în strictă relaţie cu cetăţenii. „Dacă mai dorim să contăm la următoarele runde de alegeri“, a completat Cristi Stanciu, unul dintre liderii influenţi ai PSD Iaşi. În acelaşi timp, Stanciu a făcut apel la unitate şi decizii raţionale în filială „fără ipocrizie şi demagogie“. „Corect ar fi să se facă o analiză amănunţită astfel încât să reparăm ce poate fi reparat, să învăţăm din ce am greşit şi să ne apucăm serios de treabă pentru că urmează alegerile prezidenţiale şi cele locale. Să arătăm cu degetul spre un vinovat nu cred că putem, pentru că nu este cazul. Ar trebui să tragem o linie şi să vedem «contribuţia» fiecăruia la acest final electoral“, a spus, la rândul ei, Mihaela Ivancia, şefa femeilor social-democrate din PSD Iaşi.

Dintre parlamentari, singurul care a vorbit de rezultatele PSD este deputatul Silviu Macovei. „Orice am spune, rezultatul PSD la aceste alegeri este unul dezastruos, şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Cred că strategia pe care partidul, de la centru, a îmbrăţişat-o s-a dovedit falimentară. Depărtarea de electoratul nostru, radicalizarea discursului contra UE şi strategia de comunicare agresivă sunt cauzele clare pentru acest eşec. (...) Pentru a supravieţui pe scena politică, PSD are nevoie să se întoarcă la social-democraţia adevărată, moderată şi puternic argumentată ideologic. În caz contrar, PSD va pierde toate alegerile următoare. Vom pierde pe mâna noastră, cu toate atuurile guvernării, ale preşedinţiei Consiliului European, ale creşterii economice. Este nevoie de un suflu complet nou, să nu ne îmbătăm cu apă rece!“, a spus parlamentarul.

„Decontăm înţelegerile cu mafia imobiliară“

Un alt social-democrat, Ovidiu Laicu, şef al Direcţiei Regionale de Drumuri, a criticat în special scorul înregistrat în municipiul Iaşi de PSD. „Decontăm acum lejeritatea cu care am tratat înţelegerile subterane ale unora dintre aleşi din Consiliul Local cu mafia imobiliară patronată de primarul Mihai Chirica, dar şi lipsa de reacţie a noastră, ca partid, în privinţa abuzurilor şi incompetenţei de la vârful Palatului Roznovanu. Nu cred că e neapărat nevoie de tăieri de capete şi de căutare de vinovaţi în rândul filialei. Cred însă că o analiză la rece a rezultatelor acestor alegeri şi, mai ales, a luării unor măsuri organizatorice la nivelul activului nostru de partid se impun de urgenţă“, a spus Laicu. La rândul lui, Maricel Popa a precizat că vor fi efectuate analizele necesare, vor fi trase concluziile de rigoare şi vor fi punctate soluţiile pentru ca PSD să meargă mai departe. „Sigur că scorul politic obţinut nu ne mulţumeşte, dar să nu uităm că Iaşul va avea un reprezentant la Bruxelles. Mesajul meu este să avem răbdare, să rămânem uniţi şi să continuăm procesul de reconstrucţie a PSD Iaşi, partid care a trecut prin nenumărate momente dificile în ultimii trei ani“, a declarat Maricel Popa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.