Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
"Ziarul de Iasi" a analizat mai multe articole stiintifice publicate în reviste inte (...)
citeste totsambata, 27.02.2021
Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008;evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care călătorim până la gradul de supraveghere electronică pe care îl acceptăm azi. Politico Magazine a discutat cu 30 de analiști prestigioși, mesajul lor fiind fără echivoc: Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore! Text publicat de cursdeguvernare.ro
Schimbări previzibile în societate
Deborah Tannen, profesor la Universitatea Georgetown: Situațiile personale devin periculoase
Știm acum că a atinge lucruri, a fi în compania altor oameni și a respira aer într-un spațiu închis poate fi riscant. Cât de repede conștientizăm aceste lucruri va fi diferit pentru diferiți oameni, dar niciodată cei care au trăit această perioadă nu vor uita aceste pericole. Am putea renunța să ne mai strângem mâinile în semn de salut, am putea renunța să ne mai atingem fața și am putea să ne spălăm permanent pe mâini.
Confortul pe care l-am găsit în compania apropiaților ar putea fi înlocuit de confortul singurătății. Am putea să ne întrebăm tot mai frecvent: Ce motive am să merg să fac ceva când pot să fac totul online? De aici, un singur pas către paradox: comunicarea online va creea distanță, dar va aduce un plus de comunicare pentru că dorința de contact uman nu doar că rămâne, ci crește. Reversul medaliei: cei care nu au acces la Internet vor fi, din nou, dezavantajați.
Mark Lawrence Schrad, profesor de Științe politice: Un nou tip de patriotism
America a pus mereu semnul egal între patriotism și armată. Dar nu ai cum să împuști un virus, deci în prima linie a ”frontului” trec medici, asistente, farmaciști, îngrijitori, vânzătorii din magazine și cei care asigură utilități.
Este foarte probabil să începem să considerăm sacrificiile pe care toți aceștia le fac în această perioadă drept acte de patriotism și să începem să le spunem și lor cum le spunem soldaților veterani: ”Mulțumim pentru serviciile dumneacoastră”. Am putea să le acordăm servicii medicale gratuite și discounturi, să le ridicăm statui celor care și-au sacrificat sănătatea și viața pentru noi.
Poate că vom începe să înțelegem patriotismul mai degrabă drept actul care ne protejează sănătatea și viețile în comunitate decât o intervenție militară în urma căreia comunitatea cuiva e aruncată în aer. Poate că demilitarizarea patriotismului și trasferul către dragoste arătată comunității va fi unul dintre puținele beneficii care le putem extrage din această mizerie îngrozitoare
Peter T. Coleman, profesor de psihologie la Universitatea Columbia: Scăderea gradului de polarizare politică americană
Șocurile extraordinare produse de pandemia de coronavirus au potențialul de a spulbera modelul politic american. De peste 50 de ani, societatea americană e divizată politic și cultural, iar evenimentele de azi ar putea genera un nivel național mai mare de solidaritate și funcționalitate. Poate suna idealist, dar există două motive pentru a crede că se poate întâmpla.
Primul motiv e dat de scenariul ”inamicului comun”, în care oamenii trec peste diferențe pentru a face front unitar în fața inamicului. Covid-19 ameniniță fără discriminare și asta poate genera scânteia care să reseteze societatea. În istorie, s-a mai întâmplat asta, în perioada de 56 de zile în care naziștii au purtat campania de bombardamente asupra Marii Britanii, când guvernul britanic a fost martor al altruismului, generozității și companiunii de care a dat dovadă poporul britanic.
Al doilea motiv e dat de scenariul ”undei de șoc politice”. Studiile arată că tiparele relaționale se schimbă adesea după ce un șoc major le destabilizează. Șocurile pot împinge societățile în diverse direcții, făcând lucrurile mai bune sau mai rele. Acum este momentul să începem să promovăm modele mai constructive în discursul nostru cultural și politic. Timpul schimbării a venit.
Tom Nichols, profesor la Colegiul Naval de Război al SUA: Restabilirea încrederii în adevărații experți
În ultimii ani, SUA au devenit o țară fundamental neserioasă- un lux pe care ni l-am permis în vreme de pace, bunăstare și niveluri înalte ale tehnologiei de consum.
Nu am mai fost nevoiți să ne preocupăm de războaie nucleare, de șomaj, de creșteri galopante ale ratei dobânzii sau de penurie energetică. Terorismul a fost redus la un nivel de concept teoretic, pe care îl combatem azi cu voluntari pe care îi trimitem să lupte departe de casă. Am promovat un fost star TV la conducerea SUA în semn de protest față de birocrația care ține guvernul în funcțiune.
Criza Covid-19 poate schimba toate acestea în două moduri. Primul: oamnii sunt deja forțați de împrejurări să accepte că expertiza e importantă. Până să pornească pandemia, ne-a fost ușor să ignorăm experții, acum nu îi mai putem evita.
Al doilea: Dacă înțelegem că nu putem evita experții în materie de sănătate, putem spera că revenim la convingerea largă că și guvernul trebuie condus de experți.
Eric Klinenberg, profesor de sociologie la Universitatea New York: Mai puțin individualism
Pandemia coronavirus marchează sfârșitul relației romanțate cu societatea de consum și hiperindividualismul. Pericolul este să ne îndreptăm spre autoritarism, dar cred că vom merge totuși în altă direcție.
Acum vedem că modelele de organizare socială bazate pe reguli de piață eșuează deoarece comportamentul egoist face ca această criză să fie mult mai periculoasă decât ar fi trebuit să fie. Când totul se va termina, ne vom reoriena politicile și investițiile către servicii și bunuri publice. Nu cred că ne vom izola, ci cred că vom conștientiza că soarta ne este influențată de a altora.
Pandemia de coronavirus va provoca dureri și suferințe imense. Dar ne va forța să reconsideram cine suntem, ce apreciem și, pe termen lung, ne-ar putea ajuta să redescoperim versiunea mai bună a noastră.
Continuarea, pe cursdeguvernare.ro
Cuvinte cheie: + schimbari, economice, coronavirus, pandemie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elevii pot împărţi mărţişoare şi flori în şcoală. Ce spune ministrul Educaţiei
VIDEO: Modul amuzant în care premierului Israelului promovează vaccinarea anti-COVID
Atenţie şoferi! Trafic îngreunat în zona ERA din cauza unui accident uşor
Două dintre fiicele lui Maradona, audiate în cadrul anchetei privind moartea fostului fotbalist
Vaccinul Johnson & Johnson, recomandat în SUA de o comisie de experţi
Tehnicianul Jorge Sampaoli a semnat cu Olympique Marseille până în 2023
2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume de la finalul anului 2019
Programarea pentru vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech, reluată de sâmbătă
Informare meteorologică: vântul va sufla în rafale de până la 90 kilometri la oră
Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
O nouă ratare de impunere a unui viceprimar. Va fi băgat pe ușa din dos?
Ce pedeapsă riscă soţul, devenit suspect în dosarul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară
Femeie de 41 de ani în stare gravă după ce a încercat să se sinucidă cu antigel
Universităţile şi-au programat mare parte dintre profesori pentru vaccinare
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)
USAMV a modernizat şi relocat centrul de cercetări horticole
Şase şoferi şi-au pierdut permisele de conducere la trecerile de cale ferată
O firmă din Iaşi face bani din construcţia de blocuri de “jucărie”
Primarul Chirica gonește mașinile parcate în spatele Mitropoliei închizând o stradă
Primăria Iaşi cere 2 miliarde de euro din PNRR pentru proiectele oraşului
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Nicolae GRECUVolei, handbal, rugby |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III) |
pr. Constantin STURZUÎnsemnări pentru predica de mâine |
arh. Ionel OANCEAForma oraşului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.