”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

GALERIE
schimbari, economice, coronavirus, pandemie
  • schimbari, economice, coronavirus, pandemie
- +

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008;evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care călătorim până la gradul de supraveghere electronică pe care îl acceptăm azi. Politico Magazine a discutat cu 30 de analiști prestigioși, mesajul lor fiind fără echivoc: Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore! Text publicat de cursdeguvernare.ro

 

Schimbări previzibile în societate

Deborah Tannen, profesor la Universitatea Georgetown: Situațiile personale devin periculoase

Știm acum că a atinge lucruri, a fi în compania altor oameni și a respira aer într-un spațiu închis poate fi riscant. Cât de repede conștientizăm aceste lucruri va fi diferit pentru diferiți oameni, dar niciodată cei care au trăit această perioadă nu vor uita aceste pericole. Am putea renunța să ne mai strângem mâinile în semn de salut, am putea renunța să ne mai atingem fața  și am putea să ne spălăm permanent pe mâini.

Confortul pe care l-am găsit în compania apropiaților ar putea fi înlocuit de confortul singurătății. Am putea să ne întrebăm tot mai frecvent: Ce motive am să merg să fac ceva când pot să fac totul online? De aici, un singur pas către paradox: comunicarea online va creea distanță, dar va aduce un plus de comunicare pentru că dorința de contact uman nu doar că rămâne, ci crește. Reversul medaliei: cei care nu au acces la Internet vor fi, din nou, dezavantajați.

Mark Lawrence Schrad, profesor de Științe politice: Un nou tip de patriotism

America a pus mereu semnul egal între patriotism și armată. Dar nu ai cum să împuști un virus, deci în prima linie a ”frontului” trec medici, asistente, farmaciști, îngrijitori, vânzătorii din magazine și cei care asigură utilități.

Este foarte probabil să începem să considerăm sacrificiile pe care toți aceștia le fac în această perioadă drept acte de patriotism și să începem să le spunem și lor cum le spunem soldaților veterani: ”Mulțumim pentru serviciile dumneacoastră”. Am putea să le acordăm servicii medicale gratuite și discounturi, să le ridicăm statui celor care și-au sacrificat sănătatea și viața pentru noi.

Poate că vom începe să înțelegem patriotismul mai degrabă drept actul care ne protejează sănătatea și viețile în comunitate decât o intervenție militară în urma căreia comunitatea cuiva e aruncată în aer. Poate că demilitarizarea patriotismului și trasferul către dragoste arătată comunității va fi unul dintre puținele beneficii care le putem extrage din această mizerie îngrozitoare

Peter T. Coleman, profesor de psihologie la Universitatea Columbia: Scăderea gradului de polarizare politică americană

Șocurile extraordinare produse de pandemia de coronavirus au potențialul de a spulbera modelul politic american. De peste 50 de ani, societatea americană e divizată politic și cultural, iar evenimentele de azi ar putea genera un nivel național mai mare de solidaritate și funcționalitate. Poate suna idealist, dar există două motive pentru a crede că se poate întâmpla.

Primul motiv e dat de scenariul ”inamicului comun”, în care oamenii trec peste diferențe pentru a face front unitar în fața inamicului. Covid-19 ameniniță fără discriminare și asta poate genera scânteia care să reseteze societatea. În istorie, s-a mai întâmplat asta, în perioada de 56 de zile în care naziștii au purtat campania de bombardamente asupra Marii Britanii, când guvernul britanic a fost martor al altruismului, generozității și companiunii de care a dat dovadă poporul britanic.

Al doilea motiv e dat de scenariul ”undei de șoc politice”. Studiile arată că tiparele relaționale se schimbă adesea după ce un șoc major le destabilizează. Șocurile pot împinge societățile în diverse direcții, făcând lucrurile mai bune sau mai rele. Acum este momentul să începem să promovăm modele mai constructive în discursul nostru cultural și politic. Timpul schimbării a venit.

Tom Nichols, profesor la Colegiul Naval de Război al SUA: Restabilirea încrederii în adevărații experți

În ultimii ani, SUA au devenit o țară fundamental neserioasă- un lux pe care ni l-am permis în vreme de pace, bunăstare și niveluri înalte ale tehnologiei de consum.

Nu am mai fost nevoiți să ne preocupăm de războaie nucleare, de șomaj, de creșteri galopante ale ratei dobânzii sau de penurie energetică. Terorismul a fost redus la un nivel de concept teoretic, pe care îl combatem azi cu voluntari pe care îi trimitem să lupte departe de casă. Am promovat un fost star TV la conducerea SUA în semn de protest față de birocrația care ține guvernul în funcțiune.

Criza Covid-19 poate schimba toate acestea în două moduri. Primul: oamnii sunt deja forțați de împrejurări să accepte că expertiza e importantă. Până să pornească pandemia, ne-a fost ușor să ignorăm experții, acum nu îi mai putem evita.

Al doilea: Dacă înțelegem că nu putem evita experții în materie de sănătate, putem spera că revenim la convingerea largă că și guvernul trebuie condus de experți.

Eric Klinenberg, profesor de sociologie la Universitatea New York: Mai puțin individualism

Pandemia coronavirus marchează sfârșitul relației romanțate cu societatea de consum și hiperindividualismul. Pericolul este să ne îndreptăm spre autoritarism, dar cred că vom merge totuși în altă direcție.

Acum vedem că modelele de organizare socială bazate pe reguli de piață eșuează deoarece comportamentul egoist face ca această criză să fie mult mai periculoasă decât ar fi trebuit să fie. Când totul se va termina, ne vom reoriena politicile și investițiile către servicii și bunuri publice. Nu cred că ne vom izola, ci cred că vom conștientiza că soarta ne este influențată de a altora.

Pandemia de coronavirus va provoca dureri și suferințe imense. Dar ne va forța să reconsideram cine suntem, ce apreciem și, pe termen lung, ne-ar putea ajuta să redescoperim versiunea mai bună a noastră.

Continuarea, pe cursdeguvernare.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.