A primit 10.000 de euro, pentru că i-a fost fracturată mâna în urma unei frâne bruşte în autobuz

marți, 06 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 A primit 10.000 de euro, pentru că i-a fost fracturată mâna în urma unei frâne bruşte în autobuz

Obiceiul șoferilor de autobuz de a frâna brusc provoacă victime. O ieșeancă și-a rupt mâna dintr-o astfel de cauză, femeia adresându-se ulterior instanței. Ea a cerut despăgubiri materiale de 8.700 lei, dar și 300.000 de lei ca daune morale. Compania de Transport Public nu va avea nimic de suferit, daunele urmând să fie achitate de Omniasig SA.

Incidentul a avut loc în septembrie 2019. În urma frânei bruște puse de șoferul autobuzului în care se afla, M.T. a suferit o dublă fractură a antebrațului. A avut nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale și de recuperare funcțională. În fața instanței, femeia a spus că înaintea accidentului era o persoană activă, cu activități în domeniul masajului, pe care acum nu le mai poate desfășura. În plus, a rămas cu fobii legate de deplasarea în autovehicule. Durata îngrijirilor a fost prea redusă pentru ca șoferul autobuzului să fie inculpat, cauza penală fiind clasată. A fost însă reținută culpa exclusivă a șoferului, ceea ce a determinat și decizia ulterioară a judecătorilor.

Aceștia au acceptat din daunele materiale solicitate de M.T. doar suma de 6.225 lei, pentru care femeia a putut prezenta chitanțele aferente serviciilor medicale și produselor cumpărate pe parcursul recuperării. În privința daunelor morale solicitate, acestea au fost apreciate de Omniasig ca fiind exagerate. Pentru acestea, nu există criterii clare de evaluare, aprecierea nivelului lor aparținând judecătorului. Magistrații au reținut că martorul propus de victima accidentului s-a referit doar la perioada imediat următoare accidentului, fără a oferi suficiente date cu privire la perioada de recuperare.

„Daunele morale trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul prevăzut de lege, spre a nu deveni astfel un folos material injust, fără justificare cauzală în prejudiciul suferit şi consecinţele acestuia. Ca atare, despăgubirile acordate trebuie să păstreze un raport rezonabil de proporţionalitate cu dauna suferită, în scopul asigurării unei juste compensaţii a suferinţelor pe care le-au îndurat sau eventual mai trebuie să le îndure terţele persoane păgubite”, au precizat magistrații Judecătoriei. Aceștia au apreciat că o sumă de 10.000 de euro este suficientă pentru a acoperi prejudiciul moral suferit de M.T. Nici acest nivel, mult redus față de pretențiile femeii, nu a fost considerat just de asigurător, care a declarat apel. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, dezbaterile urmând să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor.

Comentarii