anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Prințișorul” comisarului Anticorupție Țibulcă, pus la plată după ce a hărțuit cinci ani un polițist. L-a ajutat și tăticu’

GALERIE
decizie
  • decizie
- +
Fiul ofiţerului DGA Cătălin Ţibulcă, Radu, a fost găsit vinovat de denigrarea unui coleg de breaslă de-al tatălui după ce l-a ironizat pe Facebook şi l-a bombardat cu plângeri. Agentul Marius Cojan ar trebui să primească daune morale de 4.000 de lei de la Radu Ţibulcă. Conflictul dintre cei doi e vechi, tocmai din 2015, şi are în spate un eveniment rutier aparent banal. Până şi Cătălin Ţibulcă s-ar fi implicat şi ar fi formulat plângere la IPJ împotriva colegului său.

Agentul Marius Cojan ar trebui să primească daune morale de 4.000 de lei de la fiul ofiţerului DGA Cătălin Ţibulcă în urma unui conflict aparent copilăresc purtat între cele două părţi. Decizia a fost luată în apel de Tribunalul Iaşi care, zilele trecute, a şi motivat sentinţa. Valoarea daunelor morale acordate sunt duble faţă de cele stabilite la Judecătorie, însă sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Povestea are în spate un incident vechi, din martie 2015. Atunci, maşina lui Radu Ţibulcă a fost oprită de agentul Marius Cojan din cauza unor defecţiuni. Ţibulcă Jr. a fost sancţionat contravenţional, fapt ce l-a supărat la culme atât pe el, cât şi pe tatăl său. În primă fază, sancţiunea contravenţională a fost contestată în instanţă, însă plângerea a fost respinsă. Chiar şi aşa, Ţibulcă s-a considerat neîndreptăţit şi l-a bombardat pe Cojan cu plângeri. Potrivit actelor de la Tribunal, chiar ofiţerul Cătălin Ţibulcă l-a reclamat la IPJ pe Cojan, ceea ce a dus la deschidera unei cercetări disciplinare, clasată la final.

Pe alt front, Radu Ţibulcă a depus o plângere similară şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, în care l-a acuzat pe Cojan de falsuri. Şi acel dosar a fost clasat, ceea ce l-a determinat pe Cojan să contraatace, formulând plângere împotriva feciorului ofiţerului DGA pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. În acel dosar, în 2017, procurorii au considerat că Radu Ţibulcă a comis fapta, însă au renunţat la urmărire penală.

În reclamaţia din instanţă în care cere daune morale, Marius Cojan a precizat că a fost ironizat de Radu Ţibulcă şi pe Facebook, prin publicarea de către acesta a unui videoclip în care feciorul de ofiţer a râs de agent.

Explicaţiile judecătorilor

Analizând toată această înşiruire de evenimente, judecătorii au considerat că Marius Cojan are dreptate. „Reclamantul a făcut dovada existenţei unui prejudiciu moral, reclamantul fiind afectat de demararea anchetei penale în urma sesizării pârâtului şi de cele postate pe Facebook, fiindu-i adusă atingere onoarei şi reputaţiei sale, faţă de persoane care în mod obişnuit văd într-un agent de poliţie un reprezentant al unei autorităţi, care se bucură de respect, fiindu-i afectate inclusiv relaţiile de serviciu, fiind creat un sentiment de vinovăţie nejustificată şi de nesiguranţă în privinţa exercitării atribuţiilor de serviciu“, au precizat judecătorii de la Tribunal.

Aceştia au mai arătat că „nu trebuie neglijat faptul că cer­cetarea penală, respectiv toate invitaţiile şi deplasările la orga­nele de poliţie, a fost de natură a-i crea stări tensionate reclamantului şi au determinat bulversarea activităţii profesionale şi chiar de natură a-i afecta negativ relaţiile de familie“.

În întâm­pinarea depusă la instanţă, Radu Ţibulcă s-a apărat şi a precizat că plângerea la Poliţie a fost făcută de tatăl său. El a admis plân­gerea de la Parchet, însă a invocat cele menţionate în ordonanţa de renunţare la urmărire pe­nală, şi anume că e posibil să fi fost influenţat de părinţii săi să de­pună sesizarea. Procesul dintre cele două părţi se va muta la Cur­tea de Apel Iaşi, dacă Ţibulcă sau Cojan vor formula recurs. Cel din urmă a cerut, iniţiat, daune mora­le de 10.000 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.