„Procesul radiaţiilor” din Copou: atac pe două direcţii. ”Instanţa şi-a depăşit cu mult limitele investirii”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Procesul radiaţiilor” din Copou: atac pe două direcţii. ”Instanţa şi-a depăşit cu mult limitele investirii”

GALERIE
proces, radiatii, copou
  • proces, radiatii, copou
- +

Totul a pornit de la aprobarea dată de Primărie unei clinici private pentru un accelerator folosit la tratarea cancerului

 

„Procesul radiaţiilor” continuă, cu forţe proaspete. Sentinţa prin care Curtea de Apel a dispus anularea unei autorizaţii de construcţie ce a stat la baza instalării unui accelerator de particule într-un subsol din Copou a fost atacată din două direcţii concomitent. Revizuirea sentinţei, cerută de municipalitate şi contestaţia în anulare înaintată de clinica beneficiară a autorizaţiei sunt menite să demonstreze că judecătorii au greşit atunci când au dat dreptate vecinilor clinicii.

Procesul îşi are originea în aprobarea dată de Primărie în decembrie 2015 de transfomare a unei case situate în staţia de tramvai Triumf în clinică medicală. În primăvara lui 2017, familia Diaconu, a cărei proprietate se învecinează cu clinica Romanec, a aflat că sub parcarea clinicii urmează să fie instalat şi un accelerator pentru tratarea cancerului. Cum acesta funcţionează cu utilizarea unor surse radioactive, a apărut temerea că radiaţiile emise i-ar putea afecta şi pe vecini, familiei Diaconu nefiindu-i cerut acceptul. Acţiunea în instanţă înaintată de Diaconu s-a tranformat într-un război de uzură, cu sorţi schimbători. În final, după o sentinţă a Tribunalului care respingea acţiunea, Curtea de Apel a întors rezultatul cu 180°, dispunând anularea autorizaţiei de construire.

Citește și: Procesul radiațiilor: instalarea unui accelerator de particule în Copou a stârnit un război în instanțe

Decizia Curţii de Apel fiind definitivă, ea nu mai poate fi atacată în faţa unei instanţe superioare. Legea prevede însă şi căi extraordinare de atac pentru situaţia în care judecătorii au aplicat greşit legea sau nu au avut suficiente probe pentru a pronunţa o sentinţă dreaptă. Reprezentanţii Romanec au depus o contestaţie în anulare, considerând în esenţă că decizia Curţii de Apel a fost dată în baza unor erori materiale. „Instanţa de recurs a pornit de la o premisă eronată, aceea că Tribunalul nu ar fi analizat eventualele neconcordanţe între autorizaţie şi construcţie, fără să vadă că acest aspect a fost analizat pe trei pagini. E ceva similar cu situaţia în care o instanţă anulează acţiunea ca netimbrată, deşi la dosar există chitanţa. Apoi, instanţa a apreciat că ar exista opinii contradictorii ale instituţiilor statului cu privire la ce s-a autorizat şi ce s-a făcut efectiv, fără a prezenta măcar un exemplu de o astfel de inadvertenţă. Instanţa şi-a depăşit cu mult limitele investirii”, a precizat Marieta Volovăţ, reprezentanta Romanec. Argumentele acesteia nu i-au convins însă pe magistraţii Curţii de Apel, care au decis ieri respingerea contestaţiei în anulare.

La rândul său însă, Primăria a cerut revizuirea sentinţei de anulare a autorizaţiei de construire, procedură aplicabilă printre altele, dacă instanţa nu s-a pronunţat asupra lucrurilor solicitate sau, dimpotrivă, a dat mai mult decât s-a cerut, ori dacă au fost descoperite noi dovezi în cauză. Cererea de revizuire a fost depusă la Curtea de Apel, care şi-a declinat însă competenţa, solicitarea urmând să fie analizată de Tribunal. Dacă cererea va fi aprobată de Tribunal, hotărârea atacată va putea fi schimbată chiar în totalitate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.