Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aniversare suplimentul „Iasul in Afaceri”

„Profesia contabilă are oportunitatea de a se reinventa în economia digitală“

CECCAR - filiala Iaşi - a sărbătorit Ziua Contabilului în mijlocul comunităţii

GALERIE
CECCAR 95 IasiCostel Istratediplome
  • CECCAR 95 Iasi
  • Costel Istrate
  • diplome
- +

Ziua Naţională a Contabilului Român a fost sărbătorită pentru al 12-lea an consecutiv la Iaşi, cu acest prilej fiind acordate diplome de merit şi lansate mesaje de susţinere a uneia dintre cele mai importante profesii liberale. Într-un cadru festiv, la Grand Hotel Traian, Centrul de conferinţe – Sala „Mihai Eminescu”, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – filiala Iaşi – s-a bucurat de întâlnirea cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor reprezentative pentru mediul e­co­nomic la nivelul comunităţii ieşene. Totodată, au fost premiate cele mai bune firme de contabilitate din judeţ, stabilite pe baza unor criterii specifice acestei profesii.


Sărbătoarea din acest an a stat sub semnul aniversării a 95 de ani de la cre­area CECCAR, ca organism ca­re ges­tionează profesia contabilă în Ro­mânia. În perioada comunistă, Corpul a fost desfiinţat, dar imediat după 1990 o echipă dedicată s-a luptat pentru reînfiinţarea şi recunoaşterea sa legală. Acest lucru s-a înt­â­m­­plat în 1994, iar pentru re­cu­noaş­terea meritelor celor care s-au implicat în renaşterea şi dezvoltarea Corpului s-au acordat medalii aniversare profesorilor universitari Ru­salim Petriş şi Ne­culai Tabără, foşti membri ai Consiliului Superior al CECCAR şi expertului contabil Pavel Badragan, fost preşedinte al filialei Iaşi. Alţi 25 de membri ai filialei ieşene au primit diplome de merit în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea profesiei contabile.

Profesia are, înainte de toate, oportunitatea de a se reinventa în economia digitală (pentru firmele şi practicile profesionistului contabil), de a se transforma, iar în raport cu clienţii, de a trece de la a fi concentrat pe conformare către a deveni creatori de servicii de înaltă valoare. Astfel, profesionistul con­tabil, fructificând avantajul relaţiei privilegiate cu antreprenorii/managerii, în viitor trebuie să joace rolul de consilier, confident, analist, facilitator şi educator pentru cli­enţii săi“, se precizează în mesajul Preşedintelui CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, şi al membrilor Con­siliului Superior cu ocazia Zilei Na­ţionale a Contabilului Român.


„Inteligenţa dumneavoastră să facă să crească profitul firmelor şi în acelaşi timp corectitudinea oamenilor de afaceri“

 

În mesajul adresat de către Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Pro­fesionişti din Republica Moldova se arată că relaţiile de colaborare şi prietenie cu CECCAR sunt a­pre­ciate la justa lor valoare şi că or­ganizaţia de breaslă de peste Prut va pleda în continuare pentru consolidarea parteneriatului existent. „Cu certitudine ne implicăm în cel mai activ mod în susţinerea dialogului constructiv de competenţă întru preluarea bunelor practici pentru consolidarea şi dezvoltarea durabilă a profesiei contabile“.

Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, conf. univ. dr. Gabriel Radu, în mesajul transmis cu această ocazie, vorbeşte despre înrudirea celor două profesii „sub acelaşi domeniu financiar-contabil“ şi despre colaborarea activă dintre cele două organizaţii profesionale. Domnul Gabriel Radu a mai amintit că, în contextul crizei eco­no­mice care îşi face încă simţită pre­zenţa, „răspunsul profesioniştilor trebuie să-l reprezinte în prin­cipal activitatea de calitate, responsabilă şi creativă, de natură să restabilească încrederea în afaceri, să ajute la adoptarea şi aplicarea unor soluţii eficiente, care să stopeze declinul economiei şi să determine relansarea“.

Prezent în cadrul evenimentului, Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, i-a îndemnat pe cei prezenţi să păstreze echilibrul între solicitările managerilor, ale conducătorilor de firmă  şi  principalul partener de afaceri sau mai bine zis de impozitări - statul român. „Cred că, din această pers­pectivă, aveţi o misiune foarte grea, foarte ingrată, dar, în acelaşi timp, sunt convins că o faceţi cu mult profesionalism. Pentru că aşa cum o spune şi în denumirea Corpului dumneavoastră, sunteţi experţi, sunteţi autorizaţi şi, prin urmare, contăm ca în tot ceea ce desfăşurăm ca activităţi economice, inteligenţa dumneavoastră să facă să crească profitul firmelor şi în acelaşi timp corectitudinea oamenilor de afaceri“.

Andrei George Albulescu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, a apreciat faptul că breasla contabililor a reuşit să se organizeze, „să devină un corp profesionist şi să-şi impună legislaţia“.
Preşedintele Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi, Neculai Viţelaru, le-a urat celor prezenţi să fie cinstiţi în afaceri şi să le solicite clienţilor acestora acelaşi lucru. „Ajutaţi-vă clienţii să privească în viitor şi împreună să vă bucuraţi de succes!”.

Constantin Doru Scripcaru, Preşedintele UGIR, filiala Iaşi, a apreciat fructuoasa colaborare cu CECCAR, în special ca partener  în Comisia de Dialog Social, punctând la finalul discursului însemnătatea evenimentului  „Sărbătorirea Zilei Contabilului la Iaşi reprezintă un moment de bilanţ al rezultatelor obţinute, o dorinţă în a ne perfecţiona, o speranţă într-o economie modernă, cu structuri bine definite, viabile şi eficiente”.

În cuvântul rostit din partea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Doina Naum, director regional, a adresat tuturor participanţilor un mesaj de încredere în capacitatea de a face faţă provocărilor cu care se confruntă profesia contabilă.

CECCAR - filiala Iaşi - s-a mai bucurat cu ocazia evenimentului organizat cu prilejul Zilei Contabilului Român de prezenţa directorului Oficiului Registrului Comerţului Iaşi, Gina Şindilă, a şefului de administraţie din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, Paul Ciobanu,  a membrului în Consiliul Superior al Camerei Auditorilor Financiari din România, Scarlat Orzescu, a preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, filiala Nord-Est, prof. univ. dr. Alexandru Ţugui, a prim vicepreşedintelui Camerei Mediatorilor din România, Romeu Chelariu, a comisarului în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Tudor Tomegea, a directorului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi, Costel Grojdea, a prorectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a colaboratorilor din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, catedra de Contabilitate, precum şi a deputatului Viorel Blăjuţ.

PREMIANŢI

În topul local al celor mai bune societăţi membre ale CECCAR au fost acordate următoarele premii: locul I (şi premiul special al anului 2016) - Expert-Mind, locul al II-lea - Audit Expert Consult, Fiscontexpert Consult, Servicii Financiare şi Consultanţă Fiscală şi Expert Moldova, locul al III-lea: Creativ Consult, Karomcont, Balance & Account şi Fin Expert.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri