anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

“Protestele au fost paşnice şi în locuri publice, iar copiii puteau participa”

GALERIE
proteste copii
  • proteste copii
- +

Protestele s-au desfăşurat în locuri publice şi au fost paşnice, iar copiii puteau participa la acestea, fiind, mai degrabă, ”o chestiune de alegere personală a părinţilor”, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, care precizează că ”ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică” dacă le-ar fi îngrădit acest drept, dar şi că trebuie respectat dreptul copiilor la ”echilibru socioafectiv, viaţă familială sănătoasă şi dezvoltare armonioasă”.

 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu a transmis, joi, un comunicat de presă, în care arată că a analizat reclamaţiile referitoare la participarea copiilor la protestele din ultimele săptămâni şi că a verificat situaţia din perspectiva legislaţiei în domeniu.

Reprezentanţii DGASPC Sibiu fac referire la ”Convenţia cu privire la drepturile copilului”, care prevede ”o dezvoltare completă a potenţialului copilului, într-o atmosferă de libertate, demnitate şi justitie, ţinând seama de faptul că un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii”. De asemenea, în comunicatul citat se face referire la Legea specială în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului nr. 272/2004, potrivit căreia ”libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă”.

”Pe cale de consecinţă, ţinând cont de prevederile legale invocate mai sus, apreciind că la Sibiu protestele au avut un caracter paşnic şi se desfăşurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii, puteau participa la acestea. Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată DGASPC Sibiu.

Potrivit acestora însă, ”interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la echilibru socioafectiv, viaţa familială sănătoasă şi dezvoltare armonioasă, deci, părinţii sunt obligaţi să promoveze şi să aplice în toate acţiunile lor acest principiu fundamental, orice altă acţiune atrăgând după sine răspunderi şi sancţiuni legale, iar specialiştii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acţioneze conform competenţelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor!”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură de persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă. ANPDCA a anunţat, miercuri după-amiază, într-un comunicat de presă, că a primit, până miercuri după-amiază, 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă, în timp ce, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost înregistrate alte patru sesizări. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.