”Pune capăt fumatului, nu vieţii!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Advertorial

”Pune capăt fumatului, nu vieţii!”

GALERIE
Dr-Lucian-Enache
  • Dr-Lucian-Enache
- +

 

Marcând Ziua Mondială Antifumat pe data de 31 mai, Policlinica Providenţa le oferă persoanelor fumătoare posibilitatea de a-şi testa capacitatea pulmonară şi de a pune pe primul loc sănătatea lor.

Intitulată ”Pune capăt fumatului, nu vieţii!”, campania se desfăşoară în perioada 6 – 16 iunie 2017, cu programare prealabilă, în limita locurilor disponibile.


 

Astfel, pacienţii vor beneficia de o spirometrie în mod gratuit, iar în cazul în care sunt necesare investigaţii amănunţite, vor putea opta pentru un pachet special ce include o consultaţie la dr. Lucian Enache, medic specialist Pneumoftiziologie, şi o radiografie, la preţul de 100 de lei.

Nedureroasă, spirometria reprezintă cea mai importantă examinare funcţională prin care se măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-un anumit interval de timp.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şase milioane de oameni mor în fiecare an în lume, din cauza fumatului. Statisticile arată că şi natura moare, în fiecare an fiind utilizate 4,3 milioane de hectare de pământ pentru cultivarea tabacului, rezultând până la 4% din despădurirea globală.

Persoanele care doresc să beneficieze de campania Policlinicii Providenţa sunt rugate să se programeze la unul dintre numerele de telefon 0232215940, 0729292897 sau prin e-mail, la adresa: programari.policlinica@providentamedical.ro

***
Dr. Lucian Enache, medic specialist Pneumoftiziologie în cadrul Policlinicii Providenţa ne oferă în articolul de mai jos mai multe informaţii despre felul în care fumatul afectează organismul şi despre modalităţile prin care se poate renunţa la consumul de tutun.

CÂTEVA DATE DESPRE FUMAT

•    Consumul de tutun este o boală
•    Reprezintă principala cauză de îmbolnăvire şi moarte prematură în Europa
•    În fumul de ţigară există peste 4.000 de substanţe (CO, benzen, gudron, amoniac, butan, cadmiu, plumb)
•    Principala cauză a dependenței de tutun este nicotina, o substanţă capabilă să producă o puternică dependenţă;
•    Odată inhalată, nicotina ajunge la creier în 7 secunde; acolo declanşează producţia de neurotranmiţători (dopamină, noradrenalină), fenomen asociat de fumător cu senzaţia de plăcere
•    Fumătorul doreşte să resimtă această plăcere şi să evite efectele sevrajului, de unde necesitatea unei noi ţigări
•    Dependenţa nicotinică are douã componente: pe lângă componenta fizică, se descrie şi componenta psihică (asocierea cu anumite obiceiuri, cu rutina zilnică).
 
EFECTE ADVERSE ALE FUMATULUI

•    Afecţiunile cardio – vasculare – fumatul este un factor major de risc pentru dezvoltarea acestora
•    Boli pulmonare : bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astm bronşic (AB), neoplasm pulmonar, tuberculoză, neoplasm laringian. Odată aparută boala pulmonar cronică, scade speranţa de viaţă. În cazul BPOC şi AB, fumatul scade eficacitatea tratamentului. La pacienţii fumători cu tuberculozã creşte rata de deces. Neoplasmul pulmonar este foarte agresiv, cu o durată mică de supravieţuire
•    Cancer pancreatic (foarte agresiv)
•    Cancer renal
•    Accidente vasculare cerebrale
•    Boli ale sistemului digestiv
•    Afectarea sistemului reproducător (masculin si feminin)
•    Creşte riscul de osteoporoză la femei (după instalarea menopauzei)
•    Afectarea pielii şi a dinţilor.

RENUNŢAREA LA FUMAT

•    Educaţie terapeutică: explicarea dependenţei, explicarea beneficiilor renunţării la fumat, explicarea tratamentului
•    Terapia cognitiv comportamentală:identificarea factorilor comportamentali ai fumatului şi a motivelor imediate şi pe termen lung de a fuma, creşterea motivaţiei pentru a renunţa;
•    Terapia medicamentoasă: terapia de substituţie nicotinică.


Nicio dată nu este prea târziu să renunţi la fumat!


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.