anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

”Pune capăt fumatului, nu vieţii!”

GALERIE
Dr-Lucian-Enache
 • Dr-Lucian-Enache
- +

 

Marcând Ziua Mondială Antifumat pe data de 31 mai, Policlinica Providenţa le oferă persoanelor fumătoare posibilitatea de a-şi testa capacitatea pulmonară şi de a pune pe primul loc sănătatea lor.

Intitulată ”Pune capăt fumatului, nu vieţii!”, campania se desfăşoară în perioada 6 – 16 iunie 2017, cu programare prealabilă, în limita locurilor disponibile.


 

Astfel, pacienţii vor beneficia de o spirometrie în mod gratuit, iar în cazul în care sunt necesare investigaţii amănunţite, vor putea opta pentru un pachet special ce include o consultaţie la dr. Lucian Enache, medic specialist Pneumoftiziologie, şi o radiografie, la preţul de 100 de lei.

Nedureroasă, spirometria reprezintă cea mai importantă examinare funcţională prin care se măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-un anumit interval de timp.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şase milioane de oameni mor în fiecare an în lume, din cauza fumatului. Statisticile arată că şi natura moare, în fiecare an fiind utilizate 4,3 milioane de hectare de pământ pentru cultivarea tabacului, rezultând până la 4% din despădurirea globală.

Persoanele care doresc să beneficieze de campania Policlinicii Providenţa sunt rugate să se programeze la unul dintre numerele de telefon 0232215940, 0729292897 sau prin e-mail, la adresa: programari.policlinica@providentamedical.ro

***
Dr. Lucian Enache, medic specialist Pneumoftiziologie în cadrul Policlinicii Providenţa ne oferă în articolul de mai jos mai multe informaţii despre felul în care fumatul afectează organismul şi despre modalităţile prin care se poate renunţa la consumul de tutun.

CÂTEVA DATE DESPRE FUMAT

•    Consumul de tutun este o boală
•    Reprezintă principala cauză de îmbolnăvire şi moarte prematură în Europa
•    În fumul de ţigară există peste 4.000 de substanţe (CO, benzen, gudron, amoniac, butan, cadmiu, plumb)
•    Principala cauză a dependenței de tutun este nicotina, o substanţă capabilă să producă o puternică dependenţă;
•    Odată inhalată, nicotina ajunge la creier în 7 secunde; acolo declanşează producţia de neurotranmiţători (dopamină, noradrenalină), fenomen asociat de fumător cu senzaţia de plăcere
•    Fumătorul doreşte să resimtă această plăcere şi să evite efectele sevrajului, de unde necesitatea unei noi ţigări
•    Dependenţa nicotinică are douã componente: pe lângă componenta fizică, se descrie şi componenta psihică (asocierea cu anumite obiceiuri, cu rutina zilnică).
 
EFECTE ADVERSE ALE FUMATULUI

•    Afecţiunile cardio – vasculare – fumatul este un factor major de risc pentru dezvoltarea acestora
•    Boli pulmonare : bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astm bronşic (AB), neoplasm pulmonar, tuberculoză, neoplasm laringian. Odată aparută boala pulmonar cronică, scade speranţa de viaţă. În cazul BPOC şi AB, fumatul scade eficacitatea tratamentului. La pacienţii fumători cu tuberculozã creşte rata de deces. Neoplasmul pulmonar este foarte agresiv, cu o durată mică de supravieţuire
•    Cancer pancreatic (foarte agresiv)
•    Cancer renal
•    Accidente vasculare cerebrale
•    Boli ale sistemului digestiv
•    Afectarea sistemului reproducător (masculin si feminin)
•    Creşte riscul de osteoporoză la femei (după instalarea menopauzei)
•    Afectarea pielii şi a dinţilor.

RENUNŢAREA LA FUMAT

•    Educaţie terapeutică: explicarea dependenţei, explicarea beneficiilor renunţării la fumat, explicarea tratamentului
•    Terapia cognitiv comportamentală:identificarea factorilor comportamentali ai fumatului şi a motivelor imediate şi pe termen lung de a fuma, creşterea motivaţiei pentru a renunţa;
•    Terapia medicamentoasă: terapia de substituţie nicotinică.


Nicio dată nu este prea târziu să renunţi la fumat!


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.