A rămas fără casă din cauza unei neglijenţe banale comise acum 20 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

A rămas fără casă din cauza unei neglijenţe banale comise acum 20 de ani

GALERIE
judecator casa
  • judecator casa
- +

O neatenţie de care nici măcar nu se face vinovat păgubitul, ci fratele lui.

O neglijenţă comisă acum două decenii de fratele său l-a lăsat pe un ieşean fără moştenirea la care ar fi avut dreptul. În loc de o casă şi teren în Scânteia, ieşeanul s-a trezit că rămâne doar cu terenul, casa revenind fostului proprietar al acestuia.

Lipsa unor acte clare l-a făcut pe I.C. să piardă procesul în faţa magistraţilor Judecătoriei, el încercându-şi acum norocul la Tribunal.

Pe 14 noiembrie 2001, C.D. i-a vândut lui A.C. un teren de 1.400 mp în Scânteia. La acea dată, C.D. demarase deja procedurile pentru obţinerea unei autorizaţii de construire pentru casa situată pe terenul respectiv. Autorizaţia a fost emisă la 5 zile după ce terenul îşi schimbase proprietarul, evident, pe numele lui C.D, adică vânzătorul.

Pentru cei doi, nu a fost nicio problemă. A.C., cumpărătorul, a locuit netulburat până la moarte în casa care îi aparţinea pe hârtie lui C.D., plătind în acest timp impozitul pentru teren şi imobil. După moartea lui A.C. în 2012, în casă a rămas fiul său, A.M.C. Şi acesta a decedat, în 2018, fără copii.

Casa nu a rămas însă goală mult timp, în ea mutându-se temporar altă familie. Aceasta a fost evacuată de C.D., vânzătorul casei, acesta afirmând că el este proprietarul imobilului. Când pe scenă a intrat fratele lui A.C., a constatat că locul era deja ocupat. S-a adresat instanţei, cerând evacuarea lui C.D.

Dezbaterile procesului s-au desfăşurat cu precădere în jurul certificatului de moştenitor prezentat de I.C. În act se menţiona existenţa pe terenul de 1.400 mp a unei case de chirpici de 35 mp, dar se preciza şi că aceasta nu face obiectul certificatului de moştenitor. Actele erau clare doar pentru teren.

Judecătorii au constatat că, în perioada 2001-2013, impozitul pe clădiri şi teren a fost plătit de A.C. sau de fiul acestuia. Din 2014 însă, ca plătitor apărea C.D., adică vânzătorul din 2001, cel care apărea şi ca titular al autorizaţiei de construire. I.C. moştenise terenul, dar aceasta nu însemna, legal, că a moştenit şi casa.

Simplul fapt că fratele şi nepotul său locuiseră timp de 17 ani acolo nu ducea automat la dobândirea dreptului de proprietate. Magistraţii nu au putut face altceva decât să constate că I.C. nu prezentase în instanţă vreun act care să dovedească faptul că ar deţine şi casa. Or, cum evacuarea poate fi pretinsă doar de proprietar, acţiunea lui I.C. a fost respinsă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.