Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

“Război” în UE pe tema impozitării multinaţionalelor din IT

GALERIE
it
  • it
- +

Unele state europene se opun planurilor UE de creştere a impozitelor pentru companiile multinaţionale din industria tehnologiei, potrivit unui proiect obţinut de Reuters, care ar putea provoca nemulţumire publică după dezvăluirile din ultima perioadă legate de schemele de evitare a plăţii impozitelor.

Miniştrii de Finanţe ai statelor UE ar urma să încheie un acord preliminar referitor la impozitarea companiilor de tehnologie, la o întâlnire programată pe 6 decembrie, la presiunea unor state mari. Companii mari precum Amazon, Google, Apple şi Facebook sunt acuzate de reducerea impozitelor datorate prin redirecţionarea profiturilor obţinute în spaţiul comunitar în ţări cu nivel scăzut de impozitare, cum sunt Luxemburg şi Irlanda.

Franţa a cerut public ”o egalizare a impozitelor” aplicate companiilor digitale, pentru a le aduce la nivelul impozitelor pe profit plătite de companiile din alte sectoare economice. Comisia Europeană şi preşedinţia estoniană a UE au susţinut la rândul lor o reformă fiscală majoră. Reprezentanţii UE au început însă să tempereze amploarea reformei, potrivit documentelor văzute de Reuters. În versiunea din 6 noiembrie a proiectului de concluzii a reuniunii miniştrilor de Finanţe se arăta că ”ar putea fi luată în considerare” o egalizare a impozitului, ca măsură temporară, înainte de o reformă fiscală amplă. În document se mai arăta că UE nu trebuie să excludă adoptarea unor măsuri fiscale unilaterale, dacă nu se va ajunge la un acord la nivel global. Versiunea din 20 noiembrie a proiectului subliniază în schimb ”preferinţa UE pentru o soluţie globală”.

Acordurile globale pentru reforme fiscale sunt considerate ca foarte greu de realizat, iar criticii susţin că legarea reformelor din UE de astfel de acorduri le-ar amâna pe termen nedefinit. State mai mici din UE, cum sunt Luxemburg şi Irlanda, au afirmat că o iniţiativă unilaterală a UE în domeniul reformei fiscale pentru companiile mari ar fi dăunătoare pentru economiile lor şi ar favoriza alte state. Noul proiect are un ton mai ponderat şi faţă de egalizarea taxelor. O notă a preşedinţiei estonieneinclusă în text afirmă că ”punctele de vedere ale delegaţilor rămân divizate (...) în special în ceea ce priveşte egalizarea impozitelor”, unele ţări cerând ca măsura să fie amânată.

Dezvăluirile referitoare la schemele de evitare a plăţii impozitelor de către companiile multinaţionale, cum sunt LuxLeaks, Panama Papers şi, mai recent, Paradise Papers, au sporit presiunile publice pentru adoptarea unor sisteme mai corecte de impozitare a companiilor.

Comisarul pentru Fiscalitate al UE, Pierre Moscovici, a comparat recent companiile care evită plata taxelor cu nişte ”vampiri” şi a cerut măsuri rapide pentru combaterea schemelor de eludare a fiscului.

Proiectul iniţial al concluziilor viitoarei reuniuni a miniştrilor de Finanţe cerea crearea unei noi metode de calcul pentru impozitele companiilor, astfel încât companiile ”cu o prezenţă permanentă” într-o ţară să poată fi impozitate acolo. În prezent, impozitele pe profit sunt plătite acolo unde sunt înregistrate companiile, ceea ce le permite să raporteze majoritatea veniturilor în state cu niveluri scăzute de fiscalitate, unde şi-au stabilit sediile centrale. Versiunea mai recentă a proiectului de concluzii afirmă că această schimbare trebuie doar ”explorată”, nu dezvoltată. Discuţiile dintre reprezentanţii statelor membre vor continua în zilele următoare, fiind probabil să fie pregătit un noi proiect, au spus oficiali ai UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri