anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

“Război” în UE pe tema impozitării multinaţionalelor din IT

GALERIE
it
 • it
- +

Unele state europene se opun planurilor UE de creştere a impozitelor pentru companiile multinaţionale din industria tehnologiei, potrivit unui proiect obţinut de Reuters, care ar putea provoca nemulţumire publică după dezvăluirile din ultima perioadă legate de schemele de evitare a plăţii impozitelor.

Miniştrii de Finanţe ai statelor UE ar urma să încheie un acord preliminar referitor la impozitarea companiilor de tehnologie, la o întâlnire programată pe 6 decembrie, la presiunea unor state mari. Companii mari precum Amazon, Google, Apple şi Facebook sunt acuzate de reducerea impozitelor datorate prin redirecţionarea profiturilor obţinute în spaţiul comunitar în ţări cu nivel scăzut de impozitare, cum sunt Luxemburg şi Irlanda.

Franţa a cerut public ”o egalizare a impozitelor” aplicate companiilor digitale, pentru a le aduce la nivelul impozitelor pe profit plătite de companiile din alte sectoare economice. Comisia Europeană şi preşedinţia estoniană a UE au susţinut la rândul lor o reformă fiscală majoră. Reprezentanţii UE au început însă să tempereze amploarea reformei, potrivit documentelor văzute de Reuters. În versiunea din 6 noiembrie a proiectului de concluzii a reuniunii miniştrilor de Finanţe se arăta că ”ar putea fi luată în considerare” o egalizare a impozitului, ca măsură temporară, înainte de o reformă fiscală amplă. În document se mai arăta că UE nu trebuie să excludă adoptarea unor măsuri fiscale unilaterale, dacă nu se va ajunge la un acord la nivel global. Versiunea din 20 noiembrie a proiectului subliniază în schimb ”preferinţa UE pentru o soluţie globală”.

Acordurile globale pentru reforme fiscale sunt considerate ca foarte greu de realizat, iar criticii susţin că legarea reformelor din UE de astfel de acorduri le-ar amâna pe termen nedefinit. State mai mici din UE, cum sunt Luxemburg şi Irlanda, au afirmat că o iniţiativă unilaterală a UE în domeniul reformei fiscale pentru companiile mari ar fi dăunătoare pentru economiile lor şi ar favoriza alte state. Noul proiect are un ton mai ponderat şi faţă de egalizarea taxelor. O notă a preşedinţiei estonieneinclusă în text afirmă că ”punctele de vedere ale delegaţilor rămân divizate (...) în special în ceea ce priveşte egalizarea impozitelor”, unele ţări cerând ca măsura să fie amânată.

Dezvăluirile referitoare la schemele de evitare a plăţii impozitelor de către companiile multinaţionale, cum sunt LuxLeaks, Panama Papers şi, mai recent, Paradise Papers, au sporit presiunile publice pentru adoptarea unor sisteme mai corecte de impozitare a companiilor.

Comisarul pentru Fiscalitate al UE, Pierre Moscovici, a comparat recent companiile care evită plata taxelor cu nişte ”vampiri” şi a cerut măsuri rapide pentru combaterea schemelor de eludare a fiscului.

Proiectul iniţial al concluziilor viitoarei reuniuni a miniştrilor de Finanţe cerea crearea unei noi metode de calcul pentru impozitele companiilor, astfel încât companiile ”cu o prezenţă permanentă” într-o ţară să poată fi impozitate acolo. În prezent, impozitele pe profit sunt plătite acolo unde sunt înregistrate companiile, ceea ce le permite să raporteze majoritatea veniturilor în state cu niveluri scăzute de fiscalitate, unde şi-au stabilit sediile centrale. Versiunea mai recentă a proiectului de concluzii afirmă că această schimbare trebuie doar ”explorată”, nu dezvoltată. Discuţiile dintre reprezentanţii statelor membre vor continua în zilele următoare, fiind probabil să fie pregătit un noi proiect, au spus oficiali ai UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.