„Relația medic-pacient înseamnă comunicare, colaborare, încredere, empatie și înțelegere” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Relația medic-pacient înseamnă comunicare, colaborare, încredere, empatie și înțelegere” (P)

GALERIE
comunicat-print_10-minican
  • comunicat-print_10-minican
- +

Intervențiile de chirurgie ORL se desfășoară în siguranță și în cele mai bune condiții la Arcadia. Dr. Carmen Daniela Mînican este medic specialist ORL, cu experiență practică atât în sfera clinică, cât și în cea chirurgicală.

Cum a fost drumul spre medicină și de ce ați ales specializarea ORL?

Întotdeauna mi-am dorit să fiu medic. A fost un vis din copilărie, când mă jucam cu „păpușile-pacienți”. Tot din copilărie îmi aduc aminte respectul și admirația cu care se vorbea în familia noastră despre Prof.Dr. MânecanNicanor, renumit chirurg și urolog, care a profesat cu succes în perioada anilor '50-'88.

Visul a prins contur din ce în ce mai mult în timpul liceului și a început să se concretizeze odată cu admiterea mea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Se spune, și pe drept cuvânt, că specialitatea te alege. Nu tu pe ea. În cazul meu chiar așa a și fost. După examenul de rezidențiat, îmi doream o specialitate chirurgicală, dar exemplele din jurul meu m-au îndreptat către ORL. Sunt fericită că am ales această specialitate, iar chirurgia ORL este modul în care se îmbină primul meu gând cu specialitatea în care profesez.

Care sunt provocările în chirurgia ORL?

ORL-ul este o specialitate complexă, cu implicații interdisciplinare, legată de simțuri importante – auz și miros –, care au un rol foarte important în viața fiecăruia dintre noi.

Chirurgiei trebuie să i te oferi în totalitate. Fiecare manevră se învață cu răbdare și exercițiu, stând ore întregi în sala de operație. Niciodată nu poți spune că ai învățat tot. Mereu este loc de inovare și de evoluție.

Având în vede proximitatea bazei craniului, a orbitei, a nervilor și a vaselor mari de sânge, fiecare gest al chirurgului ORL trebuie să fie precis și efectuat în maximă siguranță.

Operați atât copii, cât și adulți? Care sunt particularitățile acestor categorii de pacienți?

Copiii reprezintă o sursă de energie pozitivă. Sunt foarte sensibili și emotivi, dar și extrem de cooperanți atunci când li se explică pe înțelesul lor fiecare gest. Micii pacienți mă surprind mereu cu modul în care acceptă intervenția chirurgicală și cu rapiditatea cu care se recuperează.

Pacienții adulți vin cu o altă tipologie de afecțiuni și cu un alt nivel de dezvoltare. Comunicarea este, însă, la fel de importantă.

Relația medic-pacient înseamnă comunicare, colaborare, încredere, empatie și înțelegere. Fiecare pacient este unic, iar fiecare intervenție chirurgicală este specială. Elementul comun este efortul meu continuu de a oferi cea mai bună variantă de tratament.

Vă amintiți un caz special?

Fiecare caz este special pentru că, așa cum spuneam, este unic. Indiferent de diagnostic, de tratament sau de amploarea unei intervenții chirurgicale, la finalul zilei știi că ai schimbat în bine viața pacientului. Iar aceasta este un motiv de bucurie și pentru medic.

O mămică îmi povestea cum își supraveghea fetița în vârstă de 2 ani în timpului somnului pentru a se asigura că totul este bine. Fetița avea o obstrucție nazalăimportantă. După intervenția chirurgicală, somnul a devenit atât de liniștit, încât mămica se trezea să „verifice” dacă fetița respiră. După stresul pe care întreaga familie îl trăise anterior urma, firește, o perioadă de acomodare la normalitate.

Mă bucur să fiu o parte a acestor tipuri de experiențe.

Cum va evolua chirurgia ORL în viitor?

Chirurgia ORL va evolua alături de medici. Tehnicile chirurgicale se perfecționează, aparatura este din ce în ce mai performantă și apar noi proceduri diagnostice și terapeutice cu efecte benefice pentru pacienți.

Sunt importante perfecționarea continuă și dedicarea medicului, dorința de a oferi cea mai bună variantă de tratament pentru fiecare pacient.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.