Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Urmează două săptămâni de foc

„RMN electoral“: Iată metastazele Iaşului politic! Analiză în culisele partidelor

GALERIE
mihai-chirica tramvai
  • mihai-chirica tramvai
- +

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Iaşul se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită: cu mai puţin de trei luni până la debutul campaniei electorale, încă nu se ştiu principalii competitori la funcţia de primar. Tot ca o premieră, filialele locale ale principalelor partide se află în ireconciliabile convulsii şi conflicte politice. Dacă informaţiile oficiale întârzie în continuare să apară, în ciuda presiunii uriaşe a timpului, neoficial, informaţiile circulă, şi chiar sunt care de care mai importante. „Ziarul de Iaşi“ a făcut o radiografie în profunzime a scenei politice locale şi vă prezintă azi un „buletin de analize“ cu informaţii surprinzătoare din culisele politicii locale.

Scena politică ieşeană s-a agitat puternic în ultimele săptămâni, în contextul apropierii alegerilor locale şi eventualelor alegeri anticipate pentru Parlament. Filialele locale sunt măcinate de conflicte interne, diverse tabere se „faultează“ reciproc, iar listele finale ale candidaturilor, inclusiv cele pentru primari, întârzie să apară. PNL e rupt în două tabere, în USR scandalurile apar o dată la câteva zile, PSD pare că s-a împăcat cu faptul că nu mai este principală forţă politică din Iaşi, iar partidele mici încă speră să treacă pragul electoral. Independentul Mihai Chirica îşi continuă colaborarea cu consilierii PSD din deliberativul local, unii liberali îi sunt subordonaţi pe cale administrativă, iar un fost consilier personal al acestuia (Vasile Roman) şi un şef de departament din cadrul municipalităţii (Daniel Şandru) sunt candidaţi în alegeri din partea altor partide, Pro România şi, respectiv, PLUS.

Variantele primarului Chirica

Surse politice spun că următoarele două-trei săptămâni sunt decisive pentru stabilirea principalilor candidaţi la fotoliul de primar şi a listelor pentru Consiliul Local şi cel Judeţean. Una dintre necunoscute este candidatura lui Mihai Chirica, în sensul modului în care se va manifesta ea. PNL şi PSD i-au lăsat uşa deschisă, iar viceprimarul PSD Gabriel Harabagiu, mâna sa dreaptă în Primărie, i-a făurit un „plan B“: un nou partid, înfiinţat anul trecut, intitulat „Pro Iaşi“. Nu în ultimul rând, apropiaţi ai primarului spun că edilul nu exclude o candidatură independentă, dar acest lucru ar avea un cost: un Consiliu Local ostil în perioada 2020 - 2024. Primarul Chirica mai are o problemă: o intrare în PNL sau PSD nu-i asigură acestuia că structura de partid îl va susţine 100% - unii social-democraţi îşi amintesc de numeroasele episoade în care edilul a atacat politic PSD, iar unii liberali nu concep să-l sprijine pe actualul edil şef al Iaşului. Faptul că alegerile vor avea loc într-un singur tur îi oferă primarului în funcţie prima şansă în competiţia electorală, dar o candidatură din partea unui partid cu structuri organizatorice puternice îi securizează victoria, ceea ce un partid precum „Pro Iaşi“ nu îi poate oferi decât într-un scenariu fantezist. De asemenea, candidatura din partea unui partid puternic i-ar putea asigura un loc pe liste parlamentare în caz de eşec la locale, cee ce n-ar fi cazul în altă variantă. În context, viceprimarul PSD Harabagiu este liniştit: chiar dacă nu va mai apărea pe lista PSD pentru alegeri, sursele ZDI spun că edilul are „rezervată“ funcţia de administrator public dacă primarul Chirica câştigă al doilea mandat. Acest post figurează în organigrama Primăriei din 2017, dar funcţia este în continuare vacantă.

În ceea ce-l priveşte pe viceprimarul ALDE Radu Botez, edilul este împins „de la spate“ pentru o nouă candidatură la funcţia de primar, gest pe care însă Botez nu se grăbeşte să-l facă. Surse din ALDE spun că, din contră, Botez încearcă să găsească o altă persoană care să-şi asume candidatura din partea ALDE. Totodată, actuala componenţă a CL va fi schimbată radical: cei mai mulţi dintre actualii social-democraţi (cel puţin 8 din 14) nu se vor mai regăsi pe listă, la fel ca în cazul PNL (unii vor migra spre CJ, alţii, cel puţin 3-4 din 8, nu vor mai fi incluşi pe listă). În acelaşi timp, şansele ca ALDE şi Andrei Postolache să fie în noul Consiliu sunt reduse, iar PMP şi Pro România încă speră că vor trece pragul electoral. În schimb, în CL vor intra reprezentanţi ai USR.

Care este situaţia din PNL, PSD şi USR

Degringolada din principalele partide de pe scenă politică locală îi creează primarului actual un context favorabil: unii liberali încearcă să-l atragă în PNL, în timp ce social-democraţii aşteaptă după colţ. „Ceea ce este clar în acest moment este că i s-a închis (primarului, n.r.) uşa la USR. Este posibilă o revenire în PSD, au fost discuţii, dar totul depinde de cum se termină povestea cu PNL. Aţi văzut ultimele declaraţii...“, ne-a declarat ieri un lider influent din PSD Iaşi. El a făcut referire la declaraţiile lui Ludovic Orban din 24 ianuarie şi cele ale şefului PNL Iaşi Costel Alexe de acum câteva zile. Amândoi au evitat să excludă tranşant intrarea lui Mihai Chirica în PNL şi susţinerea unei candidaturi a acestuia pentru încă un mandat. Surse liberale spun că artizanul unei eventuale aduceri a lui Chirica în PNL ar fi chiar şeful filialei. Lideri influenţi din partid ne-au declarat neoficial că Alexe a însămânţat această idee încă de la ieşirea „anti-Dragnea“ a actualului primar. Aceleaşi surse spun că intrarea lui Mihai Chirica ar putea scinda partidul în două, iar „tabăra“ care îl susţine pe Marius Bodea să intre în alianţă cu USR. De cealaltă parte, apropierea lui Alexe de Chirica pare a fi confirmată şi prin angajarea unor liberali fideli şefului PNL la Primăria condusă de Mihai Chirica. „Costel Alexe îşi face propriile calcule: cu Mihai Chirica candidat la Primărie, PNL poate câştiga judeţul şi, implicit, să devină el preşedinte la Consiliu“, ne-a spus un liberal, opozant al politicii duse de Alexe în partid.

Pot fi mari surprize

Calculele ar putea fi răsturnate de notorietatea pe care Alexe o câştigă în această perioadă, prin prisma faptului că se află la conducerea Ministerului Mediului, spun surse din PNL, şi nu este exclus ca, în cele din urmă, să asistăm la un tandem Alexe - Bodea, dacă cei doi vor trece peste orgoliile şi diferendele proprii. În context, şeful PNL Iaşi a evitat până acum, cu mici excepţii, printre care mitingul PNL din mai, să afirme că îl susţine la Primărie pe Marius Bodea, liberal care şi-a asumat candidatura încă de acum 4 ani, când a pierdut alegerile în faţa actualului primar. Cei doi nu şi-au spălat niciodată rufele în spaţiul public, dar, în culise, conflictul dintre ei este de notorietate de acum doi ani. Susţinători ai lui Bodea din PNL spun că o alianţă PNL-USR are cele mai mari şanse să câştige Primăria în detrimentul actualului primar. Nu în ultimul rând, surse din PNL spun că aducerea primarului în partid depinde de modul în care se va raporta conducerea centrală la sondajul care este efectuat în aceste zile la Iaşi, şi în care una dintre opţiuni la Primărie este „Mihai Chirica din partea PNL“. „O diferenţă mare între Mihai Chirica şi Marius Bodea va înclina balanţa în favoarea primului; dacă va fi o diferenţă mai mică, Bodea va fi candidatul“, ne-a spus un lider liberal, apropiat al şefului PNL Iaşi.

Trei nume la PSD

La PSD, sunt vehiculate trei nume de potenţiali candidaţi: europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, deputatul Camelia Gavrilă şi fostul deputat Viorel Blăjuţ. Candidatul ar trebui anunţat zilele acestea, conducerea de la nivel central stabilind ca termen ziua de 15 februarie. Social-democraţii au finalizat un sondaj propriu, dar încă nu sunt cunoscute rezultatele. În CL, în cazul PSD, o schimbare importantă ar putea fi revenirea lui Marius Ostaficiuc, şef al organizaţiei municipale, iar unele surse spun că acesta vrea inclusiv unul dintre cele două posturi de viceprimar. La CJ, Maricel Popa mizează pe un nou mandat, dar, conform surselor ZDI, nu exclude şi o candidatură la Senat.

La USR, candidatul anunţat este Cosette Chichirău, dar filiala are parte de un nou scandal la fiecare câteva zile. PLUS l-a anunţat pe fostul jurnalist Liviu Iolu candidat la Primărie, dar, cel mai probabil, Cosette Chichirău va fi desemnată candidatul alianţei USR-PLUS. Cu toate că la europarlamentare USR-PLUS a fost votat de 37% dintre ieşenii din municipiu, un scor asemănător la locale este puţin probabil. Inclusiv Chichirău ar putea să renunţe la candidatură, în cazul unei alianţe cu PNL, alianţă dorită şi de Marius Bodea, dar care nu este agreată în mod neapărat la nivel central decât în situaţia în care o astfel de alianţă este una valabilă în întreaga ţară. (Alex ANDREI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri