„Roboţeii“ care vor dirija traficul din Iaşi se nasc în chinuri uriaşe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

„Roboţeii“ care vor dirija traficul din Iaşi se nasc în chinuri uriaşe

GALERIE
trafic
  • trafic
- +

Nu mai puţin de trei contestaţii s-au depus la licitaţia pentru lucrările din cadrul sistemului de management de trafic. Ce nereguli acuză aceştia.

Contractele de zeci de milioane de lei implementate de Primărie par blestemate. Nici bine nu a fost anunţată licitaţia pentru lucrările la sistemul de management de tra­fic, că au şi apărut contestaţiile. Contractul în valoare de 71,7 de milioane de lei trebuie scos la licitaţie abia pe 26 aprilie, dar a fost deja contestat de trei firme. Toate acestea acuză condiţii ilegale, restrictive şi discri­minatorii care ar fi impuse de Primărie în documentaţia tehnică. Contractul Primăriei a fost la licitaţie şi anul trecut, însă a ajuns să fie anulat din cauza mai multor contestaţii.
Societatea Edil Contract din judeţul Cluj a solicitat asfel modificarea documentaţiei de atribuire şi reluarea licitaţiei, invocând cerinţele nelegale şi abuzive de calificare tehnică şi profesională cerute de Primărie. Contestarul este de părere că acestea „sunt de natură a restrânge nejustificat accesul operatorilor economici la participarea la procedura de achiziţie publică“. Firma din Cluj a criticat vehement cerinţele municipalităţii privind pregătirea profesională a echipei care ar implementa proiectul, considerate discriminatorii şi restrictive. „Nu reprezintă în fapt cerinţe privind capacitatea profesională a personalului ofertantului, ci elemente aleatorii ce potrivit fişei de date a procedurii sunt obligatorii a fi luate în considerare la evaluarea ofertelor, dând dreptul autorităţii contractante să declare potenţiala ofertă a subscrisei ca neconformă, sens în care accesul operatorilor economici la participarea la această procedură de achiziţie publică este con­diţionat de îndeplinirea unor cerinţe ambigue şi subiectiv interpretabile“, au declarat reprezentanţii firmei. O altă contestaţie a fost depusă de firma Evolusys Services din Bucureşti. Societatea a criticat dur modul defectuos în care a fost întocmită documentaţia tehnică, dar şi de modul în care au fost stabiliţi factorii de evaluare care „au rolul de a distorsiona concurenţa, neavând o legătură directă cu natura şi obiectul contractului de achiziţie publică“. Reprezentanţii firmei din Bucureşti mo­tivează faptul că au găsit mai multe nereguli şi obstacole pentru participarea liberă la licitaţie, acuzând Primăria că „încearcă vizibil orientarea viitorului contract către un singur provider de sistem IT în domeniul traficului rutier“. Aceştia au cerut suspendarea şi anularea procedurii. Cea de-a treia contestaţia a fost depusă de firma Casido din Brăila, care nu a fost de acord cu faptul că Primăria a împărţit contractul în cinci loturi. Societatea a renunţat însă la contestaţie în urma clarificărilor oferite de Primărie.
Contractul cu miza de peste 71 milioane de lei prevede ca 90 de intersecţii şi treceri de pietoni să fie semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei cu detectori de vehicule de tip video. De asemenea, va fi realizat şi un sistem de comunicare între intersecţii şi va fi amenajat un centru de comandă şi control al traficului.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.