“Să nu faci cezariană, că nu mai poți face alt copil”. Fals! A născut şase copii, toţi prin cezariană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

“Să nu faci cezariană, că nu mai poți face alt copil”. Fals! A născut şase copii, toţi prin cezariană

GALERIE
femeie
  • femeie
- +

Situaţie inedită la Maternitatea Elena Doamna din Iaşi. O femeie în vârstă de 25 de ani a născut pentru a 6-a oară prin cezariană. Tânăra mamă este din judeţul Neamţ, iar primul copil s-a născut în urmă cu 10 ani, în 2011. Ineditul situaţiei constă în faptul că toate naşterile au avut loc pe cale chirurgicală.

„Echipa operatorie formată din specialişti a practicat cea de a 6-a operaţie de cezariană prin care s-a născut un băieţel sănătos de 3.940 grame, atât mama, cât şi copilul au în prezent o evoluţie bună. Pentru echipa operatorie cazul a fost o provocare, fiind prima pacientă din maternitatea noastră care a suferit 6 operaţii de cezariană. Odată ce prima intervenţie a avut loc la o vârstă foarte fragedă, respectiv la 15 ani, practic, toate celelalte proceduri au mers după acelaşi tipar, de intervenţie de cezariană. În literatura de specialitate este cunoscut faptul că, după un număr de trei cezariene, gradul de complexitate şi riscul operatoriu şi postoperatoriu cresc“, a subliniat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii Elena Doamna.

Tânăra mamă are acum patru băieţi şi o fată, trei născuţi la Maternitatea din Piatra Neamţ şi doi la Iaşi. Al cincilea copil a decedat la vârsta de un an.

Cazul demontează oarecum anumite avertismente trasate de unii medici specialişti care spun că, în urma operaţiei de cezariană, obţinerea unei alte sarcini este mai dificilă. În cazul femeii din judeţul Neamţ, aceasta a reuşit să dea naştere la şase copii în doar 10 ani, procedura fiind de fiecare dată operaţia de cezariană.

Tot specialiştii mai spun că riscul pe termen lung al operaţiei de cezariană este legat de cicatricea uterină. În cazul unei sarcini ulterioare, placenta se poate insera pe această cicatrice, iar urmările pot fi catastrofale. Şi această supoziţie bazată pe dovezi ştiinţifice a fost demontată de cazul de faţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.