„Salvaţi Copiii” trage un semnal de alarmă: Zilnic, la Iaşi, doi bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame minore
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

„Salvaţi Copiii” trage un semnal de alarmă: Zilnic, la Iaşi, doi bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame minore

GALERIE
mame_minore_Iasi1
  • mame_minore_Iasi1
- +

Judeţul Iaşi se află pe locul IV la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de mame minore, conform organizaţiei „Salvaţi Copiii”, în 2019, cel mai recent an monitorizat, fiind înregistrate 733 de naşteri în rândul adolescentelor. Concret: peste doi pe zi. 

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel naţional, având în vedere că dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Practic, 10%: unul din zece nou-născuţi provine dintr-o mamă adolescentă. Iar, potrivit reprezentanţilor Salvaţi Copiii, fenomenul a fost exacerbat în pandemie, cu consecinţe psiho-sociale pe termen lung.

Cauză importantă: sărăcia

Astfel, organizaţia „Salvaţi Copiii” România a creat în cadrul Programului Sănătatea mamei şi a copilului în zonele rurale defavorizate o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate, adică servicii medicale, sociale şi educaţionale, acestea fiind destinate mamelor, gravidelor, gravidelor minore şi copiilor sub 5 ani. Demersurile sunt realizate la nivelul a 16 judeţe, printre care şi judeţul Iaşi, fiind acordate suporturi sociale şi medicale comunitate. Anual, potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, sunt ajutaţi prin acest program 8.500 de persoane din 46 de comunităţi defavorizate, dintre care - 3.000 copii 0-5 ani, 2.500 mame tinere şi mame minore, 500 de gravide şi gravide minore şi 2.500 de adolescenţi şi părinţi.

„În perioada Covid-19 membrii echipelor locale „Salvaţi Copiii” au ţinut legătura telefonic cu autorităţile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual, intermediind, în funcţie de situaţie, legătura între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă”, au precizat reprezentanţii „Salvaţi Copiii”, menţionând că au colaborat cu instituţii precum Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţiile de Sănătate Publică, cabinetele de medicină de familie, Primăriile, Centrele de Asistenţă Medicală Comunitară, şcolile, cabinetele de psihologie şi Ministerul Sănătăţii.

Potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, judeţul cu cele mai multe mame minore în 2019 a fost Mureş, cu 931 de cazuri, în Dolj au fost înregistrate 838 de cazuri, iar în Braşov 830. Iaşul se află pe locul IV cu 733, urmat de Bacău cu 722, Constanţa cu 687 de cazuri, la Bihor au fost 674, iar la Dâmboviţa 544. Urmează Suceava cu 538, iar la Vaslui au fost 511.

O statistică numerică

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine mame adolescente sunt Brăila, cu 248, Mehedinţi, cu 234, la Caraş-Severin au fost 209, la Gorj 190, iar în Tulcea cele mai puţine la nivel naţional, 187. Statistica este pur numerică, neţinând cont de populaţia judeţelor, pentru a avea o imagine mai aplicată. În ceea ce priveşte serviciile de care au beneficiat, practic, copiii incluşi în progra, aceştia au fost introduşi în sistemul de medicină de familie, procentul de copii vaccinaţi în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%, iar 8 din 10 gravide au avut parte de primul lor consult de sarcină. De asemenea, potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, mamele minore şi gravidele şi-au îmbunătăţit obiceiurile şi abilităţile, majoritatea au înţeles importanţa vizitei la medic în timpul sarcinii, iar starea de igienă de la nivelul gospodăriilor s-a îmbunătăţit.

Citește și: Iaşi: A născut la 12 ani! O mamă minoră din patru la nivelul UE este din România

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.