anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Salvaţi Copiii” trage un semnal de alarmă: Zilnic, la Iaşi, doi bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame minore

GALERIE
mame_minore_Iasi1
 • mame_minore_Iasi1
- +

Judeţul Iaşi se află pe locul IV la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de mame minore, conform organizaţiei „Salvaţi Copiii”, în 2019, cel mai recent an monitorizat, fiind înregistrate 733 de naşteri în rândul adolescentelor. Concret: peste doi pe zi. 

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel naţional, având în vedere că dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Practic, 10%: unul din zece nou-născuţi provine dintr-o mamă adolescentă. Iar, potrivit reprezentanţilor Salvaţi Copiii, fenomenul a fost exacerbat în pandemie, cu consecinţe psiho-sociale pe termen lung.

Cauză importantă: sărăcia

Astfel, organizaţia „Salvaţi Copiii” România a creat în cadrul Programului Sănătatea mamei şi a copilului în zonele rurale defavorizate o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate, adică servicii medicale, sociale şi educaţionale, acestea fiind destinate mamelor, gravidelor, gravidelor minore şi copiilor sub 5 ani. Demersurile sunt realizate la nivelul a 16 judeţe, printre care şi judeţul Iaşi, fiind acordate suporturi sociale şi medicale comunitate. Anual, potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, sunt ajutaţi prin acest program 8.500 de persoane din 46 de comunităţi defavorizate, dintre care - 3.000 copii 0-5 ani, 2.500 mame tinere şi mame minore, 500 de gravide şi gravide minore şi 2.500 de adolescenţi şi părinţi.

„În perioada Covid-19 membrii echipelor locale „Salvaţi Copiii” au ţinut legătura telefonic cu autorităţile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual, intermediind, în funcţie de situaţie, legătura între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă”, au precizat reprezentanţii „Salvaţi Copiii”, menţionând că au colaborat cu instituţii precum Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţiile de Sănătate Publică, cabinetele de medicină de familie, Primăriile, Centrele de Asistenţă Medicală Comunitară, şcolile, cabinetele de psihologie şi Ministerul Sănătăţii.

Potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, judeţul cu cele mai multe mame minore în 2019 a fost Mureş, cu 931 de cazuri, în Dolj au fost înregistrate 838 de cazuri, iar în Braşov 830. Iaşul se află pe locul IV cu 733, urmat de Bacău cu 722, Constanţa cu 687 de cazuri, la Bihor au fost 674, iar la Dâmboviţa 544. Urmează Suceava cu 538, iar la Vaslui au fost 511.

O statistică numerică

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine mame adolescente sunt Brăila, cu 248, Mehedinţi, cu 234, la Caraş-Severin au fost 209, la Gorj 190, iar în Tulcea cele mai puţine la nivel naţional, 187. Statistica este pur numerică, neţinând cont de populaţia judeţelor, pentru a avea o imagine mai aplicată. În ceea ce priveşte serviciile de care au beneficiat, practic, copiii incluşi în progra, aceştia au fost introduşi în sistemul de medicină de familie, procentul de copii vaccinaţi în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%, iar 8 din 10 gravide au avut parte de primul lor consult de sarcină. De asemenea, potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, mamele minore şi gravidele şi-au îmbunătăţit obiceiurile şi abilităţile, majoritatea au înţeles importanţa vizitei la medic în timpul sarcinii, iar starea de igienă de la nivelul gospodăriilor s-a îmbunătăţit.

Citește și: Iaşi: A născut la 12 ani! O mamă minoră din patru la nivelul UE este din România

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.