anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

A se lua aminte (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Ne întristăm de fiecare dată la primirea unei vești care ne tulbură viața sau care îi schimbă sensul, cum este această pandemie. Este în firea omului să se simtă înşelat ori deranjat când ceva sau cineva intervine în locul în care se simte confortabil.

Fără îndoială, regulile impuse în ultima vreme, persistența lor ce face să se schimbe un anumit ritual al existenței noastre, conduc în multe cazuri la stări psihice și fizice cu consecințe asupra întregului mediu în care ne desfășurăm activitatea: individ, familie, loc de muncă, societate în general.

În vremurile pe care le trăim nu doar pandemia creează disconfort, ci și nesiguranța în actul conducerii, măsurile luate pompieristic, impuse apoi la nivel național și local care, de cele mai multe ori, oferă motiv de condamnare a celor care ne conduc la un moment dat. Nu-i puțin lucru să te vezi în neputința de a-ți produce ceea ce ai nevoie, deși știi că poți, să te împrumuți ca să trăiești de la o zi la alta ori să te simți urmărit la tot pasul ca un posibil infractor.

Tehnologia de care beneficiază omenirea acum este, fără îndoială, benefică atâta vreme cât oferă facilitățile desfășurării unei activități și a unui volum de muncă într-un timp mai scurt și de calitate cu eforturi fizice reduse, posibilitate de cunoaștere și comunicare rapidă. Doar atât. Utilizarea acesteia cu scop restrictiv ori pentru a crea posibilitatea conducerii globale a societăților și cetățenilor acestora, idee vehiculată deja în multe medii, este de-a dreptul împotriva firii lucrurilor, a naturii umane însăși.

Uniunea economică, apoi uniunea monetară către care se tinde reprezintă preludiul unei uniuni politice, spun analiștii în domeniu, care presupune globalizarea întregii activități economice, sociale, politice. Câtă vreme acest parcurs aduce beneficii componentei umane nu avem a ne teme, numai că intrarea într-o federație a atâtor popoare cu obiceiuri, tradiții şi limbi diferite reprezintă o provocare uriașă chiar şi pentru… globaliști. Dar până acolo cred că mai este un drum lung de parcurs, cu încă multe sensuri și necunoscute.

Revenind la ale noastre, apropiate sufletului și preocupărilor zilnice mai ales în aceste zile de primăvară, presupun că nu lasă indiferentă populația, mai cu seamă cea din mediul rural, care a început să reacționeze la faptul că ni se înstrăinează pământul lăsat cu jertfe de bunii şi străbunii noştri,  punându-şi problema viitorului satului românesc.

Ei bine, dacă industrie nu mai avem, servicii proprii nici atât, măcar față de pământ să avem respect și să-l păstrăm așa cum se cuvine pentru că până la urmă acesta este poate ultima șansă de a exista cu bunele și relele noastre. Eu încă mai cred că nu există roman adevărat care să agreeze ideea de a călca pe pământ străin în propria țară.

A se lua aminte până nu e prea târziu!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.