anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Un profesor ieşean a parcurs mii de kilometri pe străzile Iaşului

“Se respiră un aer imposibil”. Poluare de opt ori peste limitele normale în Nicolina şi CUG

GALERIE
masuratori
  • masuratori
- +

În luna ianuarie, în topul poluării urmează Ezăreni, CUG, Horpaz, strada Bucium şi bulevardul Poitiers. „La Ezăreni, este o atmosferă groaznică (...), la acea staţie de autobuz unde oamenii stau şi aşteaptă. Aerul este foarte nociv, trebuie schimbat ceva, este o poluare inimaginabilă“, arată conf.dr. Silviu Gurlui, cadru didactic al Facultăţii de Fizică. Măsurătorile profesorului arată că poluarea din oraş este mai mare decât în măsurătorile oficiale

Iaşul este un oraş mai poluat decât media oraşelor de aceeaşi dimensiune din România şi un oraş în care valorile factorilor poluanţi sunt în creştere, constată conf.dr. Silviu Gurlui, profesor al Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Acesta a prezentat „Ziarului de Iaşi“ o serie de analize pe care le-a realizat de la începutul anului în oraş care demonstrează că poluarea nu doar că este în creştere, ci că măsurătorile Primăriei nu se potrivesc cu realitatea de pe străzi. Spre exemplu, în 6 ianuarie, acesta a efectuat o serie de măsurători parcurgând 150 de kilometri cu maşina pe străzile din Iaşi. Acesta a concluzionat că valorile măsurate depăşesc cu până la 8 ori maximele admise ale concentraţiilor particulelor de poluanţi. „S-au înregistrat discrepanţe foarte mari pri­vind distribuirea poluării pe zone. Astfel, zona ce cuprinde intersecţia dintre şo­seaua Nicolina şi Strada Răzoarelor (CEC - Nicolina III) a fost de zece ori mai poluată decât zona Bucium“, a explicat conf.dr. Silviu Gurlui.

Cititi si: Primăria a mai găsit un vinovat pentru poluare: „Aerul din Iaşi suferă din cauza Ucrainei“

În ordinea măsurătorilor efectuate de către acesta pe 6 ianuarie, cea mai poluată zonă din Iaşi a fost şoseaua Nicolina, apoi în zona staţiei de autobuz Ezăreni, CUG, Horpaz, strada Bucium şi bulevardul Poitiers. Profesorul a punctat că o problemă foarte gravă este staţia de autobuz dinspre Ezăreni, în drum spre Horpaz, unde aerul devine adesea irespirabil şi greu de suportat. „Există un fenomen de inversiune termică care creează un fenomen de poluare severă. Deasupra judeţului, la înălţimi de câteva sute de metri, s-a format o pătură atmosferică ce a avut temperatura mai mare decât la sol cu valori de până la 10 grade mai mari. Această creştere a temperaturii pe verticală  a contribuit la o presare a poluanţilor înapoi spre sol. Feno­menul este echivalent cu situaţia dintr-o cameră ce nu poate fi aerisită şi se adună fum mereu, praf etc. Acolo, la Ezăreni, este o atmosferă groaz­nică şi este cea mai poluată zonă din acest punct de vedere, la acea staţie de autobuz unde oamenii stau şi aşteaptă. Aerul este foarte nociv, trebuie schimbat ceva, este o poluare inimaginabilă“, a explicat conf. dr. Silviu Gurlui.

Compuşi chimici nocivi, greu de măsurat

Acesta a măsurat valorile particulelor materiale (PM) 2.5 şi 10, considerate printre cele mai nocive fiindcă există studii, conform profesorului, care au arătat că, spre exemplu, PM 2,5 induc de 10 ori mai multe afecţiuni şi alte cazuri grave care pot duce la deces. Aceleaşi studii au mai arătat că aproximativ 30% dintre cazurile de pacienţi care au suferit un atac cerebral sunt cauzate de particulele PM 2.5. Acesta spune că principalele simptome ale unei zone poluate excesiv la un anumit moment sunt instalarea unui aşa-numit smog, sesizabil de la înălţime, care seamănă cu o pătură de nori lăsată la joasă înălţime, aerul este foarte greu de respirat, se simte o durere în piept, iar dacă anumiţi compuşi chimici produc miros, se va resimţi şi acesta în aer, precum fumul de la centralele pe lemn sau combustibil lichid, dar nu gaz. Însă nu aceasta este cea mai mare problemă din Iaşi. „Toate valorile sunt mult peste media din România, valorile sunt în creştere, şi nu este vorba doar de particulele materiale, PM-urile respective. Mai grav este că nu se monitorizează compuşii chimici din atmosferă, decât foarte puţini, în câteva rânduri, la staţiile APM în câteva puncte în Iaşi. Nu este suficient. Dacă nu sunt monitorizaţi, nu înseamnă că nu există şi stăm bine. Stăm rău, eu spun asta măsurând în atmosferă şi straturile superioare, de la doi, trei, patru metri la câţiva kilometri. Am instrumentele necesare şi pun în evidenţă compuşi extrem de nocivi, care nu sunt luaţi în considerare de instituţiile statului fiindcă nu au cu ce să le măsoare“, a mai declarat profesorul.

De cinci ori peste limita maximă

În monitorizările sale, profesorul a descoperit că zonele fierbinţi ca poluare - Horpaz-Ezăreni-CUG-şoseaua Nicolina, cunoscute ca fiind zone cu trafic ridicat, mai ales la orele de vârf, prezentau indicatori şi de cinci ori mai mari decât maximul admis în perioade cu trafic foarte redus. „Zonele cu poluare majoră de particule PM2.5 (nocive) au fost cele unde predomină arderile de biomasă (centralele pe lemne). În aceste zone de periferie ale Iaşului, fumul era atât de dens la sol încât atmosfera era practic irespirabilă, iar con­centraţia particulelor sub 2,5 micrometri era de cinci ori peste limita maximă admisibilă. O poluare masivă s-a înregistrat în mod surprinzător şi în Copou sau în Breazu, deşi aceste zone sunt cunoscute ca unele dintre cele mai curate zone. Aceasta se explică prin transportul de poluanţi efectuat de curenţii de aer ce au avut direcţia de transport dinspre sud spre partea de nord a oraşului. Desi aflate sub incidenţa unui trafic infernal, zona Palas a înregistrat poluare moderată. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că acea zonă este păstrată curată“, a precizat conf.dr. Silviu Gurlui. Ultimele măsurători realizate de profesor au fost realizate pe 18 februarie între 20.00 şi 21.00, pe strada Armeană, pe Independenţei şi Tg. Cucu, unde valorile identificate au fost de 3 ori mai mari la PM 2.5 şi de peste 4 ori mai mari la PM10. „În general, în perioada de weekend, valorile mari ale compuşilor de poluanţi se regăsesc în zona centrală, mai sus amintită, iar în zilele lucrătoare, zonele periferice în vecinătatea arterelor de intrare în Iaşi sunt de departe cele mai poluate.

Cititi si: Cât de poluat este aerul în Iaşi! Valori depăşite de patru ori într-o zonă cu trafic lejer

Cea mai poluată zonă a Iaşului, în medie, este zona Ezăreni - CUG, Şoseaua Naţională. Zona Ezăreni, staţie autobuz, este atât de poluată astfel încât se ajunge să se depăşească valorile maxime admise de până la opt ori la PM 2.5“, a punctat conf.dr. Sivliu Gurlui. El a propus trei soluţii cu aplicare rapidă care ar implica şi costuri mai mici pentru a reduce valorile poluării: instalarea unor staţii de spălare automatizate pe fiecare arteră de intrare în Iaşi, în mod gratuit, doar pentru trenul de rulare şi caroserie, aripi şi şasiu, iar şoferii care nu le folosesc vor fi amendaţi în trafic; implementarea unor sisteme de mo­nitorizare a valorilor de poluare ale maşinilor din trafic şi interzicerea accesului acelor maşini ce poluează peste orice limită permisă, cât şi identificarea unor metode de a fluidiza circulaţia în funcţie de gradul de poluare printr-un sistem de semaforizare inteligentă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.