Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

LA EST DE IAŞI

„Şi la mine în sat aţi făcut oleacă de reparaţie“

Ştefan Cel Mare şi românii

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Duminica aceasta, pe 25 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău are loc începând cu ora 12.00 simbolica „Mare Adunare Centenară“ care marchează cei 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România şi la care sunt aşteptaţi să participe semnatarii şi susţinătorii tuturor celor 125 de declaraţii - tot simbolice - de (re)unire cu România anunţate până astăzi. Momentan, cel puţin la nivelul reţelelor sociale, prezenţa la eveniment se anunţă a fi destul de mo­destă, cu mult sub ce s-a obişnuit România să vadă la marile adunări datorate lui Victor Viorel Ponta sau Liviu Dragnea, dar cine ştie câte se mai pot întâmpla până la Marea Adunare?

Şi tot în acestă duminică, tot de la ora 12.00 şi tot în perimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale se anunţă a mai fi un eveniment, mai precis „Asociaţia obştească «Urmaşii lui Ştefan»“, ramura tânără din trunchiul găunos al socialiştilor lui Dodon, dorind să manifesteze pentru „apărararea statalităţii Mol­dovei lui Ştefan cel Mare“ şi împotriva invadatorilor români.

Antagonizarea societăţii nu este un lucru nou pentru cine urmăreşte îndeaproape evoluţia Republicii Moldova din ultimii ani, în lipsă de idei şi de proiecte actualii lideri de la Chişinău abia aşteaptând un motiv pentru a scoate din sertar o posibilă ameninţare la adresa suveranităţii ţării pentru a ţine lumea cu sufletul la gură şi a mai uita de neajunsurile de zi cu zi. De data aceasta însă evenimentele care se precipită în preajma zilei de 25 martie pot fi privite mai degrabă drept o repetiţie par­ţială pentru mobilizarea susţinătorilor pentru importantele alegeri pentru primăria Chişinăului de pe 20 mai, dar şi pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an.

La fel cum orice reacţie provoacă o contra-reacţie, pe măsură ce numărul localităţilor care semnau declaraţiile simbolice de Unire cu România începea să devină semnificativ, preşedintele Dodon a împânzit Chişinăul cu panouri gigantice de pe care el în persoană transmite mesaje care proslăvesc statalitatea Republicii Moldova, în timp ce sus­ţinătorii săi distribuiau zeci de mii de pliante despre ce înseamnă cu adevărat „Unirea cu România“, despre cum „pământurile strămoşilor vor fi furate“, despre cum se va întoarce aprigul „jandarm român“ şi despre cum, „dacă va fi nevoie, Patrioţii Mol­dovei îşi vor apăra Patria nu prin vorbe, dar prin fapte“.

Rămas târziu în noapte ca să se mai uite la televizor pentru a şi-l vedea din nou pe Putin înscăunat la Kremlin, Igor Dodon a început să dea interviuri în care se joacă şi el, măcar un pic, de-a liderul glo­bal dojenitor: „Eu vă promit că Republica Moldova va supravieţui, indiferent ce fac unioniştii. Va su­pra­vieţui pentru că noi, moldovenii, am trecut prin etape şi mai grele. Am avut noi şi războaie la Vaslui cu turcii, multe am avut. Am reuşit cu Ştefan cel Mare să păstrăm statul acesta atunci, o să-l păstrăm şi acum (…)Există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor, să fie românii!... Ei sunt prietenii noştri, sunt vecini, dar eu nu vreau să se ajungă la ceea ce s-a ajuns, de exemplu, între Ucraina şi Rusia.“ Spre finalul interviului, cu relaxarea celui care şi-a văzut sacii în căruţă, actualul preşedinte de la Chişinău a mai revenit puţin de pe câmpurile de luptă alături de noi, oamenii de rând şi vecinii săritori: „Vreau să avem relaţii bune cu România, cu atât mai mult că ne ajutaţi foarte mult, proiecte economice, sociale, grădiniţe şi la mine în sat aţi făcut oleacă de repa­raţie, care e problema?“

Republica Moldova nu se va uni cu România pe 25 martie 2018, iar acest lucru îl ştie şi Dodon, îl ştiu şi unioniştii, nimeni nu îşi face iluzii. Această Unire se va face de la sine, dar numai atunci când majoritatea celor de peste Prut nu vor mai vota, de teamă sau din fascinaţie, oligarhi sau vasali de-ai Moscovei care să le conducă viitorul. Atunci când Republica Moldova, prin conducătorii săi, îşi va dori cu adevărat să meargă spre Europa şi nu spre Rusia, atunci când Chişinăul va respecta şi aplica întru totul regulile şi principiile europene şi nu doar le va mima - aşa cum se întâmplă în ultima perioadă - atunci această regăsire cu România va fi firească.

În afara valorii sale emoţionale, Marea Adunare Centenară de pe 25 martie ar trebui privită şi ca un exerciţiu de mobilizare a celor care (încă) mai cred în valorile europene. Pentru că diferenţa dintre un lider de partid câştigător în alegeri şi cel de pe locul II este că primul ştie că în campania electorală eforturile se depun la maxim doar pentru transmiterea mesajului, în timp ce pierzătorii se apucă abia în al nouălea ceas să îşi transcrie proiectele de pe ciorne. Iar pentru locul II, aşa cum bine ştim, nu se cântă imnul. Campania electorală este strict pentru mobilizare, pentru cenacluri literare rămânând timp în anii scurşi între scrutine. Şi pentru cine nu rea­lizează încă, Republica Moldova este deja în campanie electorală de mai bine de jumătate de an.

Ştiţi câţi alegători moldoveni cu cetăţenie română au ieşit la vot în Republica Moldova, în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, pentru Klaus Iohannis şi Victor Viorel Ponta? Numai 35.543 de persoane în total la cele 21 de secţii de vot deschise pentru acest lucru. Dar pentru scruti­nul prezidenţial de săptămâna trecută, pentru „alegerea“ preşedintelui Rusiei, ştiţi câţi cetăţeni moldoveni cu cetăţenie rusă au fost la vot la cele 27 de secţii deschise în Chişinău, Bălţi, Comrat precum şi în regiunea transnistreană? 79.976 de persoane, din care peste 95% l-au votat pe Putin. O prezenţă la vot clar mai mare decât la alegerile din 2016 pentru Duma de Stat a Rusiei când pe teritoriul Moldovei au fost la vot doar 57.000 de alegători.

Aceasta se cheamă mobilizare, lucru care explică probabil şi puseul de erou sovietic al lui Igor Dodon, aşteptându-şi răsplata pentru munca depusă. Oricum ar fi, duminică la prânz nu vă faceţi program. Poate totuşi vom avea şi noi bucuria de a vedea la ştiri centrul Chişinăului plin până la refuz, aşa cum îi stă bine unei Mari Adunări Centenare.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri