Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Comunicat de presă

‘Slava Ukraini’. Alături de Ucraina (P)

GALERIE
vasile citea dep
  • vasile citea dep
- +

De aproape o săptămână, un eveniment abominabil ne-a dat vieţile peste cap. Data de 24 februarie va rămâne cu siguranţă în istorie ca fiind una din cele mai triste zile ale întregii omeniri.

Decizia Rusiei de a ataca Ucraina este lipsită de orice urmă de compasiune şi n-ar fi trebuit să fie luată niciodată, cu atât mai mult după doi ani de pandemie. Este de-a dreptul incalificabilă şi are urmări catastrofale. 

Condamnăm cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei. Ceea ce face acum Federaţia Rusă duce la pierderea a zeci mii de vieţi şi zguduie întreaga ordine mondială. Deja, până acum, vorbim de aproape şase mii de morţi şi de pierderi economice uriaşe. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina are consecinţe extrem de grave şi care nu vor dispărea niciodată. 

Sunt sigur că, în urma acestui atac, Rusia va fi drastic sancţionată. În special din punct de vedere economic. Sancţiunile împotriva Rusiei vor distruge puterea de cumpărare a rublei, sistemul bancar rusesc şi capacitatea Rusiei de a face parte din comerţul internaţional. Deja SUA, Marea Britanie şi UE au adoptat sancţiuni menite să îngheţe activele preşedintelui Vladimir Putin şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov. 

Peste 500 de mii de oameni au părăsit până acum Ucraina. Și-au lăsat în urmă toată munca de o viaţă şi au fugit pentru a putea scăpa cu viaţă. Au plecat acolo unde au văzut cu ochii şi mulţi au ajuns în România. Am rămas profund impresionat de felul în care românii noştri i-au primit la graniţă pe ucraineni. I-au aşteptat cu hrană, le-au oferit transportul în diverse zone, dar şi cazare. 

Îndemnul meu este ca, în continuare, în această perioadă dificilă, să fim alături de oamenii din Ucraina, de românii din Ucraina. Să-i ajutăm aşa cum putem, cu un pachet cu hrană, cu un loc de dormit, cu o mică donaţie, cu un serviciu medical sau cu o vorbă bună. Îi ajută enorm astfel de gesturi, după toată nebunia prin care au fost nevoiţi să treacă. 

Sunt convins că vom avea grijă de toţi cei care ajung la noi în ţară, că le vom face şederea aici cât mai plăcută şi că, treptat, îi vom ajuta să se integreze în societate. 

Sunt alături de Ucraina, de poporul ucrainean, dar mai ales de românii din Ucraina. Îmi doresc pace şi sunt sigur că asta îşi doresc toţi vecinii noştri ucraineni. Să trăiască în pace şi să revină la viaţa de dinainte de 24 februarie 2022. Chiar dacă niciodată nu va mai fi la fel!

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri