„Spectacolul” aroganţei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

„Spectacolul” aroganţei

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

Un cuvinţel „reanimat” ad-hoc şi scos astfel dintre arhaismele de glosar al vreunui roman istoric, ca să le numească, cu ironia cuvenită, pe odraslele îmbogăţiţilor din „privatizare” - căpuşare, din contracte „cu dedicaţie”, politichie-sinecuri-venituri bugetivore scandaloase, inclusiv neobrăzatele pensii „speciale”, aşa de dragi lui Dorneanu (CCR) şi Renatei Weber („AP”), adesea şi de-a dreptul din jaful cinic al cărui „beneficiar” colectiv, vai, e România, adică noi toţi ceilalţi, buni de plată pentru tot ce papă ei, cu delicii şi tupeu fără margini, ei şi „ai lor”. Ţara este de mult pradă unei caracatiţe „sudate” temeinic, în frunte cu hămesiţi „aleşi” (şi realeşi), cu „baronii” de Teleorman, Vrancea etc., tandem de patrihoţi, eficient flancat şi cu tot atâta voracitate şi de destui „băieţi” (şi fete) dăştepţi din Servicii (da, dar nu făcute oricui, ci aşa, mai selectiv: Ghiţă, Popoviciu…) şi de prin Justiţia „reformată” de Iordachele răsplătit „pe viaţă”. Social şi psihosocial, România de azi e grav bolnavă, profitorii stării în care au adus-o lăcomia lor şi demagogia de partid, o enormă înşelătorie, ei sunt părinţii vinovaţi de răsfăţul şi sfidările iubitelor lor „beizadele”.

Dar numai faptele lor, apucăturile megalomane şi obrăznicia de gest şi de „papagal” a juniorilor de care vorbesc, toate astea parcă nu ar fi destul fără ecoul lor în media. Iau exemplul cel mai recent: beizadeaua Micula îşi spală bolidul de „VIP” ţâfnos cu şampanie scumpă şi, ca să-i apreciem „conduita” şi mai exact, ne dă şi preţul, mia de euro, în fine, cireaşa de pe tortul moftului, el a făcut un studiu comparativ între cele două mărci de şampanie - „detergent”. În mod normal, ar trebui să existe legi care să penalizeze, cum i se şi cuvine, o astfel de batjocură, mârlănie sadea, al cărei făptaş va fi primit, cu siguranţă, şi „like”-uri pe măsură, mesaje de admiraţie din partea altora, de acelaşi calibru moral cu el. E feciorul unuia dintre fraţii Micula, despăgubiţii de către statul român după o decizie CEDO, aşadar, moftul beizadelei e finanţat şi din ce a cotizat contribuabilul dispreţuit şi pălmuit de „eroul” ştirii cu pricina.

Adevărul e că, de fapt, cei ca el îşi au „modelele” de urmat chiar în fruntea ţării, din ’89 încoace, cu doar rarisime excepţii. Nesimţirea, mitocănia, jegul sufletesc cel mai ordinar ne-au tot fost mediatizate duplicitar, cu aerul că sunt „denunţate”, dar în realitate, dându-li-se o popularitate/ celebritate care îşi arată roadele într-o continuă licitaţie a neobrăzării şi are vedetele ei. Nu credeţi că Micula jr. a invitat echipa de filmare, tocmai dorindu-şi un spor de „imagine”? Şi toate astea se petrec în vremuri în care, acasă sau în diaspora, se moare, se suferă de pandemie, de şomaj, de umilinţe de tot felul. Sigur, esenţialul răului moral, social şi politic nu e de căutat în ţâfnele beizadelelor şi ale finanţatorilor lor imediaţi, direcţi, îmbuibaţilor lor papa şi maman. Cu ce-ar fi mai de „apreciat” profitorii, „tunarii” cocoţaţi pe acelaşi val al parvenirii postdecembriste, dar „discreţi”, fugari la adăpost de braţul legii, de pedeapsa cuvenită pentru jefuirea României, a noastră, de genul lui Puiu Popoviciu şi al atâtor altora?! „Spectacolul aroganţei narcisiste a învârtiţilor - nababi ieşiţi din ramificatele reţele ale corupţiei şi complicităţilor e totuşi o usturătoare palmă dată, şi mediatic, sub oblăduirea „Justiţiei” chioare, acelor români care mai cred în cinste şi muncă. Atâţia câţi or mai fi rămas.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.