Iași, destinația turistică a anului 2022. Românii au ales (VIDEO)
"Titlul Destinatia Anului 2022 înseamna pentru Iasi vizibilitate mai mare si o confirmare (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Acesta a demarat o campanie de vânzare a apartamentelor din blocul construit în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”. Problema este că el nu are autorizaţie de construcţie valabilă pentru acest imobil care are şase etaje, ci pentru o clădire cu doar un etaj. El spune, posibililor cumpărători, că anul viitor regimul de înălţime va fi modificat de Primărie şi va intra în legalitate. „Legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul”, a explicat şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Pentru că a construit fără a respecta prevederile autorizaţiei, firma lui Cheşcu a fost amendată de Poliţia locală. Omul de afaceri a contestat sancţiunea, dar a pierdut procesul în primă instanţă
Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi „Stăpânul Tătăraşului” datorită multiplelor afaceri pe care le are în acest cartier, vinde pe bani grei pielea ursului din pădure. În această vară, Cheşcu a definitivat un bloc de şase etaje în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”, deşi avea autorizaţie pentru o construcţie parter şi un etaj. Potrivit Poliţiei Locale, autorizaţia obţinută în noiembrie 2012 de societatea Flux SRL, administrată de fiul lui Gheorghe Cheşcu, Tudor, prevedea construirea unui „imobil cu destinaţia spaţii comerciale, birouri pe teren proprietate privată conform PUZ (n.r. – aprobat 26.10.2011)”.
Durata autorizaţiei de construcţie era de 12 luni şi cea de execuţie a lucrărilor de 36 de luni, POT (n.r. – procentul de ocupare a terenului) era de 36% şi regimul de înălţime de maximum 13 metri. În locul acestor caracteristici, pe proprietatea lui Cheşcu a „răsărit” un bloc de şase etaje şi, potrivit Poliţiei Locale, cu suprafaţa construită şi cea desfăşurată depăşite.
Deşi Poliţia Locală l-a amendat cu 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construcţie, omul de afaceri a contestat amenda şi şi-a văzut de treabă cu lucrările de finalizare a blocului, acum având deja locuinţe vândute chiar şi la etajele construite ilegal. Deşi blocul nu este intabulat, Cheşcu îşi promovează intens apartamentele din Tătăraşi şi le vinde în baza unei „promisiuni bilaterale de vânzare – cumpărare a unui bun viitor”.
Preţul pe metru pătrat este situat undeva în jur de 1.000 de euro. Practic, noii proprietari cumpără nişte locuinţe care, legal, nu există, şi prin urmare nu pot încheia convenţii individuale cu furnizorii de utilităţi, plata acestora făcându-se către societatea Flux care şi administrează imobilul. Totodată, proprietarii nu pot să contracteze vreun credit bancar gajând cu noul apartament, iar la cumpărarea acestuia trebuie să achite cash aproximativ toată suma, un procent de 20-30% putând fi achitat atunci când se va intra în legalitate. Contactat telefonic, Cheşcu a refuzat să ofere un răspuns referitor la riscurile pe care le pot avea cumpărătorii apartamentelor sale. „Nu comentez nimic. Vă mulţumesc! Salut”, a spus sec, Cheşcu, încheind convorbirea.
„O să discut cu avocata”
Deocamdată, orice demers al Poliţiei sau al unui alt organism de control este stopat de procesul deschis de Cheşcu împotriva Poliţiei Locale şi Primăriei Iaşi, care anulează efectele procesului verbal eliberat la controlul din noiembrie 2014. Măsura dispusă de Poliţia Locală prevedea „sistarea lucrărilor de construire şi intrarea în legalitate dacă condiţiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcţiei la forma autorizată”.
Cheşcu a deschis acest proces deşi era conştient că nu poate câştiga, însă dacă nu o făcea şi continua lucrările, Poliţia Locală avea obligaţia să deschidă dosar penal pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi a dispoziţiilor procesului verbal de amendă. „În prezent, pe rolul instanţei de judecată se află acţiunea nr. 983/245/2015 formulată de petenta SC Flux SRL în contradictoriu cu Primăria Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi în calitate de intimat având ca obiect «plângere contravenţională», prin urmare măsurile dispuse de procesul verbal din 25 noiembrie 2014 sunt suspendate până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale, la solicitarea „Ziarul de Iaşi”.
Pe 12 octombrie, Judecătoria Iaşi a respins cererea de anulare a procesului verbal de contravenţie depusă de Cheşcu, astfel că omul de afaceri ar trebui să plătească amenda şi să pună în aplicare măsura din procesul verbal, însă mai are la dispoziţie o cale de atac, apelul, care poate fi depus în termen de 30 de zile. „Sincer, nu ştiu foarte bine problema procesului, o să discut cu avocata”, a spus Cheşcu.
„Bloc modern şi sigur”, dar fără autorizaţie de construcţie valabilă
Potrivit propriului site prin care sunt promovate apartamentele blocului situat pe Vasile Lupu, nr. 95, imobilul este „modern şi sigur” şi construit „pentru siguranţă şi confort maxim”. Însă, cum autorizaţia de construcţie nu este valabilă, Cheşcu speră la o modificare a PUZ-ului care să ì permită să intre în legalitate, chiar dacă şansele de a câştiga în apel cu Poliţia Locală sunt aproape nule.
„Am vrut să achiziţionez un apartament cu o cameră şi domnul Cheşcu mi-a spus că are informaţii foarte sigure de la Primărie, cum că din 2016 regimul de înălţime va fi modificat în zonă şi blocul va fi intabulat. Apartamentul era 29.000 de euro, trebuia să plătesc 25.000 la semnare. Am consultat acea promisiune de vânzare cu un notar şi m-a sfătuit că ar fi mai sigur să îmi găsesc în altă parte”, ne-a spus un fost client al lui Cheşcu. Pe de altă parte, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, Marius Ostaficiuc, este de părere că omul de afaceri va avea o mare problemă chiar dacă va fi modificat planul urbanistic zonal.
„Din punctul meu de vedere, domnul Cheşcu va avea în primul rând o mare problemă cu noii proprietari deoarece le-a vândut nişte apartamente care nu există. Apoi, legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul şi ai cam toţi indicatorii depăşiţi (n.r. – POT, regim înălţime, suprafaţă construită şi desfăşurată).
Chiar şi cu modificări în noul Plan Urbanistic General, nu ştiu cum va fi rezolvată problema, sunt mai multe de discutat pe marginea acestui subiect. Îmi vine un exemplu în minte, nu cred că va putea fi asigurat un număr necesar de locuri de parcare pentru acea construcţie”, a precizat Marius Ostaficiuc.
Cuvinte cheie: + bloc, tatarasi, chescu, vanzare, autorizatie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O rețea de comando-uri coordonează transportul armamentului vestic în Ucraina – New York Times
VIDEO Rockanotherworld se încheie cu concertele Kumm și Alternosfera
VIDEO Primele lovituri trase de ucraineni cu HIMARS: o bază rusească în Donețk, serios afectată
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Summit-ul G7 are loc cu ironizarea lui Putin: „Vom avea o expunere la pieptul gol la călărie”,
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
(VIDEO) Lacul Techirghiol a devenit roz. Explicații ale acestui fenomen rar
Franţa propune în cadrul G7 o plafonare a preţului petrolului la nivelul „țărilor producătoare”
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Maia Morgenstern, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2022
Susţinători ai avortului, atacaţi şi agresaţi în violeneţe în mai multe oraşe din SUA
17 tineri găsiți morți într-un club din East London. Nu se știe cauza
STUDIU: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul unor afecțiuni grave
Reacția MAE la propaganda rusă: Declarațiile lui Medvedev indică frustrare
Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
Imagini incendiare. Madonna s-a sărutat cu o cântăreață de rap pe scenă
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
Un militar tânăr din Sălaj a murit jucând fotbal cu prietenii
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
Un turist gras, epuizat, dă de furcă salvamontiștilor din Bușteni. Nu poate fi coborât cu targa
Cum sunt „vânaţi” şi amendaţi pe drum turiştii români care merg în Grecia. „Se poate şi mai rău”
(VIDEO) Ziua Drapelului, sărbătorită în centrul Iașului. Defilare Garda de Onoare
Rezultatele la Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, până la ora 12:00. Când se depun contestațiile
Robert Glință, impresionat de „regele” David Popovici: „Și-a înecat concurența”
FOTO A treia seară de Rockanotherworld: ”Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut„
Două mașini s-au ciocnit violent în Tudor Vladimirescu. O victimă FOTO/VIDEO
CM Natație: Robert Glință, locul 4 în finala probei de 50 m spate
Bianca Andreescu, învinsă în finala turneului WTA de la Bad Homburg
Cât câștigă șefii aeroporturilor din România. Cel de la Iași s-a ”oprit” doar la 154.000 de lei
Iași, destinația turistică a anului 2022. Românii au ales (VIDEO)
Vânătoarea de milionari, inițiată de ANAF: Cine este prima persoană fizică verificată
Un bărbat din Botoșani și-a lăsat mașina să ardă în drum pentru că pierdea avionul
Medvedev acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”
Forțele ruse și pro-ruse ar fi intrat în Lisciansk (separatiști)
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
VIDEO Cum se aude războiul. Explozii și alarme aeriene la Harkov, unde atacă armata rusă
ANALIZĂ România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”
FOTOREPORTAJ O altfel de vacanță. Locurile ascunse ale destinațiilor pe care credem că le cunoaștem
(FOTO) Mergeți spre Roman? Vă atacă albinele. Accident cu un TIR ce transporta stupi
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.