anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Stăpânul Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu, vinde apartamente care nu există

GALERIE
foto DAN LUCA - bloc chescu - 8852foto DAN LUCA - bloc chescu - 8854foto DAN LUCA - bloc chescu - 8855foto DAN LUCA - bloc chescu - 8856
 • foto DAN LUCA - bloc chescu - 8852
 • foto DAN LUCA - bloc chescu - 8854
 • foto DAN LUCA - bloc chescu - 8855
 • foto DAN LUCA - bloc chescu - 8856
- +

Acesta a demarat o campanie de vânzare a apartamentelor din blocul construit în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”. Problema este că el nu are autorizaţie de construcţie valabilă pentru acest imobil care are şase etaje, ci pentru o clădire cu doar un etaj. El spune, posibililor cumpărători, că anul viitor regimul de înălţime va fi modificat de Primărie şi va intra în legalitate. „Legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul”, a explicat şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Pentru că a construit fără a respecta prevederile autorizaţiei, firma lui Cheşcu a fost amendată de Poliţia locală. Omul de afaceri a contestat sancţiunea, dar a pierdut procesul în primă instanţă

 

Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi „Stăpânul Tătăraşului” datorită multiplelor afaceri pe care le are în acest cartier, vinde pe bani grei pielea ursului din pădure. În această vară, Cheşcu a definitivat un bloc de şase etaje în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”, deşi avea autorizaţie pentru o construcţie parter şi un etaj. Potrivit Poliţiei Locale, autorizaţia obţinută în noiembrie 2012 de societatea Flux SRL, administrată de fiul lui Gheorghe Cheşcu, Tudor, prevedea construirea unui „imobil cu destinaţia spaţii comerciale, birouri pe teren proprietate privată conform PUZ (n.r. – aprobat 26.10.2011)”.

Durata autorizaţiei de construcţie era de 12 luni şi cea de execuţie a lucrărilor de 36 de luni, POT (n.r. – procentul de ocupare a terenului) era de 36% şi regimul de înălţime de maximum 13 metri. În locul acestor caracteristici, pe proprietatea lui Cheşcu a „răsărit” un bloc de şase etaje şi, potrivit Poliţiei Locale, cu suprafaţa construită şi cea desfăşurată depăşite.

Deşi Poliţia Locală l-a amendat cu 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construcţie, omul de afaceri a contestat amenda şi şi-a văzut de treabă cu lucrările de finalizare a blocului, acum având deja locuinţe vândute chiar şi la etajele construite ilegal. Deşi blocul nu este intabulat, Cheşcu îşi promovează intens apartamentele din Tătăraşi şi le vinde în baza unei „promisiuni bilaterale de vânzare – cumpărare a unui bun viitor”.

Preţul pe metru pătrat este situat undeva în jur de 1.000 de euro. Practic, noii proprietari cumpără nişte locuinţe care, legal, nu există, şi prin urmare nu pot încheia convenţii individuale cu furnizorii de utilităţi, plata acestora făcându-se către societatea Flux care şi administrează imobilul. Totodată, proprietarii nu pot să contracteze vreun credit bancar gajând cu noul apartament, iar la cumpărarea acestuia trebuie să achite cash aproximativ toată suma, un procent de 20-30% putând fi achitat atunci când se va intra în legalitate. Contactat telefonic, Cheşcu a refuzat să ofere un răspuns referitor la riscurile pe care le pot avea cumpărătorii apartamentelor sale. „Nu comentez nimic. Vă mulţumesc! Salut”, a spus sec, Cheşcu, încheind convorbirea.

„O să discut cu avocata”

Deocamdată, orice demers al Poliţiei sau al unui alt organism de control este stopat de procesul deschis de Cheşcu împotriva Poliţiei Locale şi Primăriei Iaşi, care anulează efectele procesului verbal eliberat la controlul din noiembrie 2014. Măsura dispusă de Poliţia Locală prevedea „sistarea lucrărilor de construire şi intrarea în legalitate dacă condiţiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcţiei la forma autorizată”.

Cheşcu a deschis acest proces deşi era conştient că nu poate câştiga, însă dacă nu o făcea şi continua lucrările, Poliţia Locală avea obligaţia să deschidă dosar penal pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi a dispoziţiilor procesului verbal de amendă. „În prezent, pe rolul instanţei de judecată se află acţiunea nr. 983/245/2015 formulată de petenta SC Flux SRL în contradictoriu cu Primăria Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi în calitate de intimat având ca obiect «plângere contravenţională», prin urmare măsurile dispuse de procesul verbal din 25 noiembrie 2014 sunt suspendate până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale, la solicitarea „Ziarul de Iaşi”.

Pe 12 octombrie, Judecătoria Iaşi a respins cererea de anulare a procesului verbal de contravenţie depusă de Cheşcu, astfel că omul de afaceri ar trebui să plătească amenda şi să pună în aplicare măsura din procesul verbal, însă mai are la dispoziţie o cale de atac, apelul, care poate fi depus în termen de 30 de zile. „Sincer, nu ştiu foarte bine problema procesului, o să discut cu avocata”, a spus Cheşcu.

„Bloc modern şi sigur”, dar fără autorizaţie de construcţie valabilă

Potrivit propriului site prin care sunt promovate apartamentele blocului situat pe Vasile Lupu, nr. 95, imobilul este „modern şi sigur” şi construit „pentru siguranţă şi confort maxim”. Însă, cum autorizaţia de construcţie nu este valabilă, Cheşcu speră la o modificare a PUZ-ului care să ì permită să intre în legalitate, chiar dacă şansele de a câştiga în apel cu Poliţia Locală sunt aproape nule.

„Am vrut să achiziţionez un apartament cu o cameră şi domnul Cheşcu mi-a spus că are informaţii foarte sigure de la Primărie, cum că din 2016 regimul de înălţime va fi modificat în zonă şi blocul va fi intabulat. Apartamentul era 29.000 de euro, trebuia să plătesc 25.000 la semnare. Am consultat acea promisiune de vânzare cu un notar şi m-a sfătuit că ar fi mai sigur să îmi găsesc în altă parte”, ne-a spus un fost client al lui Cheşcu. Pe de altă parte, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, Marius Ostaficiuc, este de părere că omul de afaceri va avea o mare problemă chiar dacă va fi modificat planul urbanistic zonal.

„Din punctul meu de vedere, domnul Cheşcu va avea în primul rând o mare problemă cu noii proprietari deoarece le-a vândut nişte apartamente care nu există. Apoi, legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul şi ai cam toţi indicatorii depăşiţi (n.r. – POT, regim înălţime, suprafaţă construită şi desfăşurată).

Chiar şi cu modificări în noul Plan Urbanistic General, nu ştiu cum va fi rezolvată problema, sunt mai multe de discutat pe marginea acestui subiect. Îmi vine un exemplu în minte, nu cred că va putea fi asigurat un număr necesar de locuri de parcare pentru acea construcţie”, a precizat Marius Ostaficiuc. 

 
 

      

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.