“Sultanul” Erdogan vrea să redenumească fosta bazilică Sfânta Sofia în "moscheea Sfânta Sofia"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

“Sultanul” Erdogan vrea să redenumească fosta bazilică Sfânta Sofia în "moscheea Sfânta Sofia"

GALERIE
moscheea Sfânta Sofia
  • moscheea Sfânta Sofia
- +

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, duminică, intenţia de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia" după alegerile locale din 31 martie, potrivit AFP.

În cadrul unui interviu televizat, şeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia". Remarca sa a provocat surpriză din partea unei jurnaliste care i-a adresat întrebarea la postul de televiziune TGRT Haber.

Monument clasat în patrimoniul mondial Unesco

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi a Cornului de Aur, bazilica Sfânta Sofia face obiectul polemicilor între creştini şi musulmani. Fiecare cult îşi revendică monumentul. Această biserică, unde au fost încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453. Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu, conform legii, pentru a o "reda umanităţii". 

"Turiştii vin şi se duc la Moscheea Albastră, plătesc orice? (...) Vom face la fel şi cu Sfânta Sofia", a adăugat preşedintele Erdogan, aflat în plină campanie pentru alegerile locale pentru 31 martie care se anunţă strânse în oraşe precum Ankara şi Istanbul.Statutul acestui monument, în prezent clasat în patrimoniul mondial Unesco şi vizitat de milioane de turişti în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanţi musulmani din Turcia.După sosirea lui Erdogan la putere în 2003, activităţile legate de islam s-au intensificat în interiorul bisericii Sfânta Sofia, în special prin sesiuni de lectură ale versetelor din Coran sau rugăciuni colective în curtea monumentului. 

Grecia vecină, care monitorizează îndeaproape viitorul patrimoniu bizantin în Turcia, şi-a exprimat în mai multe rânduri preocuparea sa în ceea ce priveşte iniţiativele de a pune la îndoială statutul bazilicii Sfânta Sofia. Subiectul a fost din nou evocat după atentatul comis pe 15 martie de un extremist de dreapta împotriva a două moschei la Christchurch în Noua Zeelandă, care a provocat moartea a 50 de persoane.  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat de mai multe ori "manifestul" publicat de autorul atentatului, în care el declară în special că bazilica Sfânta Sofia va fi "eliberată" de minaretele sale. "Nu veţi ajunge să faceţi din Istanbul un Constantinopole", a reacţionat pe 25 martie şeful statului turc. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.