anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

A sunat la 112, apoi n-a mai deschis uşa: s-a supărat că nu a venit poliţistul pe care îl indicase el. Amendă, 500 lei

GALERIE
sunat_112
 • sunat_112
- +

Un ieşean care sunase degeaba la 112 a scăpat de amenda primită. Poliţistul care consemnase fapta a completa greşit procesul-verbal, justificând sancţiunea prin altă normă legală decât cea corectă.

 

În ziua de 17 februarie anul trecut, C.M. sunase la 112 pentru a anunţa că un consătean din Drăguşeni l-a provocat să iasă în drum cu fiul său, pentru a-i omorî. Deşi era vorba, teoretic, de o situaţie de urgenţă, C.M. a cerut operatorului să nu trimită la faţa locului un anumit poliţist, din cadrul postului local de poliţie, întrucât acesta l-ar favoriza pe agresor. Î

n urma apelului, la faţa locului s-a prezentat cel mai apropiat echipaj de poliţie, din care făcea parte însă şi poliţistul în cauză. Nervos, C.M. a intrat în casă refuzând să mai discute cu poliţiştii, specificând că el ceruse să vină altcineva. Ca urmare, bărbatul a fost amendat cu 500 de lei pentru „alarmarea organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, fără motiv întemeiat”, faptă prevăzută de Legea 61/1991 pentru sacţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială.

Amenda aplicată a fost contestată de C.M. în faţa Judecătoriei ieşene. Magistraţii au constatat că procesul-verbal fusese întocmit corect, iar fapta exista. Doar încadrarea legală nu ar fi fost cea corectă. Alertarea inutilă a poliţiei este prevăzută de două norme legale diferite. Una este legea 61/1991, care fusese invocată de poliţist. A doua este OUG 34/2008, care reglementează funcţionarea sistemului pentru apeluri de urgenţă, aceasta prevăzând o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei pentru alertarea fără motiv a poliţiei.

„Prevederile din OUG 34/2008 au caracterul unei norme speciale faţă de reglementarea din Legea 61/1999, fiind de aplicabilitate prioritară în situaţiile care se circumscriu ipotezelor reglementate de către acestea. Astfel, în ipoteza în care alarmarea organelor de intervenţie rapidă se face prin apelarea serviciului de urgenţă 112, apelarea fiind nejustificată în sensul legii, contravenientul nu va fi sancţionat în baza dispoziţiilor art. 2 pct. 11 din Legea nr. 61/1991, ci potrivit reglementărilor speciale din OUG nr. 34/2008. Încadrarea faptei în temeiul dispoziţiilor art. 2 pct.11 din Legea nr. 61/1991 va avea loc doar în situaţiile în care sesizarea s-a efectuat fie direct către un organ de poliţie sau de jandarmerie aflat în patrulă, fie prin apelarea directă a serviciilor de Poliţie naţională sau comunitară”, au arătat judecătorii.

Pe scurt, alertarea inutilă prin telefon trebuia sancţionată conform OUG 34, Legea 61 fiind aplicabilă doar dacă alertarea se făcea prin viu grai. Procesul-verbal de amenă a fost anulat de magistraţii Judecătoriei, dar verdictul va fi dat de cei ai Tribunalului. Inspectoratul de Poliţie Judeţean a declarat apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.