anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

„Sunt mâncaţi de vii de ploşniţe” – Conducerea Socola a închis definitiv Pavilionul Winkler, retrocedat de instanţă

DSP evaluează cum au fost trataţi pacienţii

GALERIE
Socola_Iasi1
  • Socola_Iasi1
- +

Un email anonim a dus la închiderea unui pavilion de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Un angajat al unităţii medicale a trimis un email către presă şi către Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, reclamând faptul că în corpul Winkler, Secţia 9 Cronici, pacienţii „sunt mâncaţi de vii de ploşniţele care sunt foarte multe”. Pornind de la acest email, DSP Iaşi a lansat un control inopinat joi, 8 decembrie, la institut, ale cărui concluzii urmează să fie prezentate săptămâna viitoare. Surse din cadrul unităţii medicale au explicat însă pentru „Ziarul de Iaşi” că nu existau ploşniţe în pavilionul respectiv şi că cei de la DSP au confirmat acest lucru, care urmează să fie menţionat şi în raportul oficial de săptămâna viitoare.

Totuşi, a fost luată decizia de a muta pacienţii din corpul respectiv şi de a-l închide. Reprezentanţii spitalului spun că acest lucru trebuia făcut mai demult şi se căutau soluţii, după ce corpul a fost retrocedat de instanţă urmaşilor familiei de boieri moldoveni Winkler. Inclusiv „Ziarul de Iaşi” a scris în 2019 că se căutau soluţii pentru a muta bolnavii cronici din spaţiul respectiv către alte zone ale unităţii medicale, unul dintre obiectivele conducerii spitalului în trecut fiind transformarea unui spaţiu de arhive în pavilion pentru bolnavi cronici. Pavilionul Winkler are o suprafaţă de aproximativ 320 de metri pătraţi, o anexă de 88 de metri pătraţi şi două beciuri cu suprafaţă de 17, respectiv 153 metri pătraţi, şi se află în incinta Institutului de Psihiatrie „Socola”.

„Practic, această sesizare, care nu este fundamentată real fiindcă nu au fost găsite ploşniţe acolo, ne-a ajutat să facem acest pas şi să închidem pur şi simplu pavilionul. Nu este clădirea noastră, nu putem să facem modificări, modernizări, nu putem să creştem confortul pacienţilor de acolo, astfel că am luat decizia de a-i muta permanent şi să închidem pavilionul. Dar acolo nu sunt ploşniţe, iar acest lucru se va vedea în urma publicării raportului DSP”, au transmis reprezentanţii unităţii medicale.

Şi reprezentanţii DSP au confirmat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că a avut loc această inspecţie şi că se aşteaptă unele documente de la Institutul de Psihiatrie „Socola” pentru a finaliza raportul. „Controlul este încă în desfăşurare, se aşteaptă încă o serie de documente de la «Socola» la începutul săptămânii viitoare, când vom avea concluzii finale şi va fi semnat procesul verbal”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.