Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Sunt şanse mari să se refacă coaliţia“

GALERIE
coalitie
  • coalitie
- +

Florin Cîţu a ieşit optimist de la întâlnirea cu liderii USR, chiar dacă ultimii ar fi refuzat din nou ideea ca acesta să rămână şeful Guvernului. Dacian Cioloş s-a arătat mai rezervat privind soarta coaliţiei, în timp ce pe social-democraţi i-au deranjat declaraţiile liderului PNL.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, ieri, după negocierile cu reprezentanţii USR, că de principiu s-a discutat ca un acord al coaliţiei să fie mai în detaliu, iar PNL să dea premierul, dar că nu s-au dat nume de persoane. Cîţu a mai spus că a ieşit optimist de la întâlnire, şi că şansele refacerii coaliţiei cu USR sunt mari.

Potrivit unor surse participante la discuţii, preşedintele PNL le-a cerut celor de la USR să îl accepte pentru funcţia de prim-ministru în viitorul guvern. Liderii USR nu au fost de acord cu propunerea lui Cîţu, insistând ca subiectul să fie abandonat temporar şi să fie discutate alte chestiuni legate de refacerea coaliţiei, altfel existând riscul ca negocierile să fie blocate din faşă. În replică, au mai precizat sursele citate, Florin Cîţu le-a transmis celor de la USR că dacă nu îl vor accepta ca premier, atunci nici PNL nu va fi de acord ca foştii miniştri USR care au votat moţiunea de cenzură să se mai întoarcă în guvern.

Cioloş: Nu cred până nu văd

Dacian Cioloş a precizat că a discutat cu Florin Cîţu şi echipa de negociere a PNL despre refacerea coaliţiei de guvernare, iar liberalii trebuie, după ce discută cu PSD, să decidă şi să ofere un răspuns până joi dacă vor să fie din nou coaliţie PNL - USR - UDMR sau nu. El a adăugat că de principiu, USR e de acord ca premierul să fie de la PNL, însă nu au fost discuţii despre posibile nume. Cioloş a mai spus că poziţia USR rămâne în continuare ca Florin Cîţu să nu fie propunerea de prim-ministru şi că a înţeles că există o majoritate care să susţină Guvernul în Parlament şi fără grupul parlamentar al minorităţilor. El a adăugat că nu se ia după „simţăminte“ şi că nu crede până nu vede un răspuns clar de la PNL cu privire la ce doreşte să facă mai departe.

„Până nu văd, nu cred. Am spus colegilor de la PNL să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă nişte calcule şi să vină până mâine cu un răspuns dacă refacem coaliţia sau nu. Eu cred că acum ne lovim de o decizie a PNL dacă vrea sau nu să refacă coaliţia. Acesta e primul pas pe care trebuie să îl depăşim şi dacă îl depăşim, vom discuta mai multe“, a conchis Dacian Cioloş.

Marcel Ciolacu a anunţat aseară că a vorbit cu Florin Cîţu şi au stabilit să se întâlnească în cursul zilei de azi, cel mai probabil la Parlament. „Am anunţat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier“, a declarat Ciolacu.

Pe de altă parte, unii lideri PSD s-au arătat deranjaţi de declaraţia lui Florin Cîţu că „există şanse mari să se refacă coaliţia“. „Nu ştim dacă ne mai vedem cu PNL. Să meargă domnul Cîţu la USR că înţelegem că refac Coaliţia“, au declarat surse social-democrate pentru site-ul hotnews.ro.

Orban: Nu vom vota un guvern PNL-PSD

Deputatul Ludovic Orban a anunţat, ieri, la Parlament, că atât el cât şi parlamentarii care l-au urmat prin dezafilierea din grupul PNL nu vor vota o formulă de guvernare PNL-PSD, ci doar reconstruirea coaliţiei de centru-dreapta cu USR. Orban a comentat şi decizia de marţi a conducerii PNL, de a nu merge cu o propunere de premier la Cotroceni. „E absolut penibil ce s-a întâmplat aseară“, a spus fostul preşedinte PNL, adăugând că „la ora actuală nu mai există foruri de conducere în PNL şi că singurul for de conducere este preşedintele României, care dă ordine slugilor sale din conducerea PNL“. „S-au pierdut două săptămâni, Nicolae Ciucă a fost pus într-o postură penibilă, în care în primă fază a zis că merge până la capăt, apoi a fost bătut în retragere, tot la ordin, când s-a constatat că nu există nicio şansă de refacere a majorităţii“, a mai arătat el. 

Orban a anunţat că „singura soluţie normală, decentă, de guvernare a României este refacerea coaliţiei de centru dreapta“. „Vreau să dezmint categoric speculaţiile lansate în presă de manipulatori din echipa câştigătoate sau din altă zonă, care încearcă să acrediteze, ca scuză pentru conducerea PNL şi pentru dorinţa celor mai mulţi din conducere şi a lui Iohannis de a face guvern cu PSD, faptul că nu se mai poate reface colaiţia de dreapta, din cauza retragerii parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupul PNL“, a spus Orban.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri