„Surprize, surprize” la Aeroport în noul terminal. S-a lăsat cu cereri de demitere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Surprize, surprize” la Aeroport în noul terminal. S-a lăsat cu cereri de demitere

GALERIE
inaugurare terminal aeroport
  • inaugurare terminal aeroport
- +

Ceea ce trebuia să fie o adunare pentru inaugurarea terminalului T3 s-a transformat până la urmă într-o manifestare care a pus pe jar clasa politică. Consilierul prezidenţial originar din Iaşi Andrei Muraru a vorbit deschis despre candidatura şefului aerogării la Primărie. Acesta din urmă a refuzat să infirme sau să confirme ceva. PSD a reacţionat cu duritate: „Cerem demisia”!

Aeroportul ieşean a găzduit sâmbătă o ediţie locală a emisiunii „Surprize, surprize”. Inaugurarea celui de-al treilea terminal al aerogării a trecut aproape nebăgată în seamă, la fel ca şi anunţul lansării, din decembrie, a unei noi curse externe. Capul de afiş a fost reprezentat de discursul ţinut de consilierul prezidenţial Andrei Muraru, prezent la manifestare. Prin câteva cuvinte strecurate la sfârşitul cuvântării, Muraru a reuşit să arunce în aer scena politică ieşeană. Subiectul zilei nu a mai fost inaugurarea unei noi investiţii, ci posibila candidatură a directorului Aeroportului, Marius Bodea, la fotoliul de primar, variantă vehiculată de altfel în ultima vreme în mediul politic local şi naţional.

GALERIE FOTO INAUGURARE TERMINAL T3 (I)

GALERIE FOTO INAUGURARE TERMINAL T 3 (II)

A venit şi Adomniţei

În lipsa unor mijloace de transport asigurate de Aeroport, marea majoritate a celor aproximativ 500 de participanţi la festivitatea de inaugurare a terminalului T3 au fost politicieni. Printre primii sosiţi la manifestări a fost preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, reprezentanţii PNL fiind de altfel majoritari. Prezentarea evenimentului a fost asigurată de actorul şi realizatorul de emisiuni Daniel Buzdugan, acesta relaxând publicul cu glumele sale.

„Sunt plecat de peste 10 ani din Iaşi, dar vin des acasă. La câţi bani am dat pe bilete de avion, termopanele sunt probabil din partea mea. Am înţeles că la anul vor fi vreo 500.000 de pasageri. Trebuie să mai facem curse şi de la ei la noi, că în ritmul ăsta depopulăm Iaşul. De Crăciun nu tăiem porcul, mergem să vedem New York-ul. Cu Blue Air până la Londra, faci cât la Vaslui cu Honda. Cu Logan-ul faci mai mult”, au fost câteva din glumele strecurate de Buzdugan pe parcursul prezentării făcute terminalului.

După binecuvântarea dată de ÎPS Teofan şi reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice a urmat discursul directorului Aeroportului, acesta subliniind dezvoltarea aerogării din ultimii trei ani.

„Am reuşit să deschidem Iaşul spre oraşe care păreau de poveste acum câţiva ani. A meritat să întindem lucrurile până la limite, să uităm să ne odihnim”, a spus Bodea.

Dintre oficialii care au ţinut discursuri nu au făcut parte nici preşedintele ales al CJ, Adomniţei, nici primarul interimar Chirica, iar printre cei prezenţi nu s-au numărat nici primarul Gheorghe Nichita, nici prefectul Dan Cârlan, şi doar puţini parlamentari.

Discursurile oficiale au fost urmate de un film de prezentare a lucrărilor făcute la Aeroport. Pe o muzică marţială, cei prezenţi au putut urmări un şir de fotografii ilustrând construirea noii piste şi a terminalului. Filmul a fost urmat de prima surpriză a dimineţii, respectiv lansarea pe 9 decembrie a cursei Iaşi – Istanbul, operată de Tarom.

„Când eram mai tineri, noi trebuia să ne impresionăm fata ducând-o în Copou. Acum, cu 60 de euro, o ceri de nevastă la Tour Eiffel. Sau, la Istanbul”, a comentat Buzdugan.

GALERIE FOTO SHOW AVIATIC

Reacţie după a PSD: Cerem demisia

Discursul ţinut de consilierul prezidenţial Andrei Muraru a fost însă cel care a aprins spiritele. Vorbind în nume propriu, ca ieşean, iar nu ca reprezentant al preşedinţiei, consilierul prezidenţial a făcut o declaraţie interpretată pe loc de reprezentanţii PSD ca o politizare a evenimentului.

„Dacă aş fi în locul directorului Aeroportului, Marius Bodea, nu aş avea nicio problemă să îmi anunţ candidatura la Primăria municipiului”, a spus Muraru, în aplauzele liberalilor, dar în huiduielile unui grup de tineri membri ai PSD.

Marius Bodea nu face parte din cei 9 membri ai PNL Iaşi care şi-au anunţat până acum intenţia de a candida, dar în mediul politic numele său este luat în calcul în ultimul timp ca o variantă posibilă. Bodea a refuzat să comenteze eventualitatea unei candidaturi, dar nici nu a negat-o explicit. Majoritatea liberalilor prezenţi la Aeroport sâmbătă, inclusiv unii dintre cei 9, au privit declaraţia lui Muraru cu detaşare, ca pe un anunţ aşteptat.

Ideea aruncată pe masă de Muraru a fost accentuată de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Paul Butnariu. În cuvântarea sa, el l-a prezentat pe Bodea ca posibil candidat la Primărie sau ca posibil manager al unei structuri aeronautice regionale, care să includă aeroporturile de pe raza Moldovei.

PSD a reacţionat dur la anunţul posibilei candidaturi a lui Bodea, dar nu prin vocea primarului interimar Mihai Chirica, candidatul anunţat al PSD la alegerile locale de anul viitor, ci prin vicepreşedintele filialei ieşene a partidului, consilierul judeţean Cristian Stanciu. Acesta a cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, demiterea lui Andrei Muraru din funcţia de consilier prezidenţial pentru relaţii cu autorităţile publice şi societatea civilă.

„Este inadmisibil ca un membru al administraţiei prezidenţiale să stabilească cine să fie candidatul PNL la primăria municipiului. Ieşenii care au venit cu bună-credinţă la evenimentul care a marcat finalizarea acestui obiectiv de investiţii al CJ, asumat politic prin votul majorităţii PSD, au fost, practic, obligaţi să asiste la confiscarea politică a manifestării prin intermediul propagandei liberale făcute de către consilierul preşedintelui ţării. Prin acest gest partizan, considerăm că Dan-Andrei Muraru şi-a depăşit competenţele de consilier prezidenţial şi s-a comportat incorect faţă de opinia publică ieşeană. Reafirmăm necesitatea demiterii de urgenţă a domnului consilier prezidenţial din structurile administraţiei prezidenţiale, pentru ca astfel de derapaje anticonstituţionale să nu mai aibă loc”, a precizat Stanciu, în numele consilierilor judeţeni ai PSD.

GALERIE FOTO CONCERT ELENA GHEORGHE

Concertul, eclipsat de discuţiile politice

Manifestările de la Aeroport s-au încheiat sâmbătă printr-un show aeronautic oferit de patru avioane ale Hawks of Romania, aeromodele şi un concert al Elenei Gheorghe. A doua parte a programului a trecut aproape neobservată, subiectul zilei, dezbătut intens lângă terminal, fiind posibila candidatură a lui Bodea. Doar reprezentanţii M10, care au afişat un banner cu mesajul „Moldova vrea autostradă,” au mai fost remarcaţi de politicienii aflaţi sâmbătă la Aeroport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.