“Taxa pe stâlp” îngheaţă o investiţie de 100 milioane euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

“Taxa pe stâlp” îngheaţă o investiţie de 100 milioane euro

Este vorba despre proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din România.

GALERIE
bani-miliarde dolari
  • bani-miliarde dolari
- +

Apariţia “taxei pe stâlp” şi “numeroasele modificări legislative” au dus la “îngheţarea” investiţiilor de 100 milioane euro în cel mai mare parc fotovoltaic din România, situat lângă Sebiş, unde un dezvoltator spaniol anunţase un parc pe 200 hectare, fiind montate însă panori doar pe 44 de hectare.

Reprezentanţii firmei dezvoltatoare, dar şi ai Primăriei Sebiş au declarat, ieri, că proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din România, care s-ar fi întins pe o suprafaţă de 200 de hectare şi ar fi beneficiat de investiţii de 100 milioane de euro, “este îngheţat” după mai multe modificări legislative “care i-au speriat pe investitori”, între care aşa-numita “taxă pe stâlp”. Dezvoltatorul proiectului este compania spaniolă “Promocion Inversolar 65”, prin intermediul companiei deţinute în România, Energo Voltaic Group, cu sediul în municipiul Arad. Directorul companiei din Arad, Dragoş Baghiu, care răspunde de realizarea parcului fotovoltatic de la Sebiş, a declarat, că investiţiile “au fost îngheţate”, iar în acest moment sunt finalizate două din cele trei proiecte care însumau peste 300.000 de panouri solare pe o suprafaţă de 200 de hectare. Astfel, aproximativ 72.000 de panouri fotovoltaice, montate pe o suprafaţă de 44 de hectare, furnizează energie în reţeaua naţională, în timp lucrările la cel de-al treilea proiect - care presupuneau instalarea a încă 245.000 de panouri, pe 150 de hectare - nu au mai fost începute. Potrivit lui Baghiu, investitorii au oprit finanţarea “după ce şi-au refăcut calculele impunse de numeroasele schimbări legislative care au avut loc în ultimele luni în România”. “Taxa pe stâlp, adică impozitarea construcţiilor speciale, este una din cauze, pentru că ar fi putut ajunge la un milion de euro pe an în cazul proiectului de la Sebiş, unde deja se plătesc impozite foarte mari pe acel teren. Proiectul a ajuns să fie pe linia de plutire, pentru că nu ştim exact dacă şi când va fi reluată finanţarea. Am putea spune că investiţiile sunt îngheţate”, a spus reprezentantul dezvoltatorului, Dragoş Baghiu. Acesta a precizat că “primele nemulţumiri ale investitorilor au fost legate de reducerea numărului de certificate verzi”. “Dacă numărul certificatelor acordate se reduce la jumătate faţă de momenţul în care au început investiţiile la Sebiş, normal că şi calculele se schimbă dramatic. Nu există o legislaţie constantă, care să ne permită nişte calcule privind amortizarea investiţiei, iar aceste lucruri îi sperie pe investitorii în astfel de proiecte, care au început să-şi direcţioneze fondurile către Chile. România era un motor pentru acest tip de investiţii tocmai datorită acestui ajutor oferit sub forma certificatelor verzi”, a adăugat Baghiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.