«Te urăsc, mamă!» - Conflictele dintre generaţii, la apogeu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

PSIHOLOGUL DE WEEKEND

«Te urăsc, mamă!» - Conflictele dintre generaţii, la apogeu

GALERIE
monica
  • monica
- +

„Luaţi-o, faceţi-i ce ştiţi, eu nu mai pot cu ea! Până nu îşi revine, eu nu o mai primesc acasă! Să se ducă unde o şti”! Aşadar, mă aflam faţă în faţă cu o adolescentă de a cărei educaţie eram responsabilă până în măduva oaselor. O atmosferă tensionată, o durere ce mocnea în sufletele a doi oameni chinuiţi de mult prea multe întrebări şi mult prea puţine răspunsuri.

Cu greu am reuşit să o conving pe mamă să rămână, dorindu-mi să aflu ambele „adevăruri” şi să obţin o implicare în procesul ce urma, nu doar unilateral.

Concluziile primei şedinţe în care aproape că nu am intervenit deloc, au fost notate în jurul unui cuvânt definitoriu limbajului verbal şi nonverbal, „război”. Cuvinte grele, posturi agresive, promisiuni acide, tendinţe de părăsirea cabinetului, toate acestea s-au desfăşurat în 60 de minute care, chiar şi pentru mine, au fost epuizante. Efectul de catharsis a fost cât se poate de absent, mama şi fiica putând continua în acelaşi ritm multe întâlniri viitoare.

După prima întrevedere, la nici o oră de la despărţirea de cele două, primesc mesaj telefonic de la mama fetei, revoltată de necesitatea de a fi acolo şi dăţile următoare.

Competiţia dintre ele s-a regăsit când, imediat după mesajul mamei, primesc unul şi de la fiica ei, care îmi comunica faptul că refuză să mai vină în terapie dacă mama nu stă cu ea să o asculte.

Intrigarea mea face obiectul articolului şi aş vrea să atrag atenţia părinţilor că acel copil „defect” aruncat „meşterului” să îl „repare” este rezultatul unei inexistente comunicări a nevoilor, de ambele părţi, frustrări adunate şi revărsate asupra unui copil care nu ar fi trebuit să fie direct implicat. Simptomele copilului sunt bolile părintelui ce nu şi-a ales corect tratamentul sau nu l-a început la timpul potrivit.

Un lucru este cert: în pragul adolescenţei, mult mai important devine grupul de prieteni, riscurile la care sunt supuşi copiii cresc şi îndepărtarea de o familie ce, din cauza panicii că lucrurile scapă de sub control, ajunge să apeleze la pedepse, interdicţii, uitând că viitorul adult îşi poate lua singur deciziile şi asuma consecinţele, devine opţiunea cea mai frecvent aleasă.

Aceste cazuri par fără ieşire şi toate părţile implicate suferă, nu găsesc soluţii, însă adevărul este că sunt cu toţii într-un cerc vicios şi soluţiile deja încercate sunt reluate, în speranţa că de această dată vor funcţiona.

Recomand renegocierea rolurilor în cadrul sistemului, alcătuirea unui regulament respectat în egală măsură de toată familia, eliminarea pedepselor ce nu fac altceva decât să dezvolte copiilor strategii mai bune de a se ascunde de părinţi, înţelegerea mutuală şi discutarea stărilor prin care trece fiecare în parte, formarea deprinderilor socio-emoţionale.

Când iubirea este necondiţionată, copilul se simte respectat, relaţia dintre voi este bazată pe încredere, deschidere, raţiune şi cunoaşterea lumii celuilalt, totul poate fi păstrat în limitele siguranţei.

Implicaţi-vă în universul lor, fiţi părinţi, nu umbre şi atunci veţi reuşi! Polii opuşi, autoritatea şi permisivitatea, mereu vor distruge ceea ce cu greu se clădeşte.

Copilul nu trebuie să fie ce nu aţi reuşit voi, copilul trebuie să aibă o creştere pe care v-aţi fi dorit-o voi!

Psiholog Monica DOBREA, Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.