anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

PSIHOLOGUL DE WEEKEND

«Te urăsc, mamă!» - Conflictele dintre generaţii, la apogeu

GALERIE
monica
 • monica
- +

„Luaţi-o, faceţi-i ce ştiţi, eu nu mai pot cu ea! Până nu îşi revine, eu nu o mai primesc acasă! Să se ducă unde o şti”! Aşadar, mă aflam faţă în faţă cu o adolescentă de a cărei educaţie eram responsabilă până în măduva oaselor. O atmosferă tensionată, o durere ce mocnea în sufletele a doi oameni chinuiţi de mult prea multe întrebări şi mult prea puţine răspunsuri.

Cu greu am reuşit să o conving pe mamă să rămână, dorindu-mi să aflu ambele „adevăruri” şi să obţin o implicare în procesul ce urma, nu doar unilateral.

Concluziile primei şedinţe în care aproape că nu am intervenit deloc, au fost notate în jurul unui cuvânt definitoriu limbajului verbal şi nonverbal, „război”. Cuvinte grele, posturi agresive, promisiuni acide, tendinţe de părăsirea cabinetului, toate acestea s-au desfăşurat în 60 de minute care, chiar şi pentru mine, au fost epuizante. Efectul de catharsis a fost cât se poate de absent, mama şi fiica putând continua în acelaşi ritm multe întâlniri viitoare.

După prima întrevedere, la nici o oră de la despărţirea de cele două, primesc mesaj telefonic de la mama fetei, revoltată de necesitatea de a fi acolo şi dăţile următoare.

Competiţia dintre ele s-a regăsit când, imediat după mesajul mamei, primesc unul şi de la fiica ei, care îmi comunica faptul că refuză să mai vină în terapie dacă mama nu stă cu ea să o asculte.

Intrigarea mea face obiectul articolului şi aş vrea să atrag atenţia părinţilor că acel copil „defect” aruncat „meşterului” să îl „repare” este rezultatul unei inexistente comunicări a nevoilor, de ambele părţi, frustrări adunate şi revărsate asupra unui copil care nu ar fi trebuit să fie direct implicat. Simptomele copilului sunt bolile părintelui ce nu şi-a ales corect tratamentul sau nu l-a început la timpul potrivit.

Un lucru este cert: în pragul adolescenţei, mult mai important devine grupul de prieteni, riscurile la care sunt supuşi copiii cresc şi îndepărtarea de o familie ce, din cauza panicii că lucrurile scapă de sub control, ajunge să apeleze la pedepse, interdicţii, uitând că viitorul adult îşi poate lua singur deciziile şi asuma consecinţele, devine opţiunea cea mai frecvent aleasă.

Aceste cazuri par fără ieşire şi toate părţile implicate suferă, nu găsesc soluţii, însă adevărul este că sunt cu toţii într-un cerc vicios şi soluţiile deja încercate sunt reluate, în speranţa că de această dată vor funcţiona.

Recomand renegocierea rolurilor în cadrul sistemului, alcătuirea unui regulament respectat în egală măsură de toată familia, eliminarea pedepselor ce nu fac altceva decât să dezvolte copiilor strategii mai bune de a se ascunde de părinţi, înţelegerea mutuală şi discutarea stărilor prin care trece fiecare în parte, formarea deprinderilor socio-emoţionale.

Când iubirea este necondiţionată, copilul se simte respectat, relaţia dintre voi este bazată pe încredere, deschidere, raţiune şi cunoaşterea lumii celuilalt, totul poate fi păstrat în limitele siguranţei.

Implicaţi-vă în universul lor, fiţi părinţi, nu umbre şi atunci veţi reuşi! Polii opuşi, autoritatea şi permisivitatea, mereu vor distruge ceea ce cu greu se clădeşte.

Copilul nu trebuie să fie ce nu aţi reuşit voi, copilul trebuie să aibă o creştere pe care v-aţi fi dorit-o voi!

Psiholog Monica DOBREA, Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.