anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean

GALERIE
testoasaluiDarwin5
  • testoasaluiDarwin5
- +

 Pe 11 februarie, de la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Național din Iași, se va lansa „Țestoasa lui Darwin” de Juan Mayorga.

Țestoasa lui Darwin este o premieră pe țară, pentru că piesa nu a mai fost montată la noi. Piesa este o tragicomedie, este condimentată cu mult umor negru, fiind o istorie la limita dintre adevăr și minciună. În casa unui profesor bate cineva la ușă și spune: eu sunt țestoasa lui Darwin; iar de aici începe povestea... Din câte se știe, o astfel de țestoasă a existat, a trăit 175 de ani și a murit în 2007”, precizează regizorul Radu Ghilaș.

Radu Ghilaș, regizorul spectacolului, are alături, în acest proiect, actorii: Pușa Darie (Țestoasa Harriet), Emil Coșeru (Profesorul), Irina Răduțu Codreanu (Beti), Dumitru Năstrușnicu (Doctorul). Scenografia producției este creația lui Sebastian Rațiu, Ody Bârcă este autoarea muzicii și sound design-ului, iar Mihai Nistor s-a ocupat de video design. Beatrice Roman a asigurat asistența de regie. Piesa lui Mayorga a fost tradusă de Dana Coșeru.

Fetița care s-a furișat la repetiții

La un moment dat, în timpul repetițiilor, Emilia, o fetiță de 7 ani, s-a furișat în sală. A rămas la toată repetiția și a urmărit cu atenție momentele de pe scenă. În acea zi a reușit să vadă doar o jumătate din piesă, iar la final s-a apropiat de Beatrice Romna, asistenta de regie, spunându-i: eu sper că țestoasa nu moare la final.

Peste câteva zile, ea a revenit la repetiția celei de-a doua părți și a reușit să vadă finalul. Actrița care interpreta țestoasa a plecat foarte repede, iar Emilia a început să o caute prin sală explicând că vrea să găsească țestoasa. „Țestoasa a plecat, dar spune-mi mie și îi transmit, pentru că sunt tatăl ei. În acel moment, a scos o foiță și mi-a zis: tatăl țestoasei, te rog frumos să îi dai acest bilet. Când m-am uitat, era un desen cu o țestoasă, iar alături scria te iubesc. Acest lucru ne spune că este un spectacol interesant, pentru că un copil nu are răbdare și se plictisește repede”, povestește regizorul Radu Ghilaș.

Premii

  • Premiul Max pentru cel mai bun autor dramatic, pentru textele „Țestoasa lui Darwin” și „Hamelin, Băiatul din ultimul rând” (2006, 2008, 2009) și pentru cea mai bună adaptare (2008 și 2013)
  • Premiul Național de Teatru, conferit de Ministerul Culturii din Spania (2007)
  • Premiul Național pentru Literatură Dramatică, pentru textul „Limba fărâme” (2013)
  • Premiul Valle-Inclán, pentru „Pacea eternă” (2009)
  • Premiul Ceres (2013)
  • Premiul La Barraca (2013)
  • Premiul Europa Realidades Teatrales (2016)

Următoarele reprezentații sunt programate pe 12 februarie (când se împlinesc 214 ani de la nașterea lui Darwin), 17 și 26 februarie. Biletele pot fi găsite la Agenția Teatrală și pe teatrulnationaliasi.roentertix.ro și myticket.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.