anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

„The aftermath of a losing battle”, expoziție în cadrul Romanian Creative Week

O luptă din care artistul nu știe dacă pierde sau dacă va câștiga

GALERIE
rcw
 • rcw
- +

Opt artiste tinere care și-au început activitatea artistică la Cluj, dar s-au răspândit să creeze în întreaga lume, au venit la Iași pentru a ne arăta ce are de câștigat și de pierdut un creator în lupta cu arta sa. Chemarea a fost făcută de Ioana Olăhuț și Anca Bodea, curatoarele expoziției „The aftermath of a losing battle”, deschisă la Palatul Braunstein din Iași, în cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, organizat în perioada 20 – 30 mai 2022.

Au răspuns Anca Brânzaș, Tiziana Cellino, Ana Maria Micu, Oana Năstăsache, Uau-Vanessa Singenzia și Iulia Toacaci, care s-au alăturat, cu lucrările lor, operelor semnate de cele două curatoare.

„The aftermath of a losing battle”, expoziție din secțiunea Arts&Crafts a RCW 2022, pune împreună artiste care se exprimă în medii și zone stilistice distincte, dar cărora nu le este deloc străină dificultatea de a sens artei și prin artă.

„Am venit cu entuziasm la Iași. Vizitatorii expoziției vor descoperi un eșantion foarte valoros și special de lucrări foarte bune ale unor artiste tinere care au plecat din școala clujeană și care au ajuns în diferite părți ale lumii. Noi avem un program asumat, declarat și făcut distinct pentru toată lumea de a promova arta feminină, artiste care au multe de spus”, a explicat Ioana Olăhuț, curator, dar și expozant în cadrul „The aftermath of a losing battle”.

Artista a dezvăluit că a avut emoții atunci când a gândit, alături de Anca Bodea, această expoziție, „mai ales că am creat conceptul acesta despre dezvoltare, evoluție, căutarea rolului în lume. Dar am dat și o temă ca la școală, în care fiecare trebuia să se desfășoare”.

„Este o expoziție făcută special pentru spațiul din Iași. Mi s-a părut o oportunitate foarte bună”, a precizat Ioana Olăhuț.

Anca Bodea a arătat, la rândul său, că ideea expoziției, exprimată și în titlul, este că artiștii nu știu întotdeauna dacă au câștigat sau pierdut lupta cu creația și cu arta. Doar timpul poate spune.

„Am mers pe ceea ce noi ca artiști câștigăm și pierdem fără să fim întotdeauna conștienți în care categorie suntem. Pentru un artist, munca de atelier este o luptă cu o problemă care e undeva în interior, iar produsul pe care-l vedem, care iese, este ceea ce rămâne din această luptă”, a explicat Anca Bodea, de asemenea expozant în cadrul „The aftermath of a losing battle”, din secțiunea Arts&Crafts a Romanian Creative Week 2022.

Devotamentul față de pictură, acesta a fost criteriul de selecție a artistelor, cele care au un parcurs continuu și susținut, o practică personală în primul rând în studio, un sincer atașament față de munca în atelier, potrivit Ancăi Bodea.

Maelstrom, copacul din paralelipipede combinate

Ioana Olăhuț a adus la Iași și o instalație personală, care poate fi vizitată în curtea interioară a Palatului Culturii.

Maelstrom, inclusă de asemenea în secțiunea Arts&Crafts a Romanian Creative Week 2022, speculează dihotomia dintre desenul geometric al unui singur element central, monumental și acaparator, un copac care crește în interiorul unui spațiu închis, clar delimitat, și persistența aproape palpabilă a coloanei sonore aferente: insecte care bâzâie, carii care rod lemnul, lichide care picură.

Ioana Olăhuț a dorit să ilustreze angoasa existențială a personajelor din piesa de teatru „Trilogia spațiului închis”, aparținând dramaturgului Flavius Lucăcel, filtrată prin rămășițele curiozității sale infantile vizavi de transformările realului care o înconjoară.

Copacul se scurge în forme paralelipipede combinate, dar continuă să crească, deși totul se combină și se transformă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.