anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Transgaz“ caută un constructor pentru un proiect uriaş: gazoductul Leţcani - Oneşti

GALERIE
gazoduct
 • gazoduct
- +

Licitaţia lansată ieri pe SEAP va dura până la sfârşitul lunii ianuarie. 411 milioane de lei este suma pusă la bătaie pentru construirea gazoductului.

Realizarea conductei de transport gaze naturale între Oneşti-Gherăeşti-Leţcani a fost scoasă ieri la licitaţie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Suma pusă la bătaie de Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz e de aproape 411 milioane de lei. Investiţia face parte din proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova”. Uriaşa lucrare este împărţită în două loturi, iar un ofertant nu poate să liciteze decât pentru ambele.

Primul lot, de la Oneşti (Bacău) la Gherăeşti (Neamţ), 104 km, a fost estimat la 183 de milioane de lei, iar al doilea, Gherăeşti-Leţcani, 61 km, la 133 de milioane. Diferenţa până la totalul de 410 milioane reprezintă sumele previzionate/rezervele de implementare, în cuantum de 30 la sută din valoarea contractului. Licitaţia se desfăşoară în sens descrescător, oferta financiară contând în proporţie de 90 la sută, iar cea tehnică, 10 la sută din punctaj.Finanţarea este asigurată din fonduri europene, iar durata de execuţie este de un an şi jumătate de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până pe 28 ianuarie, iar desemnarea câştigătorului va fi făcută cel mai târziu în iulie 2019.

Magistrala va lega gazoductul Iaşi-Ungheni de sistemul naţional românesc, asigurând astfel independenţa energetică a Republicii Moldova faţă de Rusia. Inaugurat pe 27 august 2014, gazoductul care subtraversează Prutul are o capacitate de transport de 1,5 miliarde mc de gaz anual. Construirea magistralei a necesitat exproprieri pentru care proprietarii de terenuri s-au judecat ani la rând cu statul român. Lecţia a fost însuşită, astfel că anul acesta s-a decis realizarea măsurătorilor cadastrale pe traseul prelungirii magistralei de la Leţcani spre Gherăeşti: OCPI a scos la licitaţie încă din februarie serviciile de înregistrare sistematică a 5.000 de hectare de pe traseul viitoarei magistrale din Mirceşti, Strunga, Al.I. Cuza, Răchiteni, Tg. Frumos, I. Neculce, Bălţaţi şi Podu Iloaiei.

Măsurătorile trebuie să se finalizeze la mijlocul anului viitor. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a anunţat, la începutul lunii august, începerea construcţiei gazoductului între Ungheni şi Chişinău. Realizarea tronsonului lung de 117 km, va fi acoperită în proporţie de 85 la sută din credite de la BEI şi BERD, investiţia de pe malul stâng al Prutului ridicându-se la 92 de milioane de euro. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.