A traversat strada prin loc nepermis, dar vrea să fie despăgubită moral
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

A traversat strada prin loc nepermis, dar vrea să fie despăgubită moral

GALERIE
traversat
  • traversat
- +

O ieşeancă aşteaptă despăgubiri după ce ea a fost cea care a provocat accidentul în care a fost implicată. Femeia invocă drept argument oferta de despăgubiri făcută de un inspector de daune din greşeală. Până acum, magistraţii Judecătoriei şi cei ai Tribunalului i-au respins pretenţiile, dar Elena R. îşi încearcă norocul în faţa Curţii de Apel.

În ultima zi a anului 2017, Elena R. a fost lovită de un autoturism, pe când traversa neregulamentar. În urma accidentului, femeia a avut nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale. După mai bine de doi ani, în februarie anul trecut, Generali România Asigurare Reasigurare SA, firmă la care era asigurat automobilul implicat în accident, a primit o notificare din partea Elenei R., prin care aceasta solicita despăgubiri pentru suferinţele fizice şi morale suferite în urma accidentului. O lună mai târziu, ieşeanca a primit din partea Generali o propunere de contract de tranzacţie pentru singerea prejudiciului. Femeii i se ofereau 43.079 lei, din care 1.079 lei reprezentau despăgubiri materiale, iar 42.000 lei, daunele morale. Elena R. a urmat indicaţiile din ofertă, printând, semnând şi trimiţând în original, trei exemplare ale contractului de tranzacţie. După o săptămână, Generali SA a informat-o pe Elena R., prin e-mail şi telefonic, asupra refuzului de efectuare a plăţii. De aici, procesul, în care femeia a cerut plata sumei care îi fusese oferită şi pe care o acceptase.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Generali SA au precizat că se făcuse o greşeală. Femeia anexase la notificare ordonanţa procurorilor de clasare a dosarului penal privitor la vătămarea din culpă. Aceasta nu prezenta detaliat modul de producere a accidentului şi nici nu stabilea vinovăţia. Inspectorul de daune al firmei a înţeles însă greşit şi a trimis reclamantei contractul de tranzacţie, deşi procedurile interne ale societăţii impuneau ca acesta să fie aprobat în prealabil de şeful biroului de daune. Cum nu şoferul, ci pietonul fusese responsabil de producerea accidentului, firma şi-a retras oferta de despăgubire ca fiind caducă.

Conform Codului Civil, condiţiile esenţiale pentru ca un contract să fie valabil sunt capacitatea de contractare, consimţământul părţilor, un obiect determinat şi licit, precum şi o cauză licită şi morală. De asemenea, o ofertă poate fi revocată, dacă retragerea ajunge la destinatar anterior sau concomitent cu acceptarea. Nu aceasta era situaţia acum, întrucât Generali SA şi-a retras oferta abia după ce primise acceptul scris al Elenei R.

„Oferta de despăgubire a fost emisă de către inspectorul de daune fără a proceda la înaintarea dosarului către şeful biroului daune, în vederea verificării actelor acestuia. Neexistând verificarea şi aprobarea şefului biroului daune, oferta de despăgubire nu poate fi considerată valabil emisă şi nu poate angaja persoana juridică, în condiţiile în care trimiterea spre semnare a fost realizată cu depăşirea competenţelor şi a atribuţiilor emitentului. Cererea reclamantei nu ar fi avut caracter întemeiat nici dacă oferta de despăgubire ar fi fost emisă în mod legal de către societatea pârâtă”, au apreciat judecătorii.

Aceasta întrucât nu se putea vorbi de o cauză licită. Elena R. nu putea fi despăgubită, câtă vreme ea însăşi era vinovată de producerea pagubei. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au decis respingerea cererii înaintate de Elena R. Apelul depus de aceasta a fost şi el respins de Tribunal. Ultima şansă a ieşencei o reprezintă recursul, care a intrat pe rolul Curţii de Apel. Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.