anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

„Trebuie protejat ficatul cu ceaiuri sau medicamente?”

GALERIE
pastile
 • pastile
- +

Ficatul este principalul organ care „curăţă“ toxinele organismului; orice substanţă înghiţită trece prin ficat şi este prelucrată. Pentru protecţia sa nu este nevoie de „substabţe curăţitoare“ - fie medicamente sau ceaiuri naturiste - care să-l suprasolicite.

D.M., din Iaşi: „În ultima perioadă îmi simt ficatul „mărit“ şi aş dori să ştiu dacă ar trebui să urmez un tratament de curăţire a ficatului cu ceaiuri naturiste sau cu medicamente - sunt tot felul de reclame la televizor despre medicamente hepato protectoare. Mai alles că am făcut tratamente cu antibiotic de vreo câteva ori în ultimul an. Ce mă sfătuiţi? Vă mulţumesc“.

Dr. Carmen Manciuc, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Protecţia ficatului înseamnă scutirea sa de muncă suplimentară, muncă ce duce la uzura sa, şi în funcţie de gradul acestei uzuri, la o funcţionare mai puţin bună, asociată cu o alimentaţie corespunzătoare. Scutirea ficatului de uzură înseamnă evitarea acestor situaţii pe cât posibil -  alimentaţie în exces sau alimentaţie nesănătoasă, substanţe toxice etc.  Supraadăugarea unor substanţe (indiferent care ar fi ele - medicamente, ceaiuri, tratamente „naturiste“, tratamente „help“, tratamente „curăţitoare“ sau de „detoxifiere“), în scopul „ajutării“ funcţiei ficatului, este  inutilă; ba mai mult, poate face rău. Ficatul este proiectat să funcţioneze normal fără „suplimente“ exterioare, altele decât alimentaţia normală, sănătoasă. Dacă un ficat nu funcţionează normal, din cauza îmbolnăvirii sale sau a suprasolicitării, el trebuie protejat de munca suplimentară, şi nu forţat cu medicamente. În bolile de ficat, medicamentele se pot da pentru a distruge virusurile, bacteriile intestinale, pentru a suplini ceea ce nu produce ficatul bolnav, dar rar, extrem de rar, medicamentele în plus ajută funcţia ficatului“.

Multe dintre aşa numitele „tratamente naturiste“ sunt hepatotoxice

Munca cea mai solicitantă pentru ficat constă în îndepărtarea produşilor şi reziduurilor ce provin în principal din:
* Alimentaţia normală;
* Supraalimentaţie - alimentaţie în exces;
u* Alimentaţia nesănătoasă prin alimente care suprasolicită funcţia de detoxifiere a ficatului - prăjeli, afumături, rântaşuri, conservanţi, grăsimi animale etc., sau tub digestiv cu funcţie anormală (digestie incompletă, boli inflamatorii, infecţioase sau parazitare); atenţie: ceaiurile „terapeutice“ fiind un fel de... alimente mai puţin cunoscute organismului, pot suprasolicita funcţia de detoxifiere a ficatului; în literatură există hepatita toxică la ceaiuri (numite generic „ierburi chinezeşti“)
* Substanţe toxice provenite din metabolismul normal al celulelor organismului
* Substanţe toxice provenite din metabolismul organismului suprasolicitat fizic (efortul fizic excesiv poate creşte transaminazele)
* Substanţe toxice provenite din metabolismul anormal al organismului (dereglările metabolice din organism pot influenţa funcţia ficatului)
* Substanţe toxice provenite din reacţia organismului la diferiţi agenţi agresivi (microbi, substanţe alergice, medicamente, alcool, substanţe toxice profesionale, ceaiuri diverse)
* Tratamente „naturiste“ diverse - se estimează că circa 98% din „tratamentele naturiste“ sunt hepatotoxice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.