„Trecerea de pietoni e moarte sigură“! Pasarelele sunt soluția în traficul din Valea Lupului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Miting lângă drumul european de la Valea Lupului

„Trecerea de pietoni e moarte sigură“! Pasarelele sunt soluția în traficul din Valea Lupului

GALERIE
protest valea lupului (1)protest valea lupului (2)protest valea lupului (3)protest valea lupului (4)protest valea lupului (5)
 • protest valea lupului (1)
 • protest valea lupului (2)
 • protest valea lupului (3)
 • protest valea lupului (4)
 • protest valea lupului (5)
- +

Zeci de localnici au cerut montarea de pasarele pietonale în locul zebrelor.

Locuitorii din Valea Lupului au ieşit din nou în stradă în încercarea de a sensibiliza autorităţile să construiască pasarele peste drumul european. Zeci de persoane s-au adunat în faţa Popasului Păcurari pentru a-şi arăta nemulţumirea. Oamenii au spus că singura soluţie pentru siguranţa pietonilor constă în amenajarea de pasarele. În acelaşi timp, ei au subliniat că trecerile de pietoni amenajate provoacă ambuteiaje în trafic, în timp ce locuitorii din zonă traversează drumul european în condiţii de nesiguranţă.

„Trecerea de pietoni e moarte sigură! În străinătate, altfel se procedează la drumuri cu o afluenţă atât de mare de trafic“, a spus un protestatar.

Fluxul de maşini va creşte semnificativ: zona „explodează“ imobiliar

Situaţia în zona ieşirii din oraş prin Păcurari se va complica şi mai tare în următorii ani în contextul expansiunii imobiliare fără precedent. În timp ce Primăria Iaşi e pe cale să aprobe patru proiecte imobiliare în zona pasajului Canta, la Valea Lupului se dau autorizaţii pe bandă rulantă pentru noi blocuri sau case. Aceste lucruri vor duce la o supraaglomerare a unui trafic care deja se desfăşoară în condiţii dificile.

Aseară, la ora protestului, într-o zi de duminică, se formau cozi de maşini la trecerea de pietoni din zona Popas Păcurari, iar ambulanţele care veneau de pe ambele sensuri de mers îşi făceau cu greu loc printre maşini.

„Dorim pasarele pentru că s-au petrecut foarte multe accidente. Nu suntem siguri că apucăm ziua de mâine dacă traversăm pe trecerile amenajate. Nu ne ascultă nimeni din rândul autorităţilor“, a spus un localnic.

În zona trecerilor de pietoni de pe drumul european se întâmplă frecvent accidente rutiere şi nu puţine au fost cele care s-au soldat cu victime omeneşti. Joia trecută, o asistentă de la Spitalul „Sf. Spiridon“ a decedat, după ce a fost izbită în plin de un autoturism pe una dintre trecerile de pietoni de pe drumul european.

„Singurul lucru pe care mi-l doresc este o pasarelă. Trecerea de pietoni tot moarte e, moarte sigură. Conduc din 1972, mai mare catastrofă ca în Valea Lupului nu am văzut. Am bătut toată Europa, altfel se procedează. Treceri de pietoni, da, dar nu la o afluenţă de trafic atât de mare, cel mai bun lucru este o pasarelă pe care poate urca şi cel tânăr, şi cel bătrân“, a comentat un protestatar.

Alţi locuitori din Valea Lupului prezenţi la manifestaţie au subliniat că trecerile de pietoni amenajate sunt şi în defavoarea şoferilor.

„Vrem ca autorităţile să construiască aceste pasarele necesare pentru locuitorii din Valea Lupului. Ele sunt imperios necesare, trecerile de pietoni nu sunt o soluţie astăzi pentru că traficul se aglomerează, iar pasaralele constituie singura soluţie în momentul de faţă“, a precizat unul dintre ei.

Locuitorii din Valea Lupului au mai ieşit în stradă şi în vara acestui an, când în dreptul Popasului Păcurari nu exista o trecere de pietoni, deşi vizavi de restaurant este amenajată o staţie de autobuz. Încă de atunci, protestatarii au solicitat pasarele, dar autorităţile au ales soluţia uşoară: amenajarea unei treceri de pietoni, în condiţiile în care această facilitate trebuia să fie realizată încă de acum câţiva ani.

În bugetele pe anii precedenţi (2015 şi 2016), Primăria Iaşi a prins finanţare pentru realizarea unei treceri, dar banii nu au fost cheltuiţi. După numeroase accidente în zonă şi la presiunea locuitorilor, municipalitatea a amenajat în această toamnă o trecere de pietoni, lucrările fiind finalizate zilele trecute.

În paralel, Primăria Valea Lupului a încercat să obţină finanţare pentru construirea a patru pasarele în zonele Culianu, la Troiţă (zona str. Lacului), 1 Decembrie şi Antibiotice. Proiectul avea o valoare de numai 2,7 milioane lei, dar a fost respins şi nu a obţinut finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Până când autorităţile locale şi centrale nu vor înţelege că trebuie să facă eforturi mai mari în găsirea de soluţii, locuitorii din Valea Lupului vor traversa drumul european în condiţii de nesiguranţă, în timp ce blocajele rutiere din zonă au devenit deja o obişnuinţă la principala intrare în oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.