Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A treia economie a lumii se deschide pentru străini. Cel mai acut deficit de forță de muncă din lume

GALERIE
japonia
  • japonia
- +

Agenţia niponă pentru imigraţie a anunţat deschiderea sectoarelor de afaceri străinilor, care vor putea lucra după ce termină facultatea sau îşi finalizează studiile postuniversitare în Japonia.

Decizia face parte dintre măsurile pe care Japonia le ia pe fondul deficitului de personal cu care se confruntă statul asiatic, transmite Kyodo, preluată de Agerpres.

Conform unei notificări revizuite a Ministerului Justiţiei, care a intrat în vigoare pe data de 30 mai, absolvenţii de facultate străini vor putea lucra în restaurante, magazine şi fabrici, având înscris pe statutul lor de rezidenţă: "Activităţi desemnate".

Până acum, aceşti absolvenţi aveau nevoie de o viză specială şi nu puteau lucra în sectorul serviciilor sau în fabrici.

Agenţia a precizat că noul statut revizuit "Activităţi desemnate" va fi emis cu condiţia ca studenţii sau absolvenţii să cunoască limba japoneză, să lucreze cu normă întreagă, iar salariile lor să fie egale sau mai mari decât cele ale cetăţenilor niponi.

Din cauza deficitului de forţă de muncă, provocat de îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi scăderea numărului de naşteri, Japonia îşi sporeşte eforturile de a aduce mai mulţi angajaţi din străinătate.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia, iar decizia autorităţilor constituie o schimbare majoră şi totodată controversată, consideră analiştii.

Anul trecut, Guvernul japonez a aprobat un plan ce prevede extinderea primirii de lucrători străini pentru umplerea parţială a deficitului de forţă de muncă, ce afectează deja grav unele sectoare şi riscă să cuprindă şi altele, din cauza îmbătrânirii populaţiei ţării.

Agricultura, comerţul cu amănuntul, construcţiile, îngrijirea persoanelor vârstnice sau copiilor duc lipsă de forţă de muncă, japonezii fiind reticenţi să se angajeze din cauza condiţiilor dificile de lucru şi a salariilor neatractive.

Mediul de afaceri, de care premierul Shinzo Abe este apropiat, pledează de mai mult timp pentru deschiderea porţilor pentru forţa de muncă străină, dar guvernul trebuie să manevreze cu prudenţă pentru a nu provoca nemulţumirea naţionaliştilor, care sunt şi principalul sprijin popular al Partidului Liberal-Democrat (PLD), aflat la guvernare.

Cel mai grav deficit de angajați din ultimii 40 de ani

Companiile japoneze caută intens muncitori în întreaga ţară şi oferă contracte atractive, pe perioadă nedeterminată, în încercarea de a depăşi cel mai grav deficit de forţă de muncă din ultimii 40 de ani.

Potrivit Financial Times, companii dintr-o serie de sectoare economice, de la industria auto la sectorul asistenţei acordate vârstinicilor, au avertizat că lipsa de personal începe să le afecteze activităţile.

”Întârzierea proiectelor de construcţii devine o problemă cronică”, a afirmat Motohiro Nagashima, preşedintele Toli Corporation, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de acoperire pentru pardoseli din Japonia.

La anunţarea rezultatelor din primul semestru, el a spus că vânzările companiei au scăzut cu 1%, în locul unei creşteri anticipate de 2%, din cauza deficitului extins de muncitori în sectorul construcţiilor, care întârzie proiectele de construcţie a birourilor şi spaţiilor comerciale din zona Tokyo.

Companiile încearcă să acopere acest deficit cu ajutorul unor contracte generoase, pe perioadă nedeterminată, care oferă siguranţa locului de muncă şi beneficii pentru pensie. Această politică a pus capăt tendinţei din ultimii zeci de ani, prin care companiile ofereau contracte part-time sau pe bază de proiecte.

Karoshi sau moartea de prea multă muncă

Nesiguranța locului de muncă a dus la situații extreme în Japonia, în ultimii ani. Dacă țările occidentale pot cu dificultate să înțeleagă un astfel de devotament față de muncă, salaritii din Japonia acceptă să muncească mai mult, în contrapartidă cu protejarea locului lor de muncă. Iar orele suplimentare efectuate de angajați ajunge la cifre alarmante.

De aceea, statul japonez plănuiește pentru prima dată în istoria lui să limiteze numărul de ore suplimentare efectuate de angajați la 100 de ore pe lună.

În prezent, durata legală de muncă este de 40 de ore pe săptămână, completată de un plafon teoretic de 45 de ore suplimentare pe lunî, care dispare însă în neant atunci când există un acord între angajați și companii.

Obsesia pentru muncă a japonezilor a devenit o preocupare constantă pentru autorități în ultimii ani, ca urmare a unui număr considerabil de decese și sinucideri puse pe seama suprasolicitării la locul de muncă sau a depresiei.

Unul dintre aceste cazuri a atras atenția în 2015, de Crăciun, când Matsuri Takahashi, de 24 de ani, s-a sinucis pe 25 decembrie, după ce lucrase mai bine de 100 de ore peste program, în acea lună. Moartea ei se adaugă celor peste 2.100 de decese cauzate de sinucideri sau de suprasolicitare la locul de munca.

In Japonia, morțile din suprasolicitare la serviciu sunt atât de dese încât pentru ele s-a definit chiar un cuvânt: “karoshi”. Primul asemenea caz a fost raportat în 1969, când un bărbat de 29 de ani, căsătorit, a murit în departamentul de curierat al celui mai mare ziar national.

În traducere liberă, karoshi înseamnă chiar "moarte de la prea multă muncă". Cele mai dese cauze pentru karoshi sunt atacul de cord și atacul cerebral. Din 1987, Ministerul Muncii a început să publice statistici legate de Karoshi pentru a atrage atenția publică asupra acestui fenomen.

Un raport dat publicității de autoritățile de la Tokyo relevă faptul că un angajat din Japonia lucrează, în medie, 80 de ore pe luna peste program. 46% din angajații marilor corporații japoneze se tem că vor muri din această cauza.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri