A treia iarnă din ultima jumătate de secol în care în regiunile joase temperaturile au fost pozitive
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A treia iarnă din ultima jumătate de secol în care în regiunile joase temperaturile au fost pozitive

GALERIE
iarna calda
  • iarna calda
- +

Conf. dr. Lucian Sfîcă de la Universitatea “Al. I. Cuza” explică pe contul de Facebook-Meteo Moldova cum s-au schimbat condiţiile climatice în ultima jumătate de secol şi spre ce ne îndreptăm în viitor. 

“Deşi surprize majore pot să apară, cu o oarecare certitudine putem spune că ne îndreptăm spre a treia iarnă din ultima jumătate de secol în care în regiunile joase din România temperaturile medii ale lunilor de iarnă vor rămâne pozitive. S-a mai întâmplat asta în 1989-1990 şi 2006-2007. Un indicator important al schimbării climatice din ultimele decenii. Spre ce duc însă aceste schimbări climatice? Temperaturi pozitive în anotimpul de iarnă ne duc cu gândul la condiţii subtropicale şi auzim frecvent vorbindu-se despre faptul că vom avea un climat subtropical. Fără doar şi poate, o percepţie îngustă asupra schimbării climatice.

Vremea din următoarele 24 de ore din România are darul de a vorbi şi despre nuanţa calitativă a schimbării climatice. Iată, chiar dacă traversăm o iarnă foarte caldă, fenomene meteorologice de iarnă tipice zonei temperate de odinioară nu vor lipsi. Căderi de zăpadă, intensificări ale vântului, vânt, posibil polei în regiuni joase. Aceste elemente nu fac parte evident din paleta fenomenelor de iarnă din zona subtropicală în regiunile joase, dar ele vor rămâne posibile în viitor în regiunea noastră şi în cele mai calde scenarii climatice.

Aşadar, schimbările climatice ne vor aduce nuanţe climatice pe care nu le regăsim fidel în nici o zonă climatică de pe glob în prezent. În ipoteza schimbărilor climatice fiecare regiune va avea un climat sensibil/radical diferit faţă de cel pe care îl are în prezent, dar totodată diferit şi de orice climat din prezent de pe glob. Pur şi simpu, climatul temperat din prezent în regiunea noastră va fi altfel, cu siguranţă mai cald, dar în nici un caz acea struţo-cămila climatică din viitor nu va putea fi definită ca fiind climat subtropical”, scrie pe contul de Facebook-Meteo Moldova, conf. dr. Lucian Sfîcă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.