
Primăria Iași a înregistrat un nou eșec în încercarea de a finaliza un proiect european de mică anvergură. Început în urmă cu mai bine de 4 ani, municipalitatea întâmpină în continuare probleme în amenajarea a cinci parcuri în cartiere: licitația pentru lucrările rămase de executat a fost anulată pentru a treia oară în șase luni.
Procedura este împărțită în două loturi, iar valoarea cumulată a celor două contracte ajunge la 3,1 milioane lei, respectiv: 2 milioane lei pentru lucrări de arhitectura peisagistică și 1,1 milioane lei pentru reabilitarea unor căi de acces către parcuri. Cel mai probabil, municipalitatea va relansa licitația.
Contractul (inițial) de lucrări a ajuns la final încă din decembrie 2022, dar municipalitatea a avut nevoie de un an să stabilească cu exactitate lucrările rămase de executat întrucât constructorul desemnat iniţial (încă din luna iunie 2020) nu a dus proiectul la bun sfârşit. Odată stabilit restul de executat, Primăria a organizat în trei rânduri o licitație dar, de fiecare dată, procedura a fost anulată din lipsă de ofertanți.
Investiția este una de mică amploare şi presupune amenajarea a 11.000 mp de spaţii verzi şi a circa 16.000 mp de carosabil. La momentul finalizării contractului iniţial de lucrări, proiectul avea un grad fizic în execuţie de 55%. Firmele interesate să participe la licitaţie trebuie să depună oferte cel târziu pe 22 decembrie. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 8,6 milioane lei, iar devizul actualizat recent arată un necesar de finanţare de 10,2 milioane lei (inclusiv TVA), contribuţia totală a Primăriei (cofinanţare şi cheltuieli neeligibile) ajunge la 2,1 milioane lei, diferenţa fiind asigurată din fonduri europene.
Noile spaţii verzi vor fi înfiinţate prin reconversia unor terenuri degradate din zonele aleea Prof. I. Simionescu 16A (2.664 mp), strada Bradului 17A (4.250 mp), strada Egalităţii 27A (2.519 mp), strada Butnari 13A (1.673 mp) şi strada Romană 37B (1.635 mp).
Contractul de finanţare europeană a fost semnat în februarie 2020 şi, în mod normal, trebuia încheiat în 2022, dar lucrările ar urma să fie finalizate abia pe parcursul anului 2025, dacă Primăria va reuși să identifice un constructor. Odată ce vor fi semnte contractele în urma licitaţiei, firmele câştigătoare vor avea la dispoziţie 6 luni pentru executarea lucrărilor.
Publicitate și alte recomandări video