anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

„Tuturor le recomand să aibă grijă de corpul și sănătatea lor” (P)

GALERIE
articol-site_gavrilas
  • articol-site_gavrilas
- +

Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia, atrage atenția asupra importanței prevenției afecțiunilor cardiovasculare, a diagnosticării și tratării acestora.

Care sunt factorii de risc cei mai importanți în dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare?

Factorii de risc cardiovascular sunt de două categorii: nemodificabili și modificabili. Primii sunt reprezentați de vârstă, sex, rasă și istoricul familial de afecțiuni ale inimii.

Factorii de risc modificabili sunt cei pe care noi îi putem influența: controlul tensiunii arteriale, menținerea în limite normale a valorilor colesterolului și trigliceridelor, controlul optim al diabetului zaharat, oprirea fumatului. Este important să controlăm stresul, acesta poate afecta inima în diverse moduri, cum ar fi: creșterea tensiunii arteriale; excesul de fumat, abuzul de alcool, mâncatul excesiv, uneori stresul intens poate induce direct un atac de cord. La acesta din urmă se adaugă lipsa unui program insuficient de somn sau apneea de somn.

Cine este predispus să sufere un infarct de miocard?

În primul rând bărbații cu vârsta peste 45 de ani, care asociază unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular menționați mai sus, dar și femeile peste 55 de ani. Riscul crește cu cât înaintăm în vârstă, maxim fiind în jurul vârstei de 70 de ani, după care tinde să scadă ușor. Dar infarctul de miocard poate să apară și la pacienții cu vârsta de 40 de ani sau chiar mai tineri. De obicei, debutul este în plină sănătate aparentă. De cele mai multe ori, pacientul este surprins de apariția durerii în piept, nu realizează că aceasta poate însemna debutul unei afecțiuni grave, amenințătoare de viață și amână astfel să se prezinte la medic. Se pierde un timp prețios pentru inițierea cât mai precoce a tratamentului.

Care sunt simptomele după care putem recunoaște infarctul de miocard?

Durerea în piept este manifestarea clasică, ce anunță debutul. Este situată în spatele sternului, iradiază la baza gâtului, în brațe sau în spate, este deosebit de intensă (strânge pieptul ca într-o menghină), durează de la 30 minute până la câteva ore. Durerea se însoțește de transpirații, anxietate, greață (uneori vărsătură), dificultate la respirat, alteori palpitații sau sincopă. Moartea subită poate surveni la debutul unui infarct, de regulă din cauza unei tulburări majore de ritm. Atunci când apar aceste simptome sau simptome asemănătoare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Orice amânare poate fi fatală.

Ce recomandați pacienților?

Să aibă grijă de corpul și sănătatea lor învățând câteva lucruri simple, dar deosebit de valoroase: să facă exercițiu fizic zilnic, să adopte o dietă sănătoasă, să nu fumeze sau să oprească fumatul, să controleze stresul și să aibă un program de somn adecvat, să adopte o stare emoțională pozitivă, să nu consume alcool (deloc până la vârsta de 21 de ani și cu moderație ulterior). Dacă au în familie rude apropiate cu afecțiuni ale inimii sau simptome sugestive pentru acestea, să programeze o vizită la medicul cardiolog.

www.arcadiacardio.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri