Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

«Un înger pentru Matei». Copilaşul care a primit ficat de la mamă se reface acum în Belgia

GALERIE
matei 11matei dupa operatie3
  • matei 11
  • matei dupa operatie3
- +

„Operaţia a fost una reuşită, acum ne recuperăm amândoi, eu sunt bine, au trecut şi durerile şi am fost externată“, arată mama.

Matei, copilul în vârstă de doar câteva luni care are nevoie de un transplant de ficat pentru a putea trăi, a trecut de curând prin intervenţia care îi va permite de acum să aibă o viaţă normală. Inter­venţia a fost făcută pe data de 16 mai la Clinica Universitară Saint-Luc din Bru­xelles, iar în momentul de faţă, băieţelul este în perioada de recuperare după operaţie, medicii de acolo sus­ţinând că se reface foarte bine comparativ cu alţi copii.

Copilul a fost salvat chiar de ma­ma sa, care a putut să îi do­neze o bucată din ficatul său.

„Operaţia a fost una reuşită, acum ne recuperăm amândoi, eu sunt bine, au trecut şi durerile şi am fost externată. Matei mai stă în spital, de câteva zile are temperatură şi trebuie să se vadă de ce, dacă este vorba despre o infecţie sau nu. Doctorii sunt mulţu­miţi că se recuperează foarte bine, chiar mai bine decât alţi copii şi ecografiile şi analizele de sânge sunt foarte bune. Nu sunt complicaţii, sperăm să nu mai fie nici de acum încolo“, a povestit Ramo­na Andronic, mama băieţelului.

Matei a fost diagnosticat cu atrezie biliară, o boală extrem de rară a ficatului, întâlnită la un nou-născut din 15.000, însă din cauză că a fost diagnosticat tardiv, singura lui şansă pentru a trăi a fost transplantul. Din păcate, acest tip de intervenţie este posibil în România, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, însă doar în cazul copiilor cu vârsta de minimum un an care cântăresc 10 kilograme, el având la acel moment 6,7 kilograme.

Despre cazul său, Ziarul de Iaşi a publicat mai multe articole, primul dintre acestea apărut în ediţia din data de 12 martie, cu titlul „Situaţie limită: O mamă îşi poate salva copilul, dar nu are cine să facă transplantul“.

Deşi cazul reprezenta o urgenţă şi avea nevoie de intervenţie cât mai repede posibil, do­sarul său nu fusese aprobat şi din aceas­tă cauză nu putea pleca în străinătate. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au pregătit încă din luna februa­rie toate actele necesare, aceştia fiind cei care au luat legătura cu două clinici din Europa care fac acest tip de transplant, însă ceea ce lipsea era o singură aprobare.

Costul transplantului se ridică în total la 115.000 de euro, bani care însă nu vor reprezenta o cheltuială din partea părinţilor, fiind decontaţi prin Ministerul Sănătăţii. În următoarele luni, mama va mai rămâne cu Matei în Belgia pentru controale şi pentru supra­veghere, fiind cazaţi la o casă de oaspeţi din zonă.

„Aş vrea să mulţumesc tutu­ror celor care au fost alături de noi, în special doamnei doctor Camelia Ivă­nes­cu, a fost ca un înger pentru Matei, fără ajutorul dumneaei nu reuşeam să facem nimic, de asemenea doamnei profesor Ingrith Miron care s-a implicat în rezolvarea acestui caz, dar şi doamnei deputat Tamara Ciofu care ne-a ajutat să plecăm mai repede în străinătate. Va trebui să mai venim aici la patru luni după transplant, va trebui ca din trei în trei luni să facem o ana­liză la sânge, o dată pe an se va face şi biopsie, însă important este că ce a fost mai greu a trecut“, a completat mama copilului.

Afecţiunea cu care Matei a fost diagnosticat a fost observată încă din prima lună de zile de mama lui care a văzut că ochii şi pielea au culoarea galbenă, aşa că a mers la medicul de familie care i-a spus că e ceva normal, care va trece cu un tratament. De atunci şi până a fost diagnosticat şi pregătit pentru transplant, cei doi au stat mai mult prin spitale decât acasă.

„Recu­perarea în urma transplantului va fi totală, va rămâne cu o imunosupresie pe viaţă, dar care scade treptat. Efectiv eşti ca un Dumnezeu în faţa copilului când faci transplantul, îi dai o viaţă nouă“, a explicat dr. Camelia Ivănescu, medic specialist pediatru, medicul curant al copilului. La Spitalul de Copii au existat foarte puţine astfel de cazuri diagnosticate în ultimii 40 de ani, ma­ximum 20, majoritatea la copii cu vârste mai mari decât cea a lui Matei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri