A venit, a venit toamna...
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

A venit, a venit toamna...

GALERIE
Patratel MARTI, 1 septembrie 2020 - 2
  • Patratel MARTI, 1 septembrie 2020 - 2
- +

* A venit şi toamna, după calendar, că încă e ca vara şi va mai fi, spre bucuria celor care n-au apucat concediu până acum şi care vor să beneficieze de "Litoralul pentru Toţi", început azi. Chiar dacă se va mai răci şi va ploua, cei aflaţi la mare se vor simţi minunat după ce se vor unge cu mult nămol, care apără de frig şi vânt - plus că, de la putoare, se va respecta şi distanţarea socială!

* Toamna este, după cum ştiu toţi şcolarii siliţi să scrie compuneri, sezonul recoltelor bogate şi al cămărilor pline; totuşi, se pare că în ultima perioadă agricultorii muncesc mai puţin decât importatorii şi de-aia au timp să stea pe Facebook şi să comenteze despre coronaviruşi, antene 5G, Bill Gates, microcipuri, Soros etc.

* Toamna mai este şi, după cum au uitat toţi şcolarii de mai sus, anotimpul în care se redeschid şcolile. În acest an, şcolarii şi meşterii aşteaptă cu nerăbdare veşti, să afle pe ce culoare merg unităţile de învăţământ, care seamănă cu semafoarele. Meşterii ar prefera verde, chiar galben, să mai scoată ciubucuri din materialele ciupite de la renovarea şcolilor, în timp ce elevii ar alege roşul, să înveţe on-line, că nicăieri nu e mai bine ca acasă. A venit toamna; vom mai scrie despre ea, că de-abia a început!

* Că tot am pomenit despre şcoli: ţara n-are nevoie doar de absolvenţi de liceu şi de facultate, ci şi de meseriaşi; iată de ce primăria din Machitori a organizat un concurs pentru ocuparea posturilor de gropar şi hingher! Candidaţii la titlul de gropar comunal au susţinut întâi probele practice de săpat în soluri diverse, de fugit cu năsălia şi de rezistenţă la consumul vinului de pomană pe caniculă; cei mai buni au trecut apoi la examenul scris: 1) Comentaţi zicala "Cine sapă groapa altuia cade singur în ea", 2) Caracterizaţi personajele din romanul "Groapa" şi 3) Găina G este aruncată peste groapă, după datină, cu viteza v, sub unghiul alfa; calculaţi distanţa la care ajunge, în absenţa frecărilor. Doi candidaţi au fost eliminaţi fiindcă au copiat la proba practică.

* Şi examenul de hingher a început cu probele de aptitudini (ademenire cu parizer, prinderea cu arcanul, alergare 100 de metri garduri cu dulăul pe urme) şi a continuat cu proba scrisă: 1) Caracterizaţi comportarea căţeluşului cu părul creţ prins cu raţa în gură, 2) "Din bucata mea de pâine am hrănit un om şi-un câine": explicaţi de ce nu se recomandă carbohidraţii în alimentaţia animalelor şi 3) Câinele Bubico se scapă de la înălţimea h pe geamul unui tren care se deplasează rectiliniu uniform cu viteza v; după ce distanţă "x" Bubico va atinge solul?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.