anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

”Viziune dogmatică, egocentrică şi etnocentrică”

GALERIE
cavani
 • cavani
- +

 

Fotbaliştii uruguayeni sunt revoltaţi de atitudinea Federaţiei engleze în cazul lui Edinson Cavani şi cer anularea unei sancţiuni considerată absurdă

Sindicatul fotbaliştilor uruguayeni (AFU) a cerut luni Federaţiei engleze de fotbal (FA) să anuleze suspendarea de trei meciuri pe care a dictat-o împotriva lui Edinson Cavani, jucătorul lui Manchester United, sindicatul afirmând că sancţiunea arată viziunea etnocentrică a FA. Ca răspuns la un mesaj de felicitări ce i-a fost adresat de un prieten după ce a marcat două goluri în victoria reuşită de Manchester United la Southampton (3-2) pe 29 noiembrie, Cavani a scris pe Instagram „Gracias, negrito” („mulţumesc, negrişorule”). După ce a şters mesajul, Cavani şi-a cerut scuze, iar United l-a apărat, explicând că atacantul a folosit cu intenţii prietenoase acel cuvânt, ce are o conotaţie diferită în America de Sud.

Aceste explicaţii nu au fost suficiente pentru ca jucătorul să evite o suspendare, o amendă de 100.000 de lire sterline şi obligaţia de a urma un curs de conştientizare.AFU a criticat însă FA, afirmând că aceasta „a comis un act discriminatoriu împotriva culturii şi a felului de viaţă al uruguayenilor”. Comunicatul a fost distribuit pe Twitter de căpitanul naţionalei Uruguayului, Diego Godin.

Sindicatul jucătorilor uruguayeni susţine că atacantul de la United „nu a comis niciodată vreo faptă ce ar putea fi interpretată ca rasistă”, iar comentariul ce i-a atras suspendarea este „o expresie obişnuită” în această ţară sud-americană „pentru a face referire cu afecţiune la cineva drag, la un prieten apropiat”. „Sancţiunea arată o viziune părtinitoare, dogmatică şi egocentrică, ce nu admite decât lectura pe care vrea să o impună plecând de la interpretarea sa subiectivă, părtinitoare şi exclusivă, oricât ar fi ea de falsă”, a afirmat sindicatul.

AFU a cerut Federaţiei engleze „să anuleze imediat sancţiunea împotriva lui Edinson Cavani şi să-i restabilească imediat buna reputaţie şi onoarea”. Săptămâna trecută, Academia uruguayană de Litere a acuzat Federaţia engleză de fotbal de „ignoranţă” în cazul lui Cavani. Academia uruguayană de Litere consideră că FA „a comis o nedreptate gravă faţă de sportivul uruguayan şi-a arătat ignoranţa pronunţându-se cu privire la folosirea limbii spaniole, fără să ţină cont de complexitate şi de context”.FA nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a face un comentariu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.