„Vor fi valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete“. Moment deosebit la Iaşi: slujbă unică în ultimii 30 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

„Vor fi valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete“. Moment deosebit la Iaşi: slujbă unică în ultimii 30 de ani

GALERIE
Hirotonie Iasi, Foto Oana Nechifor (1)
  • Hirotonie Iasi, Foto Oana Nechifor (1)
- +

Eveniment istoric la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul a fost hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Este primul astfel de eveniment din ultimii 30 de ani de la Iaşi, când PS Calinic Botoşăneanul a devenit (în martie 1991) mâna dreaptă a mitropolitului de atunci – IPS Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Române.

PS Nichifor Botoşăneanul a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în urma şedinţei din data de 25 februarie, iar postul pe care-l ocupă el a rămas liber după ce PS Calinic Botoşăneanul a fost întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în locul lui IPS Pimen care a murit în urma infecţiei de COVID-19.

Slujba de hirotonire a avut practic două componente liturgice importante, prima dintre ele fiind celebrată sâmbătă, 6 martie. Atunci a fost o slujbă de ipopsifiere la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după slujba Vecerniei, şi a simbolizat o adevărată unire a bisericilor ortodoxe române. Au slujit la Iaşi IPS Teofan, arhiepiscopul Iaşilor, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, PS Antonie, episcop de Bălţi, PS Veniamin, episcopal Basarabiei de Sud, PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

A doua zi, duminică, 7 septembrie, a avut loc slujba de hirotonire propriu-zisă, oficiată de toţi ierarhii din Moldova, membri ai Sfântului Sinod al BOR. Pe lângă cei care au slujit cu o zi înainte, la Iaşi au mai venit şi IPS Petru, arhiepiscopul Chişinăului, IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi PS Ignatie, episcopul Huşilor. În ciuda unor discuţii care spuneau că era aşteptată şi prezenţa patriarhului Daniel, acesta nu a mai făcut deplasarea până la Iaşi.

„Vor fi valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete“

IPS Teofan a avut un mesaj încurajator la adresa lui PS Nichifor Botoşăneanul, dar l-a avertizat şi asupra faptului că va fi greu; deşi este o funcţie cu multe bucurii, vor fi prezente şi „valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete”.

„Nu vă va fi uşor. Greutăţile cu care ne confruntăm noi, arhiereii de faţă, de mulţi ani, vor fi prezente şi în crucea vieţii Preasfinţiei Voastre. Da, veţi avea parte de multe bucurii în slujirea arhierească. În acelaşi timp, vor veni şi asupra Preasfinţiei Voastre valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete. Din sfântul altar şi din liniştea chiliei, veţi coborî din nou în cetate. Nu veţi coborî singur, ci împreună cu Dumnezeu cu care v-aţi aflat în intimitatea altarului şi a chiliei. În slujirea de arhiereu, veţi fi pus adesea în faţa unor decizii grele. Veţi simţi atunci ce înseamnă a fi răstignit”, a spus IPS Teofan în cuvântarea sa.

Luând cuvântul în timpul slujbei, PS Nichifor a povestit celor adunaţi care a fost traseul său în slujirea bisericească. El şi-a început viaţa monahală odată cu intrarea în Schitul „Naşterea Sfântului Iona Botezătorul” din munţii Sihlei, în 1993. Acesta a trecut la Mănăstirea Trei Ierarhi în 1996, slujind timp de 25 de ani în locul pe care-l numeşte „veche vatră de cultură şi monument unic datorită frumoasei broderii exterioare”.

În ultimii 13 ani, acesta a fost stareţul mănăstirii şi exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. „Vieţuirea într-o mănăstire din mijlocul oraşului o consider o lucrare a proniei dumnezeieşti, spre lucrarea de taină a călăuzirii şi mângâierii sufletelor credincioşilor ce caută în mulţimea de uşi din cetate poarta deschisă a bisericii şi mai ales poarta deschisă a inimii duhovnicului. Voi lucra împreună cu IPS Teofan, cu preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii din arhiepiscopia noastră, cu autorităţile de stat şi mediul academic din eparhie pentru binele comun al tuturor“, a spus PS Nichifor în discursul său.

În cadrul ceremoniei de întronizare de la finalul sfintei Liturghii, IPS Ioachim, episcop al Romanului şi Bacăului, a citit actul patriarhal de confirmare a alegerii de către Sfântul Sinod, semnat de PF Daniel.

La slujbă au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi monahi şi credincioşi. Cei care nu au avut posibilitatea de a asista din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, unde a fost un număr limitat de locuri, au putut urmări desfăşurarea evenimentelor pe trei ecrane de mari dimensiuni instalate în curtea Ansamblului Mitro­politan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.