anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

A13 merge mai departe. A8 aşteaptă la rând. Unde s-a împotmolit?

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Astăzi va fi anunţat câştigătorul licitaţiei organizate pentru studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Bacău-Braşov. Pe Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş, se actualizează SF pe traseul montan. De la Tg. Neamţ la Ungheni, toate segmentele sunt îngheţate.

 

Ieri a fost termenul limită pentru deliberarea între cele trei oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru autostrada Bacău-Braşov. Lansată anul trecut pe 21 mai, procedura a atras oferte din partea a trei asocieri de firme conduse de TPF Inginerie SRL Bucureşti, Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA Madrid, respectiv Search Corporation SRL, cu sediul de asemenea în Bucureşti.

Preşedintele PSD Bacău, Dragoş Benea, a anunţat ieri că ministrul interimar şi propus al Transporturilor, Lucian Bode, a afirmat la audierile din Parlament că joi (astăzi) va fi anunţată oferta câştigătoare pentru realizarea celor două seturi de documente pentru autostrada A13 Bacău-Braşov. Surse anonime citate de publicaţia economica.net afirmă că asocierea condusă de Search Corporation este câştigătoarea cursei. „Mulţi vorbesc, puţini fac. Iar faptele sunt cele care fac diferenţa. După centură şi aeroport, PSD Bacău păşeşte cu hotărâre pe drumul proiectului politic A13 Bacău-Braşov“, scrie Dragoş Benea pe pagina sa de Facebook. Comentariile atrase se împart în două: laudative şi sceptice, privind durata de execuţie.

Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 35,27 milioane de lei, ceva mai mic decât cel estimat pentru actualizarea SF-ului pe tronsonul Tg. Mureş-Tg. Neamţ (35,6 milioane). Acest din urmă tronson este ceva mai lung decât toată autostrada A13, iar contractul pentru actualizarea studiului a fost adjudecat în mai puţin de trei luni şi jumătate. Câştigătoare este societatea spaniolă înscrisă şi în cursa pentru A13, care a licitat la jumătate din preţul de start, respectiv 17,58 de milioane de lei. Termenul de execuţie pentru sectorul montan al A8 este de 14 luni, respectiv până în ianuarie 2021, în vreme ce SF-ul şi proiectarea pentru Braşov-Bacău au o durată prevăzută de 30 de luni. Pentru ambele SF-uri, finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

De la Tg. Neamţ spre Prut, doar segmentul Iaşi-Ungheni se află în procedură de licitaţie pentru completarea/ revizuirea SF şi elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor. Anunţarea unui câştigător este planificată în acest caz pentru luna viitoare. Pentru cei 17 km, durata prevăzută de contract este de 19 luni. (Radu MESNITA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.