Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Abandon

Capacitatea de proiecţie a puterii preşedintelui a scăzut dramatic.

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Şi democraţia e clădită pe emoţii. Nu există doar populişti exaltaţi, dictatori mânioşi şi sadici care manipulează şi terorizează mulţimile, ci şi democraţi curajoşi ce însufleţesc naţiunile. Preşedintele Klaus Iohannis nu se plasează în vreo categorie. Cel mai dramatic act al mandatului său - revocarea şefei DNA, Codruţa Kovesi - l-a tratat ca pe un anunţ al plecării trenului de pe peronul unei halte CFR.

Funcţionari de ambasade au reuşit să transmită, chiar şi prin nişte stereotipice fraze diplomatice, infinit mai multe despre semnificaţia neagră a acestei decapitări. Omul se limitează la fişa postului, bifând tehnic sarcinile zilei, întorcând legile la CCR, dar nu (mai) inspiră nimic. În faţa gravităţii situaţiei, în calea acestui asalt total asupra statului care nu se mai încheie, nu te rezumi să comunici Occidentului că rămâi un actor predictibil, respectând deciziile CCR, ci trebuie să te asiguri că transmiţi mesaje de solidarizare adecvate pe frontul intern. Mai ales că ai iniţiat demersurile pentru un referendum şi te aştepţi la sprijinul popular. Sau nu?

Prin aceste stângăcii inexplicabile, capacitatea de proiecţie a puterii preşedintelui a scăzut dramatic. Pentru mulţi, episodul revocării lui Kovesi este o nouă confirmare că nu poţi pleca la luptă alături de preşedinte. Parcă strigă „Salt înainte!, iar el face stânga-mprejur. Gestul poate fi interpretat cu uşurinţă drept un semi-abandon al mişcării civice de rezistenţă, mai ales că a survenit la câteva zile de scandalul generat de modificările Codului Penal. Era o fază în care se discuta din ce în ce mai serios despre necesitatea unei radicalizări a protestelor, mergând până la acte de insubordonare civică, la grevă generală ori crearea unei largi coaliţii anti-PSD. Se părea că impacul modificărilor Codului Penal a fost suficient de profund încât să se discute despre o coaliţie largă de opoziţie. Personalităţi ale societăţii civile, precum Gabriel Liiceanu (probabil nu de unul singur), şi-au oferit suportul pentru acest proiect. Dar în spatele cui? Unui preşedinte care aruncă prosopul după o repriză?

Pentru că puterea preşedintelui e percepută ca fiind din ce în ce mai slabă, observăm deja mişcarea browniană a dreptei. USR anunţă că renunţă la Iohannis şi mizează pe un candidat propriu la preşedinţie. Mişcarea lui Dacian Cioloş e şi ea aproape convinsă. Liberalii votează codul administrativ şi pensiile speciale pentru aleşii locali, oferind PSD putere totală de control în teritoriu la următoarele alegeri locale, generale şi prezidenţiale. Toate sunt piedici semnificative împotriva coagulării unei largi coaliţii anti-PSD, singura se poate impune în faţa PSD în alegerile locale într-un singur tur.

Să mai punem la socoteală şi că preşedintele a furnizat procurorilor un mesaj devastator. Ei cui au rămas? Odată cu revocarea lui Kovesi, Iohannis nu şi-a bătut capul măcar să lămurească, împreună cu CCR, poziţia exactă pe viitor. În „subordinea“ ministerului politic sau libertate de anchetă? Însuşi procurorul general recunoaşte existenţa unui „moment delicat“. În fond, aceşti oameni sunt acum lăsaţi la dispoziţia hărţuielilor mass-mediei de partid şi a campaniei de fake-newsuri a urmăriţilor penali. Revocarea lui Kovesi a dat semnalul înfrângerii tuturor celor care stau pe baricade. Pe baza unor argumente complet inventate, false şi de rea credinţă, însăilate de ministrul justiţiei, cu complicitatea CCR, cel mai important procuror al ţării a fost revocat. Sistemul judiciar devine unul de risc profesional foarte ridicat, în care doar martirii mai aspiră eventual să candideze la şefia DNA şi să continue dosarele de corupţie.

Nu e de mirare că, în faţa unui jucător previzibil şi neinspirat, inapetent pentru luptă, PSD îndrăzneşte atât de mult şi crede că poate câştiga totul. De fapt, are puţine de făcut în faţa unui prizonier al conferinţelor de presă. Probabil e unic în lume ca un preşedinte ales democratic să nu mai treacă prin studioul unei televiziuni de când a candidat. Revocarea lui Kovesi nu e doar o ratare stilistică, ci una de mandat, iar mulţi susţinători ai dreptei se întreabă, pe bună dreptate, la ce bun un al doilea la fel.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri