anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Abandonul nu se termină la 18 ani! Programe urgente de integrare și suport pentru "orfanii" României... (P)

GALERIE
Marius_Ostaficiuc
 • Marius_Ostaficiuc
- +

Ce se întâmplă cu copiii abandonați după ce aceștia împlinesc 18 ani și părăsesc sistemul de protecție socială a statului? Mii de copii din întreaga țară care au trăit în grija statului întâmpină probleme serioase pentru angajare sau pentru a găsi o locuință. Conform Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copil și Adopții, ultimele date statistice arată că în sistemul de protecție socială sunt peste 47 mii de copii, dintre care peste 17 mii se aflau în grija asistenților maternali, peste 10 mii de copii se află  în centrele rezidențiale publice, iar restul în centrele rezidențiale private.

Legislația din România le permite tinerilor care își continuă studiile să ceară menținerea măsurii de protecție la asistenții maternali care i-au crescut, însă realitatea este cu totul alta. Sistemul de protecție socială din România lasă mult de dorit, iar statul nu are suficiente programe de pregătire a copiilor abandonați pentru viața de după centru. Statul român trebuie să se implice mai mult și să caute să ofere sprijin pentru a-i ajuta pe copii să nu rămână pe străzi. România are nevoie de programe noi, de implicare a autorităților statului pentru ajutorarea celor loviți de soartă.

Articolul 55 din legea 272/2004 ne spune că, după împlinirea vârstei de 18 ani, copiii statului pot cere și li se acordă în continuare protecție specială, dacă își continuă studiile, timp de încă opt ani. De asemenea, încă doi ani pot rămâne în sistemul de protecție și tinerii care se confruntă cu riscul excluziunii sociale. Pe hârtie totul pare pus la punct, însă realitatea este alta, realitatea ne scoate la iveală diverse drame pe care acești copii ai sistemului le întâmpină. Din punctul meu de vedere, statul român trebuie să vină cu programe de studii, cu proiecte educaționale, cu oportunități pentru tinerii din sistem să învețe o meserie de timpuriu. Mai mult, pentru a sprijini sistemul de protecție socială, statul poate încheia parteneriate cu operatori privați, cu firme de profil care au nevoie de forță de muncă și care își pot desfășura activitatea fără probleme. Prin urmare, este absolut necesar ca statul să vină cu programe de parteneriate cu privații pentru tinerii din sistemul social, proiect care trebuie luat în calcul în cel mai scurt timp. Voi continua să militez pentru un astfel de proiect tocmai pentru a-i putea sprijini pe tinerii din sistemul de protecție socială, cei care nu au avut norocul să aibă parte de o familie, dar care vor să aibă o viață normală.

- Marius OSTAFICIUC, deputat PSD de Iași -

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.