anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă

Abandonul școlar, defectul sistemului de învățământ!

GALERIE
FB_IMG_1522680645185
 • FB_IMG_1522680645185
- +

Județul Iași - unul în care riscul abandonului școlar crește de la un an la altul, mai ales în zonele sărace, în comunitățile îndepărtate de centrul urban.

În județ, rata abandonului afectează cu precădere învăţământul gimnazial. Conform ultimelor date, în acest an şcolar, aproape o mie de copii se află sub riscul abandonului școlar (comparativ cu 303, respectiv 0,4%, care au abandonat studiile anul trecut). Iar motivele sunt multe: fie nivelul redus de educaţie al părinţilor, fie provenienţa din familii dezorganizate și defavorizate, fie părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii instituţionalizaţi sau familii de romi. Însă, una dintre cauzele principale o constituie sărăcia: copiii n-au cum să vină la școală, fie pentru că n-au cu ce ajunge, fie pentru că le lipsesc hainele sau rechizitele.

Dacă ne referim strict la județul Iași, comunităţile cu cele mai multe cazuri de abandon sunt Lungani şi Mironeasa, acolo unde, în anul şcolar trecut au fost zeci de tineri care au renunţat la şcoală. Însă, situația e una gravă și în Răducăneni, Ciortești, Șcheia, Popești sau Moțca.

Știu că se încearcă diminuarea fenomenului. Inspectoratul Școlar Județean a implementat deja o serie de măsuri care vizează reducerea numărului de elevi care abandonează școala. Iar printre proiectele puse în aplicare se numără sprijinul financiar ( precum cel al Asociației ProRuralis „Şanse egale pentru elevii din mediul rural”), consilierea elevilor și a părinților, derularea de programe extracurriculare precum concursuri sau activități sportive și artistice.

Dincolo de toate programele, importantă rămâne însă implicarea. Implicarea autorităților, a părinților, din care va rezulta și implicarea copiilor. Se muncește la asta și țin să apreciez tot efortul depus de Inspectoratul Școlar Județean. Dar n-am cum să nu-mi doresc mai mult pentru copiii județului Iași.

Așadar, îmi doresc ca oricine crede că are o soluție salvatoare să vină în sprijinul acestei probleme și să încercăm să punem la punct mai multe proiecte sociale și educaționale, prin care tinerii să fie ajutați și încurajați, iar toată munca să se vadă în cifrele pe care le primim de la un an la altul.


Vasile Cîtea

Deputat PSD

Circumscripția Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X