Abandonul școlar, defectul sistemului de învățământ!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Abandonul școlar, defectul sistemului de învățământ!

GALERIE
FB_IMG_1522680645185
  • FB_IMG_1522680645185
- +

Județul Iași - unul în care riscul abandonului școlar crește de la un an la altul, mai ales în zonele sărace, în comunitățile îndepărtate de centrul urban.

În județ, rata abandonului afectează cu precădere învăţământul gimnazial. Conform ultimelor date, în acest an şcolar, aproape o mie de copii se află sub riscul abandonului școlar (comparativ cu 303, respectiv 0,4%, care au abandonat studiile anul trecut). Iar motivele sunt multe: fie nivelul redus de educaţie al părinţilor, fie provenienţa din familii dezorganizate și defavorizate, fie părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii instituţionalizaţi sau familii de romi. Însă, una dintre cauzele principale o constituie sărăcia: copiii n-au cum să vină la școală, fie pentru că n-au cu ce ajunge, fie pentru că le lipsesc hainele sau rechizitele.

Dacă ne referim strict la județul Iași, comunităţile cu cele mai multe cazuri de abandon sunt Lungani şi Mironeasa, acolo unde, în anul şcolar trecut au fost zeci de tineri care au renunţat la şcoală. Însă, situația e una gravă și în Răducăneni, Ciortești, Șcheia, Popești sau Moțca.

Știu că se încearcă diminuarea fenomenului. Inspectoratul Școlar Județean a implementat deja o serie de măsuri care vizează reducerea numărului de elevi care abandonează școala. Iar printre proiectele puse în aplicare se numără sprijinul financiar ( precum cel al Asociației ProRuralis „Şanse egale pentru elevii din mediul rural”), consilierea elevilor și a părinților, derularea de programe extracurriculare precum concursuri sau activități sportive și artistice.

Dincolo de toate programele, importantă rămâne însă implicarea. Implicarea autorităților, a părinților, din care va rezulta și implicarea copiilor. Se muncește la asta și țin să apreciez tot efortul depus de Inspectoratul Școlar Județean. Dar n-am cum să nu-mi doresc mai mult pentru copiii județului Iași.

Așadar, îmi doresc ca oricine crede că are o soluție salvatoare să vină în sprijinul acestei probleme și să încercăm să punem la punct mai multe proiecte sociale și educaționale, prin care tinerii să fie ajutați și încurajați, iar toată munca să se vadă în cifrele pe care le primim de la un an la altul.


Vasile Cîtea

Deputat PSD

Circumscripția Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.