anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Absenteism istoric de la urne în judeţ. Şi un caz unic: secţia cu 0,00 la sută prezenţă

GALERIE
urne
  • urne
- +

Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat aseară o prezenţă de 37% în judeţul Iaşi şi de 27% în municipiul Iaşi. Datele prelucrate de „Ziarul de Iaşi“ au arătat că cel mai mare absenteism a fost în rândul persoanelor de peste 45 ani.

Alegerile locale au consfinţit la Iaşi cea mai scăzută prezenţă la vot din istoricul electoral al judeţului şi al municipiului. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comunicat aseară o prezenţă de 37% în judeţul Iaşi şi de 27% în municipiul Iaşi. Datele prelucrate de „Ziarul de Iaşi“ au arătat că cel mai mare absenteism a fost în rândul persoanelor de peste 45 ani, în sectorul de vârstă 18 - 44, prezenţa fiind similară cu anul 2016 şi, punctual, chiar mai mare faţă de acum patru ani.

De exemplu, pe categoria de vârstă 18 - 24, atât în judeţ, cât şi în municipiu, numărul de votanţi a fost sensibil mai mare (1,4%). Pe segmentele de vârstă 25 - 34 şi 35 - 44, cifrele pentru scrutinele din 2016 şi 2020 sunt similare, dar cu următoarele precizări: în afara municipiului Iaşi a fost o scădere la categoria 35 - 44 (8%), dar pe municipiu a fost o creştere (0,08%), iar la segmetul 25 - 34 au fost scăderi (1% în judeţ şi 6% în municipiu). În schimb, pe categoriile 45 - 64 şi peste 65 de ani, scăderile sunt pe linie: 7,7% şi, respectiv, 11,7% în judeţ şi în jur de 22%, pentru ambele segmente de vârstă, în municipiul Iaşi. În tot judeţul Iaşi au ieşit la vot peste 294.000 de alegători (din aproape 800.000 de persoane aşteptate la vot), iar în municipiu aproape 90.000 (din peste 320.000 de ieşeni aşteptaţi la urne).

Caz unic la nivel naţional: secţie cu 0% prezenţă

La nivel naţional, Iaşul a înregistrat ieri o situaţie unică: la o secţie de votare a fost prezenţă de 0%. La şcoala Gimnazială Măcăreşti, comuna Prisăcani, au fost organizate două secţii de votare: 589 şi 590. La prima secţie, prezenţa e 0% (din 1.693 de alegători înscrişi pe listă), la cea de-a doua prezenţa este de 52% (din 508 de alegători înscrişi pe listă). Contactat telefonic, primarul din Prisăcani, Ghiorghi Stanciu, a susţinut că secţia 589 este destinată unei singure adrese la care figurează cu domiciliu cei 1.693 de alegători, toţi din Republica Moldova. În acelaşi timp, membrii secţiei de votare 589, susţine primarul, ar fi votat la secţia la care ei sunt arondaţi, respectiv 590 amenajată în aceeaşi şcoală.

Prezenţă mică a fost şi la o secţie din Moşna, pe aceleaşi principiu. La secţia 559, dintre cei 1.454 de votanţi, doar o singură persoană a venit la urne, şi a votat cu PNL. Situaţii similare au fost şi la secţii din municipiul Iaşi, dar unde totuşi au fost înregistrate câteva zeci de voturi. Ca exemplu, amintim de secţii din Tătăraşi sau Grădinari, unde, la fel, există cetăţeni din Republica Moldova care şi-au stabilit formal domiciliu.

Care a fost dinamica la vot

Cei mai mulţi alegători s-au prezentat la urne în intervalul orar 10.00 - 13.00. Ulterior, fluxul de votanţi a început să scadă de la oră la oră. În permanenţă, alegătorii din mediul rural au ieşit într-un număr mai mare la vot faţă de cei din mediul urban, indiferent de intervalul orar. În final, în oraşe şi municipii au venit la urne circa 115.000 de alegători, iar la sate peste 180.000 de persoane. În municipiul Iaşi a existat tendinţa de scădere a fluxului de votanţi până la ora 16.00, dar, ulterior, a crescut constant, iar cifrele AEP au arătat că, după această oră, au început să iasă la vot în special tinerii. Fluxul de votanţi a crescut constant până la ora 20.00, în ultima oră de vot fiind înregistraţi printre cei mai puţini votanţi pe un interval de 60 minute, similar cu prima oră a procesului electoral.

La nivelul municipiului Iaşi, 520 de persoane şi-au exprimat votul prin intermediul urnei mobile şi 2.353 pe liste suplimentare. În judeţ, numărul votanţilor cu urna specială a fost de 3.256, iar cel al persoanelor de pe listele suplimentare a ajuns la 5.966.

Totalul votanţilor pe judeţul Iaşi a fost de 293.986 de alegători, dintr-un total de 788.408 persoane înscrise în listele permanente, iar în municipiul Iaşi s-au prezentat la urne 87.925 de persoane, dintr-un total de 321.854 de alegători.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.