Nu ai luat „bac”-ul dar vrei să continui studiile? Iată toate ofertele pe care le găsești la Iași!

duminică, 07 iulie 2024, 03:40
4 MIN
 Nu ai luat „bac”-ul dar vrei să continui studiile? Iată toate ofertele pe care le găsești la Iași!

Absolvenții de liceu care nu reușesc să promoveze ,,examenul maturității” mai au o șansă. Aceștia pot accede la un sistem de învățământ postliceal sau terțiar, în acest caz diploma de Bacalaureat nefiind obligatorie.

Învățământul postliceal sau terțiar se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Învăţământul postliceal are o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

Școlile postliceale din Iași la care se pot înscrie absolvenții fără BAC

La nivelul județului Iași există patru mari școli postliceale, la care tinerii pot fi admiși cu sau fără diplomă de Bac. Este vorba despre Școală Postliceală Sanitară de Stat ,,Grigore Ghica Vodă”, Școala Postliceală ,,FEG” Iași, Școala Postliceală ,,Aprendis” și Școala Postliceală „Prof. Dr. P. Branzei” Iași.

  • Înscrierile la Școală Postliceală Sanitară ,, Grigore Ghica Vodă” au loc până pe 9 august. Sunt disponibile 336 de locuri la cele trei specializări, cu durată de trei ani: ,,Asistent medical generalist”  (112 locuri fără taxă, finanțate de la buget); ,, Asistent medical generalist” (168 locuri cu taxă); ,, Asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare” (28 locuri cu taxă); ,,Asistent medical de farmacie” (28 locuri cu taxă).

Singura condiție de admitere se referă la statul de absolvent de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat (în conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1 din 2011).

Totuși, candidații care vor să ocupe un loc bugetat, fără taxă vor susține concurs de admitere în data de 19 august 2024, la sediul Şcolii.

Concursul de admitere constă în rezolvarea unui test care cuprinde 100 de întrebări de anatomie și fiziologie a omului (80 de întrebări sunt din culegerea de teste postată pe site-ul școlii și 20 de întrebări sunt la prima vedere).

Taxa de înscriere este de 200 de lei.

Taxele anuale de școlarizare variază între 4200 (Asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare) și 4800 de lei (Asistent medical generalist).

,,În fiecare an cresc taxa cu 200 de lei. Când am terminat eu era 3200 de lei taxa anuală”, a spus o fostă absolventă a Școlii Postliceale ,,Grigore Ghica Vodă”.

  • Mai departe, perioada de înscriere pentru locurile cu și fără taxă la toate specializările Școlii Postliceale ,,FEG” Iași (Asistent medical BFKT, Asistent medical Farmacie, Analist Programator, Agent Vamal, Cosmetician, Stilist, Tehnician Maseur, Proiectant Decoratiuni Interioare, Secretariat Birotică, Asistent de Gestiune, Funcționar Bancar, etc), cu excepția specializării ,,Asistent Medical Generalist” se încheie în luna septembrie, în limita numărului de locuri scoase la concurs. Perioada de înscriere pentru locurile fără taxa la specializarea ,,Asistent Medical Generalist” are loc până pe 28 august.

Și aici, la fel ca la ,,Grigore Ghica Vodă” se organizează sesiuni de admitere pentru locuri fără taxă. 

Taxa de înscriere este 100 de lei, iar taxa de școlarizare pentru un an variază între 3800 și 4500 de lei, în funcție de specializare.

  • Admiterea la ,,Aprendis”, în ceea ce privește specializările ,,Asistent merical generalist” și ,,Asistent balneofiziokinetoterapie” se face pe bază de dosar, din nou, cu sau fără diplomă de Bacalaureat. Durata studiilor este tot de trei ani, cu program de după-amiază. Data limită pentru înscrieri este 10 septembrie.  De asemenea, taxa de înscriere este 100 de lei, iar cea de școlarizare (pe an) este de  3900 de lei.

În cadrul ,,Aprendis”, absolvenții de liceu se pot înscrie și la cursuri de educator specializat, servant pompier, consilier pentru dezvoltare personală, make-up artist, expert achiziții publice, marketing digital, inspector SSM, cadru tehnic PSI, stewardesă și altele. Acestea au o durată mai mică, de patru săptămâni, iar taxele  încep de la 900 de lei și pot ajunge până la 6000 de lei (stewardese).

  • Școala Postliceală „Prof. Dr. P. Brânzei” Iași mizează pe calificarea ,,Asistent Medical Generalist”. 

,,Dacă ești absolvent de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat sau dorești reconversie profesională, înscrie-te în perioada mai-septembrie 2024, la Școala Postliceală ,,Prof. Dr. P. Brânzei” Iași, acreditată prin Ordin de Ministru Nr. 5655 din data de 14.10.2009”, apare pe site-ul instituției.

Cursurile sunt organizate la forma de învăţământ-zi, în program de după-amiază, între orele 15-20:45, stagiile clinice fiind efectuate în spitalele din oraş şi în străinătate.

Nu există taxă de înscriere dar se achită 15 % din taxa anuală la depunerea dosarului. Taxa anuală de școlarizare (ca și în cazul celorlalte școli) este împărţită în mai multe tranșe. La Școala Profesională ,,Prof. Dr. P. Brânzei” primele 10 locuri beneficiază de reducere.

,Instituțiile private pot face și câte 10 clase, nu există un număr limitat de locuri, depinde de cerere, se pot înscrie și 1000 de persoane”, a spus un reprezentant al instituției.

Este important de precizat că în urma absolvirii acestor școli postliceale (acreditate), absolvenții obțin diplome recunoscute atât în străinătate, cât și în România, de Ministerul Educației.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii