anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Absolvenţii Pro Ruralis s-au întâlnit cu cei care i-au susţinut financiar. Ce sfaturi au primit

GALERIE
proruralis1proruralis2proruralis3proruralis4
 • proruralis1
 • proruralis2
 • proruralis3
 • proruralis4
- +

Majoritatea celor 20 de elevi din mediul rural au terminat licee de top din Iaşi cu medii de peste 9.70.

Cei 20 de elevi de clasa a XII-a care au făcut parte din proiectul Pro Ruralis şi finalizează în acest an studiile liceale s-au întâlnit la finalul săptămânii trecute cu o parte dintre cei care i-au sprijinit şi au făcut posibil visul lor de a studia la un liceu de elită din municipiul Iaşi.

Tinerii supradotaţi fac parte din familii cu posibilităţi materiale reduse, fiind sprijiniţi prin intermediul unor burse care le-au acoperit atât cazarea în cămine, cât şi masa, dar şi achiziţionarea de rechizite.

Majoritatea celor 20 de absolvenţi au terminat liceul cu medii de peste 9.70, cea mai „mică” medie fiind 9.30, iar cea mai mare 9.98. Tinerii doresc să urmeze mai departe cursurile universităţilor din Iaşi, de la specializări precum informatică, litere, arte, psihologie, dar şi geografie, economie, cursuri militare, medicină sau psihologie şi filosofie.

Elevii care finalizează în acest an studiile liceale şi au fost susţinuţi de proiectul Pro Ruralis, iniţiat de către Ziarul de Iaşi, s-au întâlnit cu o parte dintre cei care au făcut posibilă împlinirea visului lor, acela de a studia la şcoli foarte bune din Iaşi.

Elevii au avut astfel ocazia să primească sfaturi de la oameni de afaceri cunoscuţi din municipiu, persoane care le-au schimbat viaţa prin sprijinul pe care l-au oferit.

„Au trecut 21 de ani de când am început acest proiect care merge foarte bine. Suntem sustenabili financiar, iar asta, fireşte, datorită sponsorilor, o parte dintre ei fiind aici. Proiectul funcţionează datorită vouă, copiilor, care faceţi treabă bună, pentru că păstraţi un nivel pe care l-aş vrea tot mai înalt. Evident, şi datorită doamnei Hoţoleanu, a domnului Geangalău, care au făcut o treabă foarte bună în administrarea fundaţiei”, a menţionat Toni Hriţac în debutul întâlnirii.

Acesta i-a invitat apoi pe oamenii de afaceri sau reprezentanţii companiilor care sprijină proiectul să adreseze câteva cuvinte elevilor prezenţi „ca şi cum ar vorbi cu propriii lor copii”. Astfel, au luat cuvântul pe rând, oamenii de afaceri Gabriel Mardarasevici, Dan Zaharia şi Lucian Grecu, alături de Ovidiu Băţaga, director executiv Planificare Strategică şi Managementul Afacerilor de la Antibiotice SA, partener tradiţional al proiectului Pro Ruralis.

Sfaturile sponsorilor

Gabriel Mardarasevici, primul invitat care a luat cuvântul în cadrul acestei întâlniri, a menţionat că acceptă provocarea de a încerca să îi sfătuiască pe cei prezenţi cu privire la viitoarele alegeri pe care le vor lua, având în vedere că fiica sa e de aceeaşi vârstă cu ei.

Totodată, omul de afaceri i-a îndemnat pe cei prezenţi ca după ce se vor realiza profesional să încerce să „dea mai departe” ceea ce au primit şi să sprijine la rândul lor pe cei mai puţin norocoşi. Omul de afaceri a ţinut totodată să îi sfătuiască să încerce să rămână în ţară, România fiind în proces de dezvoltare, iar oportunităţile sunt mult mai uşor de găsit decât peste hotare.

„Țara asta, la care eu ţin foarte mult, va putea să meargă înainte şi vom putea vedea şi lucrurile bune. Uneori noi avem o poziţie pasiv defensivă, vedem doar răul şi credem că perfectul e doar în afară. E departe de noi şi nu-l ştim. Eu vorbesc cu fetiţa mea despre ce vrea să facă. Ea vrea medicină, eu aş vrea altceva mai simplu pentru ea pentru că medicina e o facultate grea. M-a convins însă că orice meserie ai avea oricum trebuie să înveţi continuu”, a afirmat Gabriel Mardarasevici, subliniind totodată că a fost nevoie şi de un angajament în privinţa ţării în care să studieze: poate pleca peste hotare doar dacă intră la una dintre universităţile de top din SUA.

Dan Zaharia a vorbit, de asemenea, din perspectiva tatălui care îi oferă sfaturi fiicei sale, despre oportunităţile pe care le au în ţară, dar şi despre cum să îşi realizeze o identitate online, cum să îşi aleagă meseria pe care şi-o doresc, dar şi să fie mereu mândri de faptul că au făcut parte din acest proiect, al diamantelor neşlefuite ajutate să strălucească.

„Să purtaţi această insignă a Pro Ruralis cu mândrie. Încercaţi să vă constituiţi măcar voi ca o comunitate, căutaţi-vă în sus şi în jos, mai mari, mai mici, căutaţi-i pe cei care au fost în acest program”, a afirmat Dan Zaharia, care i-a sfătuit chiar să realizeze un grup sau o comunitate online prin intermediul căruia să se poată ajuta, să ofere sau să primească sfaturi sau să se sprijine în căutarea unui job.

Lucian Grecu, proprietarul hotelului Unirea Iaşi, a vorbit despre modul în care face el angajări şi ce anume caută sau evită atunci când se uită la un CV. Lucian Grecu a vorbit apoi de faptul că este bine să ai curaj să renunţi chiar şi atunci când vrei să îţi schimbi facultatea, dar nu înainte de a încerca.

„Nu este o tragedie dacă renunţaţi la o facultate când realizaţi că nu vi se potriveşte. Dar nu imediat. Nu după două sau trei zile să ziceţi că nu vă place şi să renunţaţi. Încercaţi prima dată. Aveţi dreptul ăsta, însă abia după ce aţi încercat măcar şase luni”, a afirmat Lucian Grecu.

Ovidiu Băţaga, reprezentantul Antibiotice, i-a îndemnat pe cei prezenţi să aibă curaj să îşi spună opinia, să aibă curaj să ia o decizie pentru că este mai bine decât să nu ia niciuna, dar şi să încerce în permanenţă să păstreze un echilibru între muncă şi familie. Totodată, i-a sfătuit să nu îşi schimbe foarte des joburile pentru că acest lucru este evitat de angajatori.

„Chiar dacă unele persoane au peste 10 ani experienţă, au parcurs şi vreo 10 joburi. Este bine să fii statornic, să parcurgi etape de la bază şi până spre vârf. Este bine pentru că înveţi multe, provocările vin peste tine şi atunci trebuie să fii la curent cu toate lucrurile noi. Nu vă fie frică să greşiţi pentru că aşa învăţaţi, încercaţi să vă găsiţi un mentor bun şi nu ezitaţi să cereţi un ajutor şi este bine să aveţi încredere în voi şi să aveţi curajul unei opinii”, a subliniat Ovidiu Băţaga.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.